31.5.2009

Poslední utkání kvalifikace MS 2010 sk. H 2. fáze v Liberci

Česká republika - Finsko 3:1 (-32,23,22,17)
Rozhodčí: Jacyna (Pol.), Franc (Č. Hora). Čas: 116 min. Diváci: 3000

ČR: Ticháček, Holubec, Staněk, Hýský, Popelka, konečný, libero Kryštof – Štokr, Boula, Veselý, Hudeček.
Finsko: Matti Oivanen, Kunnari, Mikko Oivanen, Esko, Shumov, Sammelvuo, libero Hyvärinen - Ojansivu, Markkula, Lehtonen, Hietanen

V utkání už zdánlivě o nic nešlo. Oba týmy už věděly, že třetí fáze kvalifikace o postup na MS 2010 se bez nich neobejde, o jejich dalším osudu už bylo rozhodnuto. Ovšem Seveřané mají před sebou start ve Světové lize, takže „ostrý“ zápas je pro ně dobrou přípravou, domácí celek zase potřebuje každou výhru nad kvalitním soupeřem kvůli sebevědomí. Takže bylo oč hrát.

V základní sestavě českého týmu se překvapivě objevil jediný hráč z domácí extraligy Hýský a úvod byl z obou stran opatrný, oťukávací. Žádný z týmů se nedostal do bodového úniku, avšak na finské straně sítě se objevilo menší množství chyb, a tak domácí mužstvo stále jen dotahovalo. Ztrácelo, bod, maximálně dva, ovšem soupeř byl pořád o krok vpředu. Ale už se ukazovalo, že útočná síla české nikterak nezaostává za protivníkem. Vyrovnaná koncovka zdvihala diváky ze sedadel, čeští reprezentanti měli šest setbolů, žádný ale neproměnili a Finové využili svůj čtvrtý, když zablokovali Hýského.

Domácí tým sice první set prohrál, ale sympatické bylo, že to s ním vůbec neotřáslo, naopak stále více se ze záblesků dobré hry stávaly vítězné série. Vynikající byl Konečný, jehož servis rozvracel řady soupeře a jeho útoky znamenaly takřka neomylně bod, výborně řídil hru nahrávač Ticháček a z jeho souhry s Holubcem přibyly italskému trenéru Finů Mauro Berrutovi nějaké ty šedivé vlasy, pochvalu zasluhoval i libero Kryštof, který si věděl rady v mnoha složitých situacích, prostě tým ve druhém dějství šlapal a snaha Seveřanů stačila jen na dotahování skóre. Ne že by Finové složili zbraně, prali se, bojovali, ale stále tahali za kratší konec a kupodivu se jejich konto individuálních chyb rozrůstalo. Druhý set byl tím, který dostal české hráče na koně a Finy nalomil.

Trenér Berruto nekapituloval, do třetího setu vyměnil čtyři hráče a pokusil se změnit rytmus a vývoj hry. Jenže domácí celek se dostal do euforie, psychicky byl nahoře a občasný výpadek ho vůbec nerozházel. Naopak, jako kdyby nějaká ta chyba ještě více posílila touhu ji napravit. A tak český útok značně převyšoval finský, česká obrana byla daleko pevnější než finská, Ticháček dával na nahrávce lekci finským kolegům a když šel na servis Konečný, tak si soupeřovi přijímači oblékali brnění. A zdůrazňuji – nebylo to tím, že by protivník zápas odevzdal…

Ještě na začátku čtvrtého setu se Finové pokusili o zvrat, záhy však poznali marnost svého snažení, a tak se museli smířit s tím, že český tým byl daleko kvalitnější a hrál lepší volejbal. Snad tohle vítězství pomůže českým reprezentantům i v další fázi kvalifikace, neboť si dokázali, že při koncentrovaném a kolektivním výkonu mohou sehrát vyrovnaná utkání i se soupeři, kteří patří k evropské špičce.

 

Jaroslav Vít

Ondřej Hudeček

Ondřej HUDEČEK

Kapitán Ondřej Hudeček
Jsem velice spokojený, že jsme na tomto turnaji skončili druzí. Finský tým je velice dobrý a silný a myslím, že nás v dalších utkáních může kdykoliv porazit. Doufám, že se oba týmy dostanou na mistrovství v Itálii 2010. Osobně si myslím, že ta nutnost zvítězit se projevila hlavně na podáních a blocích našeho týmu. Dnes jsme porazili velice silný tým a myslím, že musíme být spokojeni. Myslím, že nejlepší výkon jsme podali na podáních.

 

Zdenek Haník

Zdeněk HANÍK

Hlavní trenér Zdeněk Haník:
Jsem velice spokojený s konečným výsledkem zápasu i turnaje. Myslím, že největší podíl na tom měl týmový duch, který naše národní mužstvo doprovází. Není žádným tajemstvím, že se rozdíl ve hře, hlavně v nahrávkách a podáních, projevuje víc, když se hraje zápas pod tlakem, na rozdíl od těch, které se hrají v klidu. Například Černá Hora je podle mne stejně silný tým, jako jsme my, ale tlak ze strany médií byl na ně mnohem větší. Také je potřeba již dnes počítat opravdu s každým týmem jako s potencionálním soupeřem do budoucna. Co se týče diváků, myslím, že náš výkon byl dnes profesionální a diváky bavil. Velkou měrou k tomu také přispěl moderátor, který je dokázal vybudit k větší aktivitě. Jako domácí tým jsme měli možnost zvolit si dva zápasy podle svého a mým velkým přáním bylo, aby naše mužstvo hrálo poslední zápas právě proti finskému týmu. Jak bude ale vypadat sestava pro příští zápasy nedokážu nyní říct. Všechno záleží na tom, zda se mi povede vybrat ty hráče, kteří budou dobře motivovaní. Družstvo, které na tomto turnaji hrálo, se snažilo podat dobrý výsledek a vydobylo si postup do dalších zápasů a právě proto nebude rozhodování lehké. Jako trenér české reprezentace mám nelehký úkol, tedy sestavit tým z dobře motivovaných hráčů.

 

Ptal se Miloslav Ejem

logo

 

 

logo

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018