29.7.2022

Po výhře na Tuniskem jsou naši volejbalisté v semifinále Challenger Cupu

Čeští volejbalisté si na úvod Challenger Cupu 2022 poradili ve čtyřech setech s Tuniskem a postoupili do další fáze turnaje. V jihokorejském Soulu zabojují už zítra v pět hodin ráno českého času o finále. Jejich soupeři budou volejbalisté Kuby, kteří ve svém čtvrtfinále rozdrtili Chile 3:0 na sety.

Tunisko – Česká republika 1:3 (16:25, 25:17, 26:28, 16:25)

Rozhodčí: Gerard Joseph (MAS), Gharib Alireza(IRI)

Sestavy:

Tunisko: Kadhi, Ben Slimene, Karamosli, Agebi, Ali, Othmen, libero Hmissi. Střídal: Bouguerra

Česká republika: Licek, Zajíček, Indra, Galabov, Polák, Bartůněk, libero Moník. Střídali: Špulák, Šotola, Čech, Srb

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

trenér Jiří Novák:Očekával jsem velmi těžký zápas. Ve druhém setu jsme to moc nezvládli, byli jsme plus tři a pak jsme vymysleli tři kraviny a dostali jsme se kvůli tomu hrozně dolů. Pak jsme viděli, že když si Tunisané začali věřit, tak hráli úplně jinak. Pro nás bylo rozhodující, že jsme urvali koncovku třetí sady a vrátili jsme se mentálně nahoru a začala nám znovu fungovat naše hra. Je mi trošku divné, jak je nastavený tady ten systém, že vlastně ani ne za 24 hodin znovu hrajeme, ale jestli chceme mít lepší časy, tak se prostě musíme žebříčkem škrábat nahoru. Teď přijedeme na hotel, kluci budou odpočívat, my se pokusíme, co nejlépe takticky připravit na Kubu. Myslím, že zítra nemáme co ztratit, protože Kuba je veliký favorit. Může na ně platit kvalitní servis, abychom si je drželi dál od sítě, ale určitě musíme hrát malinko líp v ostatních činnostech, než jsme hráli dneska. Doufám, že budeme lepší na příjmu. Já jsem dnes hodně spokojený s obranou, takže doufám, že když se zlepšíme v těch ostatních činnostech, bude to lepší a porveme se o vítězství.

kapitán Adam Zajíček: „Byl to náročný zápas, moc jsme nevěděli, co můžeme od Tuniska očekávat, protože nemáme moc zkušeností s africkým volejbalem. Začali jsme velmi dobře, Tunisané byli trochu překvapeni. Ve druhém setu jsme měli lehké problémy se servisem, takže když jsme ho prohráli, byli jsme trochu psychicky dole. Ale začali jsme se soustředit na detaily, které můžeme zlepšit a dokázali jsme je rozhodit a nakonec porazit. Kuba bude velmi těžký soupeř, jsou na tom dobře fyzicky, hodně skáčou, technicky jsou také dobří. Teď si musíme odpočinout, dobře se najíst, vyspat a uvidíme, co se stane zítra.“

nahrávač Luboš Bartůněk: „Výhra se vždycky hodnotí dobře. I když po prvním setu jsme si trošku mysleli, že to půjde samo, Tunisko trošku zlepšilo servis, nás to nějak složilo, ale jsem rád, že jsme se ve třetím setu vrátili zpátky, bojovali jsme. Ve čtvrtém setu jsme byli jasně lepší a přišlo mi, že to Tunisko trošku vzdalo. Za výhru jsme strašně rádi. Rozhodující byla asi ta koncovka třetí sady, protože my jsme byli celou dobu o nějaké dva tři míče dole a na konci jsme se dokázali dotáhnout a čapli jsme tam tři balony, které nám prostě ten set vyhrály. Uvidíme, jak se nám podaří připravit na Kubu takticky, ale půjdeme do toho zas naplno a budeme věřit, že to zvládneme.“

Češi vstoupili do zápasu skvěle, první tři body zajistil Galabov a volejbalisté v modrých dresech rychle vedli 4:1. Tunisané se ale nevzdali a zásluhou Ben Othmena snížili na rozdíl jediného bodu. To ale bylo maximum, na co se v prvním setu zmohli. Čeští volejbalisté znovu zabrali a čtyřbodovou šňůrou soupeřům znovu odskočili na 9:4. Tuniští hráči vytvářeli chyby a zejména Galabov s Indrou drželi český tým a postupně navyšovali náskok. Ve chvíli, kdy si tuniský trenér vzal oddechový čas, už Češi vedli 17:10. Dominance českého týmu pokračovala a za stavu 24:15 měli k dispozici devět setbolů! Hned ten druhý jim ale Tunisané sami darovali, když při vlastním podání poslali míč jen do pásky.

