31.5.2023

Mužská reprezentace slaví druhé vítězství, v pětisetové bitvě udolala silné Finy

V druhém domácím utkání Golden European League 2023 nastoupili čeští volejbalisté proti výběru Finska. Ve Zlíně bylo k vidění vyrovnané pětisetové utkání, nakonec s vítěznou tečkou českého týmu. V úvodu přitom naši reprezentanti tahali za kratší konec, než zlepšili svou hru, srovnali krok a postupně získali potřebné body a sety.

Česká republika – Finsko 3:2 (16:25, 25:22, 25:23, 23:25, 16:14)

Počet diváků: 1350

Rozhodčí: Marie-Catherine Boulanger (BEL), Tomáš Buchar (CZE)

Sestavy (od zóny I):

Česko: Zajíček, Bartůněk, Vašina, Licek, Šotola, Polák, libero Pfeffer. Střídali: Indra, Janouch, Špulák, Klajmon

Finsko: Ronkainen, Suihkonen, Jokela, Leinonen, Savonsalmi, Ivanov, libero Köykkä. Střídali: Haapaniemi, Nikula, Marttila

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Jakub Janouch (nahrávač CZE):Jsem moc rád za vítězství, kterým jsme se odměnili publiku za to, že nám celou dobu fandilo. Hnali nás dopředu a výhru si zasloužili. Myslím, že jsme naši úroveň posunuli zase o něco výš, tak, jak jsme plánovali. Samozřejmě to má pořád mouchy, ale vítězství se počítá a s tím můžeme být spokojení. Věděli jsme, že nás čeká těžší soupeř, než byli Slováci. První zápas vyhráli Finové nad Estonskem 3:0 poměrně hladce. Dobře jsme ustáli jejich servis, kdy většina z nich byla plachtařů, případně dávali kombinovaný servis, kdy jsme nevěděli po nadhozu, jestli budou skákat nebo dávat plachty. Poradili jsme si a vyhráli jako tým, což se cení.

Jiří Novák (trenér CZE): Strašně vyrovnaný zápas s Finskem, který rozhodl míč, který bych asi na mečbol nečekal. V prvním setu jsme neměli krev v očích, což se odrazilo na útoku, kde jsme předváděli údery na úrovni krajského přeboru. Pak jsme se zvedli hlavně útočně, začali hrát chytřeji a na konci setů uhráli dvě tři dobré taktické věci, což nám stačilo. V tie breaku se to tahalo, až jim uletěl příjem z plachty a tím lépe pro nás. Jsem spokojený s tím, že přes změny, které jsme udělali, mančaft chce vyhrávat. Na druhou stranu jsou tam nedostatky, na kterých budeme dál pracovat.

Joel Banks (trenér FIN):Byl to velmi vyrovnaný zápas. Češi hráli velmi dobře, zejména univerzál Šotola. Každý ví o jeho kvalitách. Jsem na svůj tým super pyšný, odehrál velmi dobrý zápas. Budeme analyzovat video, abychom si některé věci vyjasnili. Je škoda, že jsme tento zápas prohráli, ale Marek Šotola rozhodl o výhře Čechů. Je to skvělý hráč.

Po dvou finských bodech v úvodu utkání skóroval český kapitán Adam Zajíček. Hostujícím Seveřanům se podařilo brzy propracovat k pětibodovému náskoku 7:2, nedovolili Čechům skórovat a trenér Novák musel svolat hráče k lavičce. Po oddechovém času se dvakrát prosadil Šotola, Finové ale bránili svou výhodu a navýšili na 11:4. Na hřiště přišli nahrávač Janouch a univerzál Indra, jejich souhra přinesla pátý český bod. Indra snížil dvěma esy, potřetí už servíroval za koncovou čáru. Finové se po kratším útlumu vrátili do tempa a po Janouchově podání do sítě byl stav 11:16 z pohledu českých volejbalistů. Přímý bod z podání zaznamenal i Fin Suihkonen, jeho spoluhráči byli úspěšní v obraně a po úspěšné challenge vedli o devět míčů. První set tak skončil 16:25 z českého pohledu.

