30.5.2022

Další cesta v kolotoči Golden European League zavede naše muže do Lotyšska

Po vítězství v Estonsku a následně i doma s Belgií vydávají se naši muži opět na východ. Tentokrát zamíří do lotyšské Liepaji. Lotyši po prohře v Belgii „urvali“ bod s Estonskem po těsné prohře 2:3. Případné vítězství zase o krok přiblíží náš reprezentační výběr vysněnému vítězství ve skupině a postupu do Final Four letošního ročníku Golden European League 2022.

Minulý víkend strávili naši muži v Kutné Hoře, kde se nejprve v pátek zúčastnili Galavečeru Volejbalista roku, aby v sobotu nastoupili na nevyzpytatelné Belgičany. Přestože opět nastoupili bez několika opor (Hadrava, Vašina, Finger) zápas se jim povedl a Belgičanům nedovolili uhrát ani set a je vidět, že omlazený tým funguje dobře. „Ano, chemie týmu si sedla. Dobře a kvalitně se trénuje, je tu spousta kluků, kteří vtipkují, ale na druhou stranu tvrdě trénují, takže ta rovnováha je v týmu nastavená správně,“ říká nový kapitán národního týmu Adam Zajíček.

Do zápasu se zapojili i mladíci Šotola, Trojanowicz a Čech, a je jen dobře, že jim trenér Novák dává šanci v ostrých zápasech, protože kde jinde než v GEL by měli sbírat reprezentační zkušenosti. „Se zápasem s Belgií jsem celkem spokojen až na malou komplikaci v koncovce prvního setu. Vím, že se vítězná sestava nemění, ale mám zde dost nových kluků a potřebuji je vidět v zápase, abych si udělal obrázek do budoucna, takže nemohu vyloučit, že k nějakým změnám nedojde,“ konstatuje trenér Jiří Novák.

Novým kapitánem týmu je Adam Zajíček a své role se zatím zhostil na výbornou. „Tým se kočíruje víceméně sám, když je třeba zvýšit hlas, tak se toho bát nebudu, ale zatím nic takového nenastalo a věřím, že nenastane. Každý hráč ví, jak přistupovat k národnímu týmu, vážit si té příležitosti, protože na jeho pozici čekají další hráči, kteří by tu chtěli být. Nová role to úplně není, kapitánem jsem byl na Kladně a je to dosti podobné. Vidím jediný rozdíl v tom, že tohle je nároďák a té role si moc vážím, ale každý ví, kdo je opravdovým kapitánem (Jakub Janouch), který mi pomáhá a dává rady,“ popisuje svoji pozici Zajíček.

Středeční zápas určitě nebude jednoduchý. Přestože domácí Lotyši nemají ani jedno vítězství, ukázali v Estonsku, že volejbal umí a před domácím publikem se na lídra skupiny budou chtít vytáhnout. „Víme, že ostatní týmy mají ještě v srpnu kvalifikaci na ME, takže o sestavách moc nevíme, ale určitě tam jedeme vyhrát,“ dodává s úsměvem trenér Novák. I kapitán Adam Zajíček si uvědomuje, že postup do Final Four Golden European League 2022 je ještě daleko „Každý se chce vytáhnout na tým, který vede skupinu. Samozřejmě týmy se budou zlepšovat každým utkáním, my sice dvakrát vyhráli, ale ještě je před námi mnoho práce, abychom postoupili do Final Four, takže budeme makat dále, aby ty výhry nebyly jen dvě“.

Od pondělí se krátce mužská reprezentace připravuje v Praze, odkud zamíří do Lotyšska, kde ji ve středu v podvečer čeká utkání s domácím týmem. My budeme držet našim volejbalistům palce, aby jejich neporazitelnost pokračovala i po tomto zápase. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu na programu ČT sport.

Nominovaní hráči:

Polák Josef blokař
Sedláček Oliver blokař
Trojanowicz Lukáš blokař
Zajíček Adam blokař
Moník Milan libero
Pfeffer Daniel libero
Bartůněk Luboš nahrávač
Janouch Jakub nahrávač
Čech Daniel smečař
Galabov Jan smečař
Licek Martin smečař
Petr Šulista smečař
Indra Patrik univerzál
Šotola Marek univerzál

Realizační tým:

Novák Jiří hlavní trenér
Kop Martin asistent trenéra
Mascia Stefano asistent a kondiční trenér
Zdeněk Sklenář statistik
Sedlák Martin masér
Valová Eliška fyzioterapeut
Vastl Oldřich lékař
Avenarius Jakub lékař
Jambor Tomáš týmový manažer

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018