1.10.2022

České reprezentantky zakončily světový šampionát vítězstvím nad Kolumbií

Volejbalistky České republiky si v závěrečném utkání základní skupiny mistrovství světa 2022 v nizozemském Arnhemu poradily s kolumbijským výběrem ve čtyřech setech. První sada byla vyrovnaná až do koncovky, v druhé ale Češky získaly náskok, který kontrolovaly a navyšovaly. Kolumbijky zvýšily svou agresivitu v útoku a při příjmu v poli a snížily. Závěr ale patřil opět Češkám a po 17 bodech Orvošové a 14 úspěších Mlejnkové ukončily své působení na šampionátu na 5. místě skupiny D.

Kolumbie – Česká republika 1:3 (22:25, 13:25, 25:19, 18:25)

Rozhodčí: Khattab Taghrid (EGY), Sokol Katarzyna (POL)

Sestavy (od zóny I):

Kolumbie: Martinez, Rangel, Segovia, Coneo, Mosquera, Marin, libera Gomez, Toro. Střídaly: Olaya Gamboa, Velasquez, Montaño, Carabali, Soto

Česká republika: Kossányiová, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Šimáňová, Valková, libera Digrinová, Dostálová. Střídaly: Hodanová, Bajusz, Faltínová, Blažková, Kojdová, Pavlíková

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Giannis Athanasopoulos, trenér: Budeme si muset s odstupem času zanalyzovat celý turnaj, ale bylo vidět, že tým roste zápas za zápasem. Nejsme zvyklí hrát proti týmům tak vysoké úrovně, kdy je nutné se po celou dobu koncentrovat na 100 %. Sety rozhodují jednotlivé body, jako třeba včera proti Číně. Dříve jsme nemohli hrát proti tak vysokým blokům a velmi dobré obraně a tohle pro nás byla dobrá zkušenost. Věřím, že kdyby turnaj pokračoval, dále bychom se zlepšovali. Chtěl bych doporučit všem našim reprezentantkám, které nehrají v zahraničí, aby zariskovaly a zkusily se dostat z extraligy a své komfortní zóny do lig v zemích jako Itálie, Turecko, Francie nebo Německo. Pak budou na šampionátech konkurenceschopnější. Je to skvělý pocit vyhrát utkání na mistrovství světa. V šatně jsme holkám řekli, aby do toho daly všechno, co můžou. A jsem moc rád, že se do zápasu zapojily všechny. Je to skvělý pocit, ale věřím, že pokud bychom proti Argentině hráli lépe, měli bychom na kontě už druhé vítězství a možná včera jeden set proti Číně. Jediný tým, proti kterému jsme nedokázali hrát, byly velmi rychlé Japonky. Ale i to pro nás byla cenná zkušenost. Právě takové zápasy potřebujeme. Dnešní vítězství by pro nás mělo znamenat posun do kvalifikace o olympijské hry v příštím roce, což bude další velký turnaj, který nám dá příležitost jako tým vyrůst. Byla to dlouhá sezóna, předvedli jsme výbornou práci ve Zlaté lize. Naším cílem nebylo probojovat se do finále, ale dokázali jsme to. Z prvního místa ve skupině jsme se kvalifikovali na evropský šampionát s jediným ztraceným setem a na konec, jsme sice smutní z výsledku zápasu s Argentinou, ale je to dobrý tým, který hrál lépe a vyhrál. Samozřejmě bylo mistrovství světa naší třešničkou na dortu, všichni jsme teď šťastní, prošli jsme si slabšími i silnějšími okamžiky a jako tým jsme silnější.

Michaela Mlejnková, smečařka:Turnaj hodnotím kladně. Myslím si, že favority jsme až na Japonsko dokázaly potrápit. Zápas s Argentinou nám bohužel nevyšel, jak jsme chtěly a dnes jsme to zakončily vítězstvím, takže odjíždíme s dobrou náladou. Za to jsem moc ráda. Dnes se dařilo, i challenge se nám dařily, takže jsem ráda, že se nám podařilo týmově vyhrát. Letos jsme hrály Zlatou evropskou ligu, kterou jsme úspěšně dotáhly do finále, dostaly jsme se do Challenger Cupu, kde nám to bohužel nevyšlo, úspěšně jsme prošly kvalifikací na evropský šampionát a tohle byla přesně ta třešnička na dortu, takže jsem ráda, že jsme to zakončily vítězstvím a celou sezónu můžeme uzavřít.

Daniela Digrinová, libero:Nakonec je to obrovská radost, protože jsme si přály, aby pro nás byl turnaj o trochu delší, a i když to nevyšlo, jsem ráda za tu hezkou třešničku na dortu, když jsme dokázaly vyhrát. Dneska jsem moc ráda, že se na hřiště dostaly všechny hráčky. Je to super, že jsme se zvládly takto podpořit. Někomu to šlo víc, někomu míň, zvládly jsme se vystřídat a vítězství je cennější o to, že do utkání zasáhly všechny a neslaví jen půlka týmu. Všechny víme, že jsme se na tom podílely. Myslím si, že turnaj nám hodně dal. Ze začátku jsme zahrály skvělý zápas s Brazílií, potom těžší zápas s Japonskem. Argentiny byla škoda, protože jsme všechny cítily, že jsme na to měly. Potom jsme zabojovaly s Čínou, to byl moc hezký zápas a dneska ta třešnička na dortu – výhra s Kolumbií.