V úvodu druhého setu Tunisané českému tlaku statečně vzdorovali. Ale za stavu 9:8 pro český tým se hra začala otáčet. Polák vytvořil dvě chyby na smeči, jednou míč poslal do autu, podruhé jen do tuniského bloku. Skvěle servírující Karamosli přidal tři esa a Češi ztráceli už pět bodů. Tuniští volejbalisté dál rozebírali českou hru a přidávali jeden bod za druhým. Trenér Jiří Novák zkoušel soupeře zastavit střídáním i několika oddechovými časy, ale Tunisané dál řádili. Až za stavu 9:17 se Čechům díky video challenge, která prokázala Karamosliho přešlap, podařilo zastavit jedenáctibodovou jízdu soupeře. Čeští volejbalisté se začali lehce zvedat, díky větší agresivitě zaznamenali čtyři body v řadě, snížili na šestibodový rozdíl a přinutili tuniského trenéra k time-outu. Po něm už ale africký celek nepřipustil větší komplikace a set dotáhl do vítězného konce.

Rozjeté Tunisko pokračovalo v agresivní hře i ve třetí sadě, vedlo rychle 3:0. Českým volejbalistům se první bod podařilo získat až po oddechovém času trenéra Nováka. Nicméně hráči z Afriky si stále tříbodový náskok drželi. Češi se nemohli dostat zpět do zápasu, dokázali se přiblížit jen na rozdíl dvou bodů. Vlastní podání nedokázali proměnit v zisk, to se změnilo až při servisu Licka, kdy čeští hráči snížili na 10:11. Po technickém time-outu ale soupeři znovu odskočili na tříbodový náskok. Set pokračoval stejně, Češi získali bod a přiblížili se na dvoubodovou ztrátu, vzápětí ale bodovali i Tunisané. Zvrat nastal za stavu 16:18, kdy po bloku Zajíčka a skvělém útoku Šotoly bylo srovnáno na 18:18. Dramatická koncovka třetí sady nabídla úžasný volejbal. Po chytré smeči Licka a tuniském útoku do autu měli Češi dvoubodový náskok. Šotolova smeč navíc přinesla dva setboly, první dokázal africký tým zablokovat, druhý pak odvrátil na síti. Klíčovou postavou v závěru setu byl Marek Šotola, nejprve pokaženou smečí daroval Tunisku setbol, který překazil Galabov. Pak ale tvrdým útokem sám setbol využil a výraznou měrou přispěl k vítězství v tomto setu 28:26.

Univerzál Šotola pokračoval ve skvělém výkonu i ve čtvrté sadě, získal první český bod. Po chybě Bonguioho a Špulákově smeči měli Češi slibný tříbodový náskok, který ale Tunisané dokázali rychle smazat. Pak ale následovala Šotolova smeč a dva bloky Bartůňka se Zajíčkem a český tým znovu vedl o tři body, 7:4. Tuniský trenér sáhl po oddechovém čase, ale krátká pauza pomohla soupeřům pouze ke dvěma bodům. Naopak Češi přitvrdili, zvýšili své vedení na 12:7 a africký celek si vzal další time-out. Ani po něm se ale Tunisané nedokázali přiblížit na více než tři body. Hráči v modrých dresech na palubovce vládli, skvělou kombinací rozebírali hru soupeře, který jen marně hledal recept na český tým. Ten perfektně blokoval a umožňoval tuniským volejbalistům jen velmi těžko skórovat. Blížila se koncovka sady a po tuniském doteku sítě už měli Češi luxusní náskok sedmi bodů. Galabov podával za stavu 20:13, českému týmu chybělo pět bodů k postupu do semifinále. Tunisané sice bojovali, předvedli několik skvělých útoků, ale zdramatizovat závěr utkání už se jim nepodařilo. Zápas ukončila neúspěšná tuniská výzva o českém doteku sítě a čeští volejbalisté postoupili do další fáze Challenger Cupu, kde se utkají s Kubou.   

 

Autor: Zuzana Kézrová

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018