12.5.2020

Civitanova je splnění snu, říká o svém přestupu Jan Hadrava

Skvělá a bombastická zpráva! Jan Hadrava přestupuje z polského Olštýna do italského velkoklubu Cucine Lube Civitanova. Smlouvu s gigantem světové úrovně podepsal český volejbalový reprezentant včera. „Je to splnění několika snů. Zahrát si v klubu světového formátu, který několikrát vyhrál prestižní italskou soutěž, poháry nebo Ligu mistrů. Těším se, až si budu moct zahrát s hráči světového formátu. Pro mě je to velká výzva. Snad budu zdravý, mít dobrou sezonu a snad budu také hrát pravidelně," prohlásil Hadrava pro web Českého volejbalu. Italská nejvyšší soutěž by měla začít začátkem září.

Honzo, popište, jak k této fantastické události došlo?
Můj prvotní zájem nebyl opouštět Polsko, ale už jsem tam byl čtyři roky. Chtěl jsem nový impuls. Být v jednom klubu, že je to pohodlné, se mi nechtělo. Olštýn jsem tak opustil a byl v kontaktu s jedním klubem v Polsku, v Turecku, v Rusku a s jiným klubem v Itálii. Můj manažer mi řekl, že ho oslovila Civitanova. Projevili o mě zájem. Domluvili jsme se na podmínkách a včera se to podepsalo.

Na jakého hráče a na co se tam nejvíce těšíte?
Já se těším na všechny. Budou to těžké tréninky, na druhou stranu bude skvělá zkušenost vidět, jak trénují světoví hráči. Všichni, co tam budou, patří ke špičce. Je to jako jít do Realu Madridu nebo Juventusu Turín ve fotbale.

Pomohly vám k tomuto angažmá skvělé statistiky, které jste měl v polské soutěži?
V Civitanově působí trenér Ferdinando De Giorgi, který dlouhou dobu trénoval v Polsku, pak vedl polský národní tým. To mi pomohlo. Věděl, jak jsem hrál v Polsku. Dlouhodobě jsem patřil k oporám. Také mi pomohlo mistrovství Evropy, kde se mi celkem dařilo.

Jste v kontaktu s Donovanem Džavoronokem, který rovněž působí v Itálii?
Zrovna jedu z tréninku s ním. Bavili jsme se o tom, těší se a má z toho radost. Bohužel budeme každý na jiné straně sítě, zároveň se těšíme na vzájemné souboje.

Nemáte trochu obavy z Itálie a z aktuálním vývojem v rámci pandemie?

Snad se to brzy rozvolní v Itálii, podmínky budou podobné všude. Někde budou větší omezení, někde zase méně... Předběžný plán je, že liga začne v první půlce září, začátek se uspíší. Příprava začne určitě v červenci, asi také v první půlce. Řeším ještě, jak to udělat s národním týmem, jestli ho pro letošní rok oželím nebo ne.

Kolik jste dostal gratulací?

Hodně moc, také od lidí z Olštýna a mých bývalých spoluhráčů.

Jak se vůbec v současné době máte, jak trénujete?
Trénuji beachvolejbal, dva nebo tři týdny. V omezené míře posiluji, cvičil jsem doma s vlastní váhou, teď týden chodím do posilovny. Sezona nám v Polsku ukončili 24. března, pak jsem odpočíval, doma jsme provedli velký úklid, jako snad všichni. 12. března jsme měli poslední zápas, ale věděli jsme, že asi už bude po sezoně. Přesto jsme s hráči chodili trénovat do univerzitní haly, se spoluhráči jsme hráli například fotbálek. Alespoň jsme se odreagovali od neustálého informačního toku o pandemii, která je vysilující hlavně psychicky pro většinu lidí.

Jaká vůbec byla situace na volejbalovém trhu s volnými hráči?
Situace byla složitá - spousta skvělých hráčů se prodává pod cenou. Raději podepsali smlouvy brzo a za méně peněz, aby měli jistotu. Hlavně v Polsku a v jiných zemí chodí prostředky na chod týmů z města a z regionů. Jenže teď to směřuje k tomu, že municipality budou muset posílat státní peníze jinam, a toho se kluby obávají. Reálně hrozí, že dojde ke snížení jejich rozpočtů o dvacet až třicet procent. Navíc spousta volejbalistů přišla o část peněz z této sezony. Jedná se o deset až dvacet procent z celého kontraktu. Navíc kluby začaly hrozit hráčům, kteří měli smlouvu také na příští sezonu, aby si odměnu snížili, a pokud to nepřijmou, tak smlouva bude rozvázaná. Na to valná část volejbalistů přistoupila, aby měli jistotu výdělku. Co se týče volných hráčů, tak jich je pořád hodně. Trh pomalu začíná uzavírat, spěje k vrcholu. Během května a června se budou ještě podepisovat další hráči.

Nastala panika, když se po konci sezony hráči dozvěděli, že musí snížit své požadavky na výplatu?
Vyloženě ne, ale neobešlo se to bez afér. Například v Katovicích, kde hraje můj kamarád a bývalý spoluhráč, je vlastníkem město a minulý týden rozvázalo smlouvu se čtyřmi hráči, kteří měli smlouvu na příští rok. Chtěli jim celkovou částku snížit o dvacet procent, po vyjednávání s hráčskými manažery se dostali ke kompromisních 18 procent. Klub ale najednou obrátil a zvýšil na 25 procent. Na druhou stranu se taková situace děje poprvé.

Stihl jste se rozloučit s polskými fanoušky, spoluhráči…?
Žádné rozloučení neprobíhalo. Hráli jsme 12. března bez publika, bez podávání rukou. Bylo to v televizi, rozhodčí nás prosili, abychom ukočírovali slovník, protože bylo všechno slyšet. Odehráli jsme zápas a pak už jsme jenom trénovali. Nahrál jsem video pro fanoušky a to je všechno. S kluky jsem se rozloučil normálně. Doufám, že to takhle dál probíhat nebude.

Jak vás mrzí, že se neodehrála ani domácí UNIQA extraliga?
Je škoda každé soutěže, která se nedohraje. Také v jiných sportech. Když klub sestavuje mančaft a ve chvíli, kdy má dojít na play-off, tak pak k tomu nedojde, je to smutné. Uniqa extraliga je super soutěž. V letošním roce bych favorizoval Budějovice s Karlovarskem, kluby měly nejmenší výkyvy v sezoně.

Láká vás zkusit v létě nějaký turnaj?
Určitě, pokud to bude možné, tak chci zkusit objet několik turnajů. Baví mě to, je to odreagování a člověk si vyčistí hlavu. Nechci strávit celé léto v hale.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018