7.8.2021

Ani změny v sestavě nezabránily další výhře Češek na Savaria cupu

Savaria cup v Maďarsku skončil nakonec pro náš reprezentační tým žen s bilancí jedné prohry a dvou výher. V sobotu si svěřenkyně Giannise Athanasopoulose, i v pozměněné základní sestavě, poradily ve třech setech s reprezentací Ázerbájdžánu. V druhém utkání Nizozemky ani v posledním svém vystoupení v Szombathely nezaváhaly a domácí Maďarsko porazily hladce 3:0.

Česká republika – Ázerbájdžán 3:0 (25:18, 25:19, 25:17)

Rozhodčí: Halász Tibor (HUN), Mezöffy Zsolt Tibor (HUN)

Počet diváků: 20

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Kossányiová, Purchartová, Kojdová, Hodanová, Trnková, Valková, libero Chevalierová. Střídaly: Svobodová, Šimáňová, Bajusz, Koulisiani

Ázerbájdžán: Doroshenko, Baidiuk, Kiryliuk, Merstsalova, Pavlenko, Abdulazimova, libera B. Aliyeva, I. Aliyeva. Střídaly: Besman, Karimova, Alishanova, Aghazada

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Andrea Kossányiová (kapitánka): „Jsem ráda za druhé vítězství na tomto turnaji. Prohra v tiebreaku s Holandskem pro nás taky není vůbec špatný výsledek. Dneska jsme mohly trochu pošetřit síly, naskočily holky z lavičky a ukázaly, že má trenér v případě problému kam sáhnout. Těšíme se na další přátelské zápasy se Slovenskem.

Veronika Trnková (blokařka): „Už na nás bylo trochu znát, že hrajeme třetí zápas ve třech dnech. Trenér trochu promíchal sestavu, což si myslím, že nám může jenom pomoct směrem k blížícímu se mistrovství Evropy. V zápase jsme prošly i těžkými okamžiky, ale dokázaly jsme je zvládnout, za což zaslouží pochvalu celý tým.“

Ioannis Athanasopoulos (trenér): „Dnes jsme hned od začátku zapojili do hry hráčky, které v předchozích utkáních tolik nehrály. Na začátku nám trochu trvalo, než jsme na Ázerbájdžán našli recept. Měli jsme v zápase několik těžkých chvil, které jsme překonali, takže z výsledku máme radost. Jsem rád, že i holky, které se neobjevují v základní sestavě mi dnes ukázaly, že jsou připravené týmu pomoci, když bude potřeba.“

Do třetího utkání ve třech dnech obměnil hned od začátku trenér Athanasopoulos základní sestavu, příležitost tak dostaly hráčky, které ještě neměly na turnaji tolik odehráno. Po lehce rozpačitém začátku (2:4) se na servisu rozproudily Petra Kojdová a Eva Hodanová, které obě zaznamenaly sérii kvalitních podání, což umožnilo Veronice Trnkové postavit nad sítí neprostupnou zeď a připsat si hned z počátku utkání čtyři bloky (11:6). Stejnou mincí ovšem odpověděly také Ázerbájdžánky (17:15). Poté Adéla Chevalierová několikrát ubránila středové útočnice soupeře, Hodanová proměnila bodové šance a Trnková přidala svůj pátý a šestý blok a osudu prvního setu bylo rozhodnuto (23:17). Především díky velmi dobré obraně na síti (8 bloků) Češky ukořistily první set poměrem 25:18.

Riskované podání na začátku druhého setu zdobilo hru obou týmů, za ten český zaznamenaly přímé body Trnková s Kojdovou, ale stav zůstával vyrovnaný (7:7). Díky agresivnějšímu útoku se Ázerbájdžánky dostaly do mírného vedení (10:12). Do varu se postupně dostaly všechny české kůlové útočnice (včetně nově příchozí Evy Svobodové), a tak se i přes stále trvající tlak na příjmu Češky dostaly do vedení 22:16, které už si nenechaly vzít a zvítězily v druhém setu 25:19.

Začátek třetího setu nezachytil český tým v úplné pohodě, i díky několika šťastným úderům se Ázerbájdžán ujal vedení (2:6). Díky zlepšení všech činností se však dařilo tento náskok velmi rychle ztenčovat (9:10). Oproti druhé sadě zlepšený příjem dovolil uvolňovat útočnice do jednoduchých pozic, takže český tým pomalu přebíral otěže třetí sady (16:15). Znejistěné soupeřky začaly kupit chyby, čímž pomohly stále sebejistěji hrajícím Češkám vybudovat si rozhodující náskok (22:16). Poslední bod zápasu zaznamenala z handy Eva Hodanová a pak už mohla propuknout česká radost (25:17).

Ze Savaria Cupu si tak Češky odváží dvě vítězství a jejich příprava bude pokračovat příští týden přátelskými zápasy proti Slovensku v Kuřimi.

 

Autor: Adam Šimonek

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018