Ela Koulisiani, blokařka:Dnes jsme dobře utočily a holky smečařky byly úžasné. Měly jsme dobrou obranu a byly agresivní na servisu. Turnaj nám ukázal na čem zapracovat a spoustu pozitivních věcí.

Kateřina Valková, nahrávačka:Rozhodl dobrý vstup do utkání. Řekly jsme si, že do utkání půjdeme agresivně, odvážně a to nám dost pomohlo. Šampionát nám ukázal, že dokážeme hrát na nejvyšší úrovni, s týmy, které jsou nad námi v žebříčku. Na druhou stranu takových zápasů potřebujeme více, abychom věděly, jak zvládat koncovky a ty krušné chvíle.

První bod zápasu zaznamenala po pětatřicetivteřinové výměně útokem středem sítě jubilantka Koulisiani. České hráčky v červených dresech získaly brzy pětibodový náskok, o který se zasloužila Orvošová i chybující kolumbijské volejbalistky. Po time outu se ale Kolumbijky bodově přiblížily na rozdíl jediného míče. Jejich sérii zastavila z hlavního kůlu Mlejnková. Desátý český bod utkání zaznamenala Orvošová a po ní esem skórovala Valková. Po příliš dlouhém servisu Orvošové vedly Češky 14:12, Mlejnková přidala další bod technickým úderem. Kolumbijky ale srovnaly na 15:15, když Orvošová při útoku ze zadní zóny přešlápla útočnou čáru. Z hlavního kůlu se prosazovala kapitánka Kossányiová, kolumbijské volejbalistky ale držely krok a přinutily trenéra Athanasopoulose k oddechovému času za stavu 18:18. Po chytré hře kolumbijské nahrávačky na druhou přes šly Jihoameričanky do bodové výhody. Zkazily ale servis a po prozatím nejdelší výměně utkání získaly dvacátý bod jako první Češky. Za stavu 23:21 pro Českou republiku přerušil koncovku úvodního setu kolumbijský trenér Rizola Neto. Mlejnková vytlučeným blokem zajistila setbol, který na druhý pokus využila smečující Šimáňová.

Také druhou sadu zahájila úspěšným útokem středem sítě Koulisiani, kterou napodobila i Šimáňová. Ta připsala tři body v řadě a české volejbalistky vedly 4:1. O vedení ale přišly po esu Mosquerové. Po sérii challengí byl stav 5:5 a české hráčky šly znovu do vedení až po útoku Orvošové na 9:8. Koulisiani přidala dva přímé body z podání a Kolumbijky šly k lavičce na taktickou poradu s trenérem. Češky se dostaly do tlaku a zároveň pětibodového vedení. Valkové se podařilo zahrát na druhou přes a stav byl 11:16 z pohledu Kolumbijek, které zablokovala Kossányiová. Mlejnová zaznamenala eso, Kossányiová našla volný prostor v kolumbijském poli a stav byl 11:19. Dvacátý český bod přidala na bloku Šimáňová. Střídající Velasquezová snížila esem, české hráčky byly ale velmi důsledné v poli a měly i štěstí při snad nejtěsnější challenge turnaje. Šimáňová esem vybojovala setbol a po kolumbijské smeči vedle hřiště byl stav 0:2 na sety.

Přímo z podání načala skóre třetí sady Kossányiová, Kolumbijky ale v útoku výrazně přitvrdily a body naskakovaly rychleji na jejich straně, úspěšná byla nejčastěji Coneová. Český kouč sáhl po time outu za nepříznivého stavu 4:8. Kolumbijky vykrývaly české útoky v poli i nad sítí. Po úspěšné challenge českého trenéra a bloku Mlejnkové se hráčky v červených dresech přiblížily na ztrátu jediného míče, vyrovnat se ovšem nedařilo. Kolumbijky vedly 17:13 a trenér Athanasopoulos sáhl po time outu. Ten ovšem Češkám nepomohl. Na kurt se dostaly Hodanová, Bajusz, Faltínová, Blažková, Digrinová a Kojdová, které ale nepříznivý stav třetího setu nezvrátily.

Kolumbijské hráčky pokračovaly v bojovném výkonu i ve čtvrté sadě. Po pomalejším rozjezdu se ale české volejbalistky vrátily do hry a po challenge a chybách soupeřek získaly vedení 6:3. Coneová svým osmnáctým bodem v utkání dotáhla Kolumbii na kontakt, Orvošová odpověděla úspěšnou smečí z pipu, Šimáňová z jedné nohy z hlavního kůlu. České volejbalistky zvýšily svou výhodu na šestibodovou při servisu Kossányiové. V útoku se prosazovaly Mlejnková s Orvošovou a po smeči druhé jmenované vedly Češky 19:13. Mlejnková přidala dvacátý bod týmu ve čtvrtém setu a svůj čtrnáctý. Orvošová skórovala po sedmnácté v utkání a volejbalistky České republiky se blížily k premiérové výhře na světovém šampionátu. Mečbol zajistily servisem do sítě Kolumbijky a po servisu Valkové a chybě kolumbijské nahrávačky se Češky radovaly z prvního vítězství na turnaji.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018