11.6.2022

České volejbalistky čistý štít v základní skupině GEL nakonec neudržely

Po vítězství v úvodní sadě se českým hráčkám nepodařilo navázat na výsledky z předchozích utkání Golden European League 2022 a ve Zlíně podlehly Chorvatkám 1:3 na sety. Už před utkáním však bylo jasné, že do semifinále, které je na programu ve čtvrtek v Prostějově, postupují z prvního místa. Chorvatské volejbalistky si výhrou pojistily druhé místo v naší skupině B a jako nejlepší celek z druhých míst si o finále zahrají také.

Česká republika - Chorvatsko 1:3 (25:20, 23:25, 20:25, 12:25)

Rozhodčí: Monika Ujhazi (HUN), Jan Krtička (CZE)

Počet diváků: 1700

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Faltínová, Jehlářová, Orvošová, Mlejnková, Trnková, Valková, libera Digrinová, Dostálová. Střídaly: Svobodová, Grabovská, Pavlíková, Šimáňová, Bukovská, Koulisiani, Blažková

Chorvatsko: Karatović,Šamadan, Grbavica, Miloš, Butigan, Deak, libero Štimac. Střídaly: Marković, Tomić

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Michaela Mlejnková (kapitánka ČR):Tento zápas se nám moc nepovedl a od začátku jsme si nepomohly servisem. Od toho se pak odvíjely všechny činnosti. V útoku to bylo těžké, protože jsme útočily do plné obrany a myslím si, že Chorvatky nás měly dobře načtené a hrály dobře v poli. Postup do semifinále je super úspěch, takže musíme tento zápas hodně rychle hodit za hlavu a připravit se na soupeře, kterého budeme mít. Chtěla bych do Prostějova pozvat diváky, protože jejich podporu budeme moc potřebovat. Těším se na ně.

Giannis Athanasopoulos (trenéř ČR): „Dnes jsme prohráli kvůli našemu příjmu. Chorvatsko bylo velmi agresivní na podání a my jsme nedokázali přihrát. Pro ně bylo snadné číst náš útok. Na druhou stranu jsme nebyli dostatečně agresivní, což byl v předchozích zápasech jeden z našich silných prvků. Doufám, že je to dobré znamení a že musíme zapracovat na všech věcech, v nichž jsme dnes ztráceli a příští týden být připraveni. Budeme hrát v Prostějově a potřebujeme pokud možno plnou halu v zádech. Pevně doufám, že přijdou všichni čeští fanoušci a podpoří nás, protože chceme postoupit do finále evropské Zlaté ligy.“

Ferhat Akbas (trenér Chorvatska): Když jsme hráli doma proti České republice, soupeřky hrály opravdu dobře a vyhrály nad námi ve velmi dobrém zápase. Od tohoto okamžiku jsme se už jen snažili přežít ve skupině a až do posledního zápasu jsme bojovali o co nejlepší výsledek. Vyhráli jsme tři zápasy v řadě a nyní jsme šťastní, že jsme v semifinále a budeme se snažit udělat vše pro to, abychom vyhráli i ve zbytku utkání.

Úvodní úspěšný míč získaly po útoku Chorvatky, které stejným způsobem zvýšily na 0:2 a 1:3. Na 4:4 srovnaly smečemi Mlejnková a Orvošová, blok Šamadanové a eso Deakové však daly hostujícím hráčkám opět dvoubodovou výhodu. Esem se blýskla nahrávačka Valková, která později v tísni přihrála bagrem přes hlavu Mlejnkové a ta srovnala technickým úderem. O stavu 9:10 pro Chorvatky rozhodla video challenge. Volejbalistky z Chorvatska nepustily domácí hráčky do vedení a získaly vedení o tři body, na který reagoval trenér Athanasopoulos oddechovým časem. Další trenérská výzva přišla za stavu 12:15 z pohledu domácích, tentokrát ale k teči došlo a skóre se změnilo na 13:14, po smