24.9.2022

Bojovný výkon Češek na úvodu MS, favorizované Brazílii sebraly set

České volejbalistky vstoupily po dvanácti letech do utkání světového šampionátu sebevědomě a s favorizovanými Brazilkami v úvodní sadě držely krok. Na centrkurtu arény v Arnhemu set prohrály těsným rozdílem tří bodů, v druhé sadě ale ztrácely krok a Brazilky zvítězily poměrem 25:16. Zápletku přinesla vyrovnaná třetí sada, kdy se hráčkám v modrých dresech podařilo v koncovce překlopit skóre a přiblížit se na 2:1. Čtvrtou sadu Brazilky kontrolovaly a nad týmem Giannise Athanasopoulose zvítězily 3:1 na sety.

Brazílie – Česká republika 3:1 (25:22, 25:16, 22:25, 25:18)

Rozhodčí: Ramirez Ortiz Yuri R. (DOM), Mezoffy Zsolt Tibor (HUN)

Sestavy (od zóny I):

Brazílie: Braga Guimaraes, Da Silva, Nascimento, Zalewski Daroit Moreira, De Oliveira Saad Gattaz, Silva Carneiro, libero Alexandre Costa Nunes. Střídaly: Geraldo Teixeira, Ratzke, Tainara Lemes Santos

Česká republika: Kossányiová, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Šimáňová, Valková, libera Digrinová, Dostálová. Střídaly: Hodanová, Bajusz, Kojdová, Faltínová, Blažková

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Giannis Athanasopoulos, trenér: Nejdůležitější bylo, že se nikdy nevzdáváme, protože víme, že by nás Brazílie zatlačila do defenzivy. Nedokázali jsme zastavit Gabi, ale je to hráčka světové kvality a musím říct, že jsem velmi spokojený s tím, jak jsme bojovali. Přesto, že jsme ztráceli o pět bodů, nevzdali jsme se. Třetí set jsme začali po špatném rozhodnutí rozhodčího, ale uklidnili jsme se, soustředili se na sebe a set otočili na naši stranu. Pro naše sebevědomí je velmi důležité, že dokážeme konkurovat takto velkým soupeřům. Šanci doslaly skoro všechny hráčky. Nebyl to plán, ale během hry jsem prostě měl pocit, že je čas dát šanci dalším hráčkám a viděli jsme, že se vyplatilo poslat na hřiště Evu Hodanovou a Kláru Faltínovou. Skvělou práci odvedly i Veronika Dostálová a Lucie Blažková.

Kateřina Valková, nahrávačka:Splnily jsme si to, co jsme chtěly, to znamená, že do prvního utkání půjdeme odvážně, budeme solit servis a hrát týmově. Odměnou pro nás byl jeden set, po kterém Brazilky zase zapnuly, přitlačily servis, protože viděly, že si nemůžou dovolit chybovat. Ale celkově můžeme utkání hodnotit pozitivně a připravit se na další zápas. Třikrát se mi podařilo bodovat na druhou přes, na což asi Brazilky nebyly připravené. Byl to vždycky momentální nápad a naštěstí to třikrát vyšlo. Atmosféře prospěla živá hudba a přišla spousta diváků, takže to stálo za to.

Gabriela Orvošová, univerzálka:Byl to od nás hodně dobrý výkon. Jsme rády za ten jeden set. Ze začátku to bylo trochu nervoznější, ale pak jsme přidaly na podání a lépe jsme začaly bránit a to byl důvod, že jsme ten set urvaly. Těžké bylo smečovat přes jejich bloky, jakkoliv se dostat na jejich stranu, protože v kvalifikaci mistrovství Evropy, kterou jsme v létě hrály, takový blok nebyl u žádných soupeřek, takže jsme se s něčím takovým nesetkaly.