Druhou sadu zahájili domácí volejbalisté dvoubodovým vedením, tvrdými údery se prosadili Šotola a Vašina. V obraně bodoval Licek, Finům se ale podařilo srovnat na 6:6 po čistém esu Ivanova. Po útocích Vašiny a Licka se českým hráčům podařilo získat tříbodový náskok, i ten ale Finové snížili na rozdíl jediného míče. Body na českou stranu přidával Šotola, Licek zvýšil přímo z podání na 15:12 a vyvolal finský time out. Finové byli méně přesní než v prvním setu a po agresivním útoku Šotoly vedlo Česko 19:15. Hráči v bílém ale zvýšili aktivitu a dotáhli na 21:20. Oddechový čas v koncovce vyvolal bodovým blokem Patrik Indra, Vašina později vytloukl blok a zajistil Čechům setbol. Po podání finského kapitána Ronkainena do sítě brali druhý set domácí.

Skóre třetího setu rostlo na obou stranách vyrovnaně, Finům se ale dařilo útočit do odkryté obrany a získat dvoubodovou výhodu. Tu smazali Vašina a Licek, kteří srovnali na 8:8. Šotola a Vašina bodovali nad sítí, Finové ale drželi kontakt i za stavu 13:13. Zatlačit na soupeře se podařilo Zajíčkovi, který podáním donutil Finy chybovat a sáhnout k time outu. O dva body výše byli jeho spoluhráči, na 18:15 se skóre posunulo po challenge. Video rozhodlo i o úspěchu Šotolova útoku a stavu 20:16, stejně jako nepřesném útoku Finů a skóre 23:18. Oddechový čas svolal i trenér Novák, aby v koncovce uklidnil své hráče. Kapitán Zajíček zajistil setbol  domácímu mužstvu, o ukončení sady rozhodla smeč Indry.

Čtvrtý set začaly oba týmy sérií pěti chyb na podání. Češi vybojovali bod z nejdelší výměny dosavadního průběhu zápasu a Šotola vytlučeným finským blokem upravil na 5:4. Vašinovi i Zajíčkovi se dařilo technickými údery a za stavu 7:5 svolal finský trenér hráče k lavičce. Hra se vyrovnala, Finové dotáhli na 11:11 a šli do dvoubodového vedení. Chytře na druhou přes snižoval Bartůněk, Čechům se ale nedařilo srovnat. Po time outu třikrát za sebou bodoval střídající Indra a domácí byli opět v kontaktu – 18:19. Týmy se přetahovaly o každý míč a po chybách Finů se domácí radovali z vyrovnání na 22:22. Indra podáním do sítě daroval Finům setbol, ti ho vytlučení českého bloku využili a šlo se do tie breaku.

Rozhodující set přinesl opět vyrovnaný boj o každý míč. Mužstva se střídala na podání, Finové zablokovali Šotolu, neubránili ale Vašinu nebo Zajíčka. Český kapitán přidal eso a jeho tým v modrém vedl 6:5. Po souhře s Janouchem se středem sítě prosadil Klajmon, který bodoval i na bloku. Češi těsně vedli 9:8 po video-challenge, která potvrdila dotek sítě finského bloku. Vzápětí skóroval Klajmon, hostující volejbalisté přesto srovnali. Licek a Šotola pomohli získat dvoubodovou výhodu a za stavu 13:11 sáhl finský trenér k time outu. Jeho svěřenci srovnali a kouč Česka odpověděl stejným taktickým tahem. Z následného útoku Vašina vybojoval mečbol, Zajíček ale servíroval mimo hřiště. I druhý mečbol zařídil Vašina, esem pak ukončil zápas Bartůněk.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Ondřej Driml

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018