13.5.2020

Trenérskou štaci začíná u RD mužů Jirka Novák, medaili z ME 2021 by si moc přál

Před pár dny byl jmenován do role hlavního kouče národního družstva mužů Jiří Novák. Nastupuje do nelehké doby, kdy do poslední chvíle nevěděl, zda se s týmem tento rok vůbec sejde a po zrušení letošního ročníku Golden European League není ani jasné, zda se podaří zorganizovat nějaká přátelská utkání. Nicméně o víkendu byla schválena širší nominace národního týmu a nyní je jasné, že naši reprezentanti absolvují alespoň měsíční soustředění.

Jirko, předem gratuluji ke zvolení do funkce reprezentačního trenéra. Splnil se ti sen?

Děkuji. Nechtěl bych to nazývat úplně snem, splnila se mi další meta, které jsem chtěl dosáhnout a posunout se ve své trenérské kariéře.

Naskakuješ do „vlaku“, jehož první velká zastávka bude asi ME 2021. Cítíš větší zodpovědnost, když jedná o domácí evropský šampionát?

Budu se snažit hráče co nejlépe připravit na jakoukoliv akci. Nejdůležitější pro mě bude, aby měli hráči radost v týmu být, pracovat společně a společně se prát o co nejlepší výsledky vždy a pořád. Za to budu svým způsobem zodpovědný vždy, tudíž i na ME 2021.

Tvůj nástup určitě zkomplikoval korona krize, nemohl jsi sledovat od března žádné hráče. Jaký byl tvůj klíč pro širší nominaci?

V první řadě bych to nechtěl nazývat nějak oficiálně nominace, protože v letošním roce nemáme žádnou cílovou akci. Je to pro mě taková pracovní skupina hráčů, kterou bych si chtěl herně prohlédnout a porovnat mezi sebou. Jestli v té skupině letos někdo není, neznamená to, že má u mě dveře zavřené. Sice v družstvu proběhne určitá fluktuace hráčů, protože je období maturit či zkoušek na vysokých školách, ale také jsem nechtěl oslovit 30 hráčů a každý týden pracovat s někým jiným.

Letošní reprezentační sezóna je atypická, zatím žádné turnaje ani přátelské zápasy. Jaký máš plán na přípravu?

Budeme trénovat celý červen. Ze začátku dáme hráčům čas na to, aby se dostali s kondičním trenérem do silové a atletické formy a volejbal začneme postupně. Poté už šlápneme do pedálů a budeme nacvičovat volejbalové věci, které budeme chtít praktikovat ve hře.

V nominaci vidíme hodně mladých hráčů. Myslíš, že již přichází doba našich úspěšných „mládežníků“?

Chtěl bych je více zapojit do života národního týmu. Někteří už jsou stabilními členy základních sestav ve svých týmech a mají za sebou slušný herní progres. A čím dříve ponesou zodpovědnost i v národním týmu, tím lépe.

Jako asistenta jsi si vybral Brazilce Mauricia Paese. Je to proto, že se znáte z minulosti nebo chceš zavést do národního týmu brazilskou hravost?

Ze začátku jsem vůbec netušil, že by se tato spolupráce mohla uskutečnit. Mauricio projevil zájem, samozřejmě to, že se známe, v tom hrálo jistou roli. Budu rád, když se vzájemně obohatíme o různé pohledy zaměřené na problematiku volejbalu a budeme se vzájemně od sebe učit my trenéři i hráči.

Před loňským ME se hodně diskutovalo o postu blokařů, prý nám tam trochu ujíždí vlak. Jak to vidíš ty?

Trochu nám chybí oproti ostatním výška, tudíž naši kluci musí správně číst hru a dělat občas opce. Teď nemáme žádného blokaře v zahraničí, musí se o to poprat kluci z české extraligy. Ale jak blokaři, tak ostatní hráči budou součástí jednoho týmu, kde budou společně pracovat a půjdou do války s ostatními a já jim věřím.

V nominaci nevidím Donovana Džavoronoka. Je to jeho tím, že je „zablokován“ v Itálii?

Donovan dostal nabídku reprezentovat. Rozhodl se, že letos do týmu nepůjde a budoucnost budeme řešit během další sezóny.

Ještě se posunu o rok dál. Jaké umístění budeš považovat za úspěch na domácím ME?

Moc bych klukům přál, aby se dostali do bojů o medaile jako já před dvaceti lety na tom samém místě… Těch 10 tisíc lidí na stadionu byla opravdová nádhera. Samozřejmě dnes je situace trochu odlišná, takže já budu spokojený, i když skončíme o kolo dřív.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018