Působení českých volejbalistek na mistrovství světa zahájila kapitánka Kossányiová, první šampionátový bod týmu zajistila smečující Mlejnková. Po chybách Češek na příjmu získaly Brazilky tříbodový náskok, Mlejnkové se ale v útoku dařilo i podruhé a na druhou přes bodovala i nahrávačka Valková. Náskok favoritek se tak nezvyšoval, naopak úspěšným blokem se na bodovou ztrátu přiblížily české hráčky díky Kossányiové a smeči Orvošové. Svěřenkyně trenéra Athanasopoulose nedovolovaly Jihoameričankám odskočit o více než tři body a skóre posouvaly Mlejnková, Valková i Kossányiová. Po chybě Brazilek v útoku byl stav srovnán na 15:15 a trenér José Roberto Guimaraes zažádal o time out, po kterém následovala nejdelší výměna prozatímního průběhu utkání. Tu získaly Brazilky a při skóre 18:16 pro hráčky v kanárkových dresech zažádal o oddechový čas český kouč. Brazilky bodovým blokem získaly poprvé v zápase výhodu čtyř, a po chybě Orvošové dokonce pěti bodů a Athanasopoulos svolal hráčky k lavičce podruhé, aby zvrátil nepříznivých 21:16. To se podařilo a při podání střídající Hodanové se Češky přiblížily na 21:19. Do hry se dostaly i Kojdová a Bajusz, druhá jmenovaná nepřesným servisem pomohla Brazilkám k setbolu. Sada skončila poměrem 25:20.

Druhý set zahájily Češky dvěma body, vlastními chybami ale ihned dovolily Brazilkám srovnat a získat vedení. To se nicméně zvýšilo na tříbodovou výhodu až za stavu 8:5. Později za stavu 10:6 pro Brazílii sáhl trenér Athanasopoulos k oddechovému času, dále ale bodovaly soupeřky z Jižní Ameriky a skóre se rychle posunulo na 12:7. Sérii brazilských bodů přerušila středem sítě Koulisiani, hru přerušila neúspěšná challenge Brazilek, bodově útočily Šimáňová a Orvošová. Po bloku Valkové Češky ztrácely čtyři body, když ale Šimáňová inkasovala míčem do obličeje, byl stav 18:13. Brazilka Carol bodovala středem sítě i na bloku a její tým před time outem vedl 20:14. Po oddechovém čase Češky ztrácely už devět bodů a v obměněné sestavě pouze korigovaly stav setu na 25:16.

Třetí sada začala lépe pro Brazilky, Češky uklidnil bod Valkové na druhou přes, úspěšná challenge a chytrý technický úder Orvošové. Překonat brazilskou obranu bylo složité, a ve chvíli, kdy Češky zaostávaly o čtyři body, svolal trenér hráčky na poradu k lavičce. Tvrdou smečí trefila Kossányiová devátý i desátý český bod a po technickém úderu a vytlučeném bloku od Orvošové bylo srovnáno na 12:12. A po dalších bodech Mlejnkové a Orvošové šly Češky do vedení 14:15. Brazilky reagovaly time outem a tříbodovou šňůrou, kterou tvrdým útokem přerušila Mlejnková. Skóre rostlo vyrovnaně na obou stranách, dvacátý bod sady připsaly jako první Brazilky, Šimáňová srovnala prasátkem ze servisu, později na 21:21 tvrdým útokem Kossányiová. Po smeči Mlejnkové Češky vedly a brazilský kouč reagoval time outem. Po challengi a dalším tvrdém úderu české kapitánky měly hráčky v modrých dresech setbol, který na druhý pokus využily.

V úvodu čtvrtého setu se v obraně prosadila Koulisiani, v útoku se dvakrát trefila Orvošová a skóre bylo 4:4. Češky se dostaly do výhody, esem ji ale na brazilskou stranu překlopila Zalewski Daroit Moreira. Její spoluhráčky byly úspěšné v obraně i útoku, nepřesně postavený český blok prostřelila kapitánka Braga Guimaraes a za stavu 7:11 šly Češky na poradu s trenérem. I dále ale bodovaly Jihoameričanky a za stavu 7:13 se na kurt dostaly Kojdová a Bajusz. Po dlouhé výměně se na bloku prosadila Šimáňová, po úspěšné challenge český tým korigoval skóre na 14:9 a bod přidala Kossányiová. Jejím spoluhráčkám se ale nedařilo postavit úspěšné bloky a Brazilky postupně navyšovaly vedení. Situace se změnila při podání střídající Faltínové, kdy se volejbalistky České republiky přiblížily na 20:15. Koncovku ale jednoznačně kontrolovaly Brazilky, které využily druhý mečbol.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Marek Pirner

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018