7.8.2020

Hadrava už řádí v Civitanově, volejbalové hvězdy překvapil na beachvolejbale

Už třetí týden se Jan Hadrava připravuje v Civitanově, v jednom z nejlepších světových týmů. Český reprezentant si v Itálii zvyká na hvězdné spoluhráče a také na atraktivní nový byt, který je kousek od moře. Slavná volejbalová jména už stačil upoutat, když s nimi absolvoval přípravu na písku, kde se mu velmi dařilo. „Ale říkal jsem jim, že kvůli beachvolejbalu tady nejsem,“ popisoval univerzál Hadrava.

Jak jste zatím spokojený s prvními týdny v Civitanově?

Jsem tu od 8. července, trénujeme už třetí týden. Připravujeme se v posilovně, odpoledne pilujeme techniku v hale. V minulém týdnu jsme dokonce hráli turnaj na písku, oblíbeného kinga – každý s každým do deseti bodů. A hodně se mi dařilo. Den předtím jsme měli další turnaj ve trojicích, kde jsem rovněž vyhrál nejvíce zápasů. Ale říkal jsem jim, že kvůli beachvolejbalu tady nejsem.

Patrně se projevilo, že jste v české tour letos hrál čtyři turnaje, že?

Ano. Spoluhráči mi říkali, že je vidět, že to hraji. Myslím, že jsem je zaujal. To někteří se na písku trápili, nemají k tomu žádný vztah. Byli unavení, já byl fyzicky v pohodě.

Jsou v Itálii náročné předsezonní galeje?

Je to zvládnutelné. Pomohlo, že jsem se hodně udržoval, byl furt v procesu. Přijel jsem dobře připravený. Trávíme čas hodně intervalovým běháním. Cvičíme minimálně hodinu, skáčeme přes švihadlo. Posilujeme, děláme výpady, dřepy, cvičíme s vlastní váhou. Technicky jsem tam také v pohodě. Myslím, že jsem kluky překvapil v dobrém. Když jsme na tréninku začali skákat, museli mě na útoku krotit. S úsměvem dodávali, že ještě nemusím dávat takové perdy, většina hráčů se na začátku šetřila.

Jaké je v Civitanově zázemí?

Skvělé. Vedle šatny je pokoj s fyzioterapeutem, který disponuje lasery, ultrazvukem, jsou tam regenerační věci. Ve sprše máme barel, ve kterém je studená pětistupňová voda. Spoluhráči ho používají na nohy, já se do něj ponořil celý, takže na mě koukali s otevřenou pusou. Krásně to odplavuje nečistoty a je to jako zároveň prevence proti zánětům, když má někdo problémy s kotníky. Máme dva fyzioterapeuty, doktory, kondičního trenéra, výživového poradce.

Je to nejluxusnější klub, ve kterém jste byl?

Ano, je to bezpochyby jeden z nejlepších klubů světa. Oni si na to potrpí. Potěšilo mě, že klub hráčům nabídl udělat vložky do bot na míru, které zaplatí.

Jak se vám líbí v novém bytě?

Je určitě super, třípodlažní bytovka. Je to čtyřpokojový byt o velikosti přes více než 100 metrů. Máme zahradu, vlastní vchod. Moře není daleko, což využijeme, protože je tu strašný vedro, kolem 34 stupňů. Už mám tady také rodinku. Chodíme k moři.

S kým se v týmu zatím nejvíce bavíte?

Nejvíce si povídám s naturalizovaným Italem Jirkou Kovářem, který vyrůstal v Německu a trochu v Česku. Naší řeč umí. Jinak kecám se všema. Tady je hlavní řečí italština, už znám naštěstí více a víc slovíček. Když mluví trenér, tak devadesáti procent mu rozumím. Mluvení je horší, je těžké vše najednou zformulovat. Ale snažím se mluvit italsky. Když jsem v koncích a nevím, tak přejdu na angličtinu. Hráči a vedení naštěstí anglicky umí.

Jak se chová největší hvězda Kubánec Osman Juantrorena?

Dobře, v pohodě. Nad nikým se moc nepovyšuje. Je kapitán, úplně v pohodě.

Jaký máte program?

V úterý jsme měli první video ohledně obrany, pak i trénink na obranu v poli. Čeká nás další nacvičování variant. Příští týden nás čeká tvrdší kondiční blok, více běhání. Pak už to bude zaměřené na posilovnu. Hráli jsme také turnaj bagrem na polovinu hřiště.

A co restrikce kvůli koronaviru, jsou v Itálii nějaké?

V hale musíme být patnáct minut před tréninkem, abychom se podepsali, že jsme tam byli, aby bylo vše dohledatelné, kdo tam byl v jakou dobu. To je v podstatě jediné opatření. Tréninky jsou uzavřené. V minulosti chodili fanoušci na tréninky, teď nemohou. První zápas budeme hrát 13. září. Je vidět, že je tady po sportu hlad, půl roku se tady nic pořádně nehrálo.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018