16.8.2021

Příprava našich reprezentantů na domácí ME bude pokračovat ve Zlíně

Od druhé poloviny července se mužská volejbalová reprezentace naplno pustila do přípravy na domácí část evropského šampionátu (CEV EuroVolley 2021). Během přátelských utkání s Lotyšskem se v kuřimské sportovní hale v předpremiéře představil fanouškům i Ace, maskot ME ve volejbale mužů. Šampionát začne v Ostravě už 3. září 2021.

Na přátelské zápasy s Lotyšskem byl nominován patnáctičlenný výběr hráčů mužské volejbalové reprezentace. Kvůli zraněním ale odehrálo utkání pouze 12 členů výběru, který se už 3. září v Ostravě postaví proti slovinským medailistům z minulého evropského šampionátu.

První přátelský zápas s Lotyšskem byl trochu obrázek uplynulého tréninkového týdne. Výsledek je důležitý, ale mě osobně hra moc nepotěšila. Náš styl potřebuje hodně učesat. Hodně hráčů si myslelo, že je po minulém týdnu hotovo, natrénováno, že je forma a už tomu nemusí dávat tolik, nemusí jet na krev,“ řekl trenér Jiří Novák po pátečním vítězství 3:1 (25:21,19:25, 25:21, 25:21).

O den později bylo Novákovo hodnocení příznivější. „Gratuluji klukům k výhře. Výkon byl oproti včerejšku lepší, sebevědomější. Ve třetím setu jsme vypadli z utkání velkým počtem chyb na podání a nefungovala nám obrana v poli. Závěrečný čtvrtý setu jsme ale již kvalitně dohráli.“ Volejbalisté České republiky opět přehráli Lotyše poměrem 3:1 po setech 25:16, 25:19, 23:25 a 25:18.

Další část přípravy mužského národního týmu proběhne od 17. - 22. srpna 2021 ve Zlíně.

Nominovaní hráči:

Patočka Vojtěch blokař
Polák Josef blokař
Sedláček Oliver blokař
Zajíček Adam blokař
Pfeffer Daniel libero
Moník Milan libero
Bartůněk Luboš nahrávač
Janouch Jakub nahrávač
Bartoš Adam smečař
Galabov Jan smečař
Licek Martin smečař
Vašina Lukáš smečař
Finger Michal univerzál
Hadrava Jan univerzál

 

Po přípravě ve Zlíně čeká naše družstvo odlet do Turecka, kde odehraje další sérii přátelských zápasů. Poslední ostrý test formy proběhne přímo v Ostravar Aréně, kde hráči okusí prostředí před zahájením šampionátu proti Řecku.

Na samotném ME nebude chybět ani maskot nesoucí jméno Ace, tedy Eso, který bude bavit diváky ve všech čtyřech hostitelských zemích. O jeho jménu měli možnost rozhodovat volejbaloví fanoušci po celé Evropě. Postavička představuje mladou, energickou, hbitou veverku, jejíž zábavné tanečky a výzvy k fandění si užívají fanoušci napříč všemi volejbalovými disciplínami. Pro evropský šampionát je maskot oblečený do červených kalhot a tmavého trika s logem CEV EuroVolley. „Veverka Ace je maskotem celého mistrovství a bude se pohybovat po všech hracích halách. V Ostravě se k němu přidá při českých utkáních i náš klasický národní maskot v podobě lvíčka,“ řekl člen organizačního výboru šampionátu Lukáš Kozáček.

Jelikož nám zbývají tři týdny do zahájení, naše přípravy vrcholí. V Ostravar Aréně je sice ještě led, ale kolem arény už připravujeme všechno na volejbal. V Ostravě není problém přestavět hokejovou halu na hrací kurt. Led na ploše zůstane, položíme na něj izolační vrstvu, a povrch volejbalové palubovky. Odmontujeme plexiskla a část mantinelů, aby bylo vše připraveno před prvními oficiálními tréninky na začátku září,“ doplnil Kozáček.

Prodej vstupenek na evropský šampionát probíhá v síti Ticketportal od června. Podle Lukáše Kozáčka počítají organizátoři při aktuálních opatřeních s třemi tisícovkami diváků. „Teď už se blížíme k vyprodání původní povolené kapacity 2000 lístků na úvodní víkend mistrovství. Pokud se českému týmu bude dařit, budeme se snažit nacpat arénu diváky v uvozovkách až po strop. V následujících dnech ještě proběhnou další jednání s Ministerstvem zdravotnictví, Národní sportovní agenturou a krajskou hygienou, takže bude známo, zda a za jakých podmínek budeme moci kapacitu ještě o něco navýšit,“ vysvětlil člen organizačního výboru.

Věříme, že fanoušci budou fandit na maximum a vtáhnou nás do té atmosféry. Pokud bude hala plná a bude vřít, bude to pro hráče super,“ řekl trenér mužského národního výběru Jiří Novák.

Volejbaloví fanoušci se budou muset před vstupem do arény prokázat negativním testem nebo průkazem o očkování. Po celou dobu pohybu ve vnitřních prostorách Ostravar Arény by pak měli nosit respirátor. Ještě přísnější pravidla platí pro sportovce, realizační týmy a organizátory. „Podmínky a pravidla se mění každým dnem, ale zatím je to tak, že se budou PCR testům podrobovat úplně všichni, kdo přijdou s hráči do kontaktu. Jak očkovaní, tak neočkovaní. Týmy budou izolované na hotelu, který je určen pouze pro ně,“ vysvětlil Lukáš Kozáček.

Více informací o evropském šampionátu mužů v Ostravě je k dipozici na webové stránce https://eurovolley.cev.eu/cs/hlavni-stranka-muzi/ a na sociálních sítích České volejbalové reprezentace.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Ondřej Driml

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018