18.5.2023

Mužskou reprezentaci povede do letošních bojů jako kapitán opět Adam Zajíček

Kutnohorská hala Klimeška se stala přípravnou základnou mužské volejbalové reprezentace před dlouhou sezónou. „Příprava je zatím o kondici, sehrávání a herních činnostech jednotlivců, než o hraní v šestkách,“ prozradil kapitán omlazeného týmu Adam Zajíček. Ten patří spolu s Jakubem Janouchem, Danielem Pfefferem, Milanem Moníkem nebo Lubošem Bartůňkem k nejzkušenějším členům sestavy Jiřího Nováka. O místo v sestavě pro Golden European League 2023 si ale chce říct i smečař a čerstvý maturant Jiří Benda. Úvodní utkání sehrají Češi proti Slovákům 27. května od 16 hodin ve Zlíně.

Pro reprezentační sezónu, která vyvrcholí v září a říjnu evropským šampionátem a kvalifikačním turnajem na olympijské hry v Paříži má trenér Jiří Novák k dispozici 25 hráčů širší sestavy. V Kutné Hoře se od pátku 12. května připravuje patnáctičlenný výběr. „Ještě se k nám připojí jeden hráč. Vypadá to, že všichni přijeli v dobré kondici. Co se dalších cílů týká, víme, že dva hlavní turnaje, tedy mistrovství Evropy a kvalifikace o olympiádu, jsou soutěže, na které se soustředíme nejvíc. Uvědomujeme si, že celé léto bude náročné a všechno tomu přizpůsobujeme. Ambice máme samozřejmě co nejvyšší, víme ale, kde volejbalový svět je a kvalifikace na olympiádu je sama o sobě velice těžká. Spíše se proto soustředíme na evropský šampionát, kde po úspěchu, který jsme předvedli předloni v Ostravě, máme minimálně na to, ho zopakovat. To, co bude v ostatních soutěžích, bude jen přidaná hodnota. Do všech ale jdeme tak, abychom uspěli co nejlepším způsobem pro Českou republiku. Tým i hráči dozrávají do let, kdy si myslím, že by se mohlo začít projevovat ve zkušenostech a vyzrálosti, jak tvrdě pracujeme. Sám jsem zvědavý, jak se nám bude dařit a už první zápas napoví,“ přiblížil ambice týmu Adam Zajíček, který vloni vedl vítězný tým Golden European League jako kapitán. Do této funkce ho spoluhráči a realizační tým zvolili i pro letošek.

V národních dresech se představí zkušené opory z domácí extraligy i zahraničních týmů. Jakub Janouch a Milan Moník 3. května vyhráli extraligové finále s VK Lvi Praha. Na regeneraci tak měli jen týden. „Energii v sobě najdu vždycky, protože strašně rád hraju zápasy. V týmu jsou spoluhráči, kteří už skoro všichni vyhráli nějakou soutěž, mají buldočí povahu, takže se moc těším na to, že budeme bojovat bok po boku. Jsem rád, že mezi koncem extraligy a zahájením přípravy bylo pár dní k tomu, abych se mohl s rodinou přesunout domů, trochu vypnul a teď mohl znovu najet na volejbalový režim. V dlouhé sezóně nebude příliš času na odpočinek. Záleží na tom, kam se dostaneme v Evropské lize, podle toho se pak bude odvíjet počet volných dnů. Ať už ale dopadneme jakkoliv, v polovině července nám začíná příprava na mistrovství Evropy. To datum je pevně dané a turnaji se podřizuje vše,“ uvědomuje si nahrávač Jakub Janouch. „Letos očekávám, že to bude velmi náročné, protože návrat z turnaje v Brazílii má být až v polovině října, což znamená, že reprezentační sezóna bude strašně dlouhá. Ve sportu je hodně těžké naladit formu na tři nebo čtyři vrcholy v průběhu pěti měsíců. Bude to náročný úkol pro nás i pro trenéry. Prioritou je mistrovství Evropy, kde máme reálnou šanci uspět,“ dodal Janouch.

S týmem se připravuje i Patrik Indra. Ten odehrál poslední soutěžní zápas, kterým byla odveta finále francouzské ligy teprve v sobotu 13. května. „Abych řekl pravdu, neodpočinul jsem si ani trochu. Skončili jsme v sobotu zápasem venku, takže nás ještě čekalo dlouhé cestování zpátky do Chaumont. Měl jsem dva dny na zabalení, oslavy se sponzory klubu a s fanoušky, takže to bylo hektické. Sbalil jsem si věci a rovnou z Francie zamířil do Kutné Hory. Pro mě je ale čest, že můžu být součástí reprezentačního výběru, takže jsem rád, že jsem tady i bez pauzy na odpočinek,“ prozradil pětadvacetiletý univerzál hájící klubové barvy Chaumont Volley-Ball 5. „Byla to moje první sezóna v zahraničí, takže jsem dopředu nevěděl, co od toho čekat. I když mě ještě teď trochu bolí to druhé místo, ten výsledek je nakonec super. S druhým místem ve Francii, kde je soutěž hodně vyrovnaná a kvalitní, jsem velice spokojený. Ve finále jsme vedli, vyhráli jsme první zápas, bohužel to nakonec nedopadlo,“ komentoval prohru ve zlatém setu Patrik Indra.

Nováčkem a nejmladším členem seniorské reprezentace je devatenáctiletý Jiří Benda. „Příprava začala hodně intenzivně, což jsem upřímně úplně nečekal. Jsem ale rád, že to tak je, protože jsem se rychleji dostal do formy. Všichni mě přivítali dobře a chovají se ke mně jako k sobě rovnému. Za to jsem jim vděčný.“ Benda se ještě od týmu odpojí. Ve čtvrtek 18. května ho čeká maturitní zkouška. O místo v sestavě se bude muset porvat. „Na postu smečaře je v týmu obrovská konkurence. Je tady spousta zkušených kluků, kteří hrají extraligu nebo zahraniční soutěže. Já do toho dám všechno, abych ukázal, co ve mně je a snad to vyjde a dostanu se do týmu pro evropský šampionát a olympijskou kvalifikaci. Zahrát si proti nejlepším týmům na světě by byl můj splněný sen. Vždycky jsem si proti tak skvělým mužstvům chtěl zahrát a bylo by super, kdyby se to povedlo,“ přeje si Jiří Benda.

V základní skupině CEV Golden European League čeká mužský výběr Jiřího Nováka šest duelů. Češi se nejprve potkají na domácích palubovkách ve Zlíně a Ostravě s výběry Slovenska (27. května), Finska (31. května) a Estonska (3. června). Na venkovní zápasy odcestují 10. června do estonského Tartu, 14. června do Tampere ve Finsku a účinkování ve skupině C zakončí o tři dny později v Nitře. Předprodej vstupenek na domácí zápasy Golden European League ZDE.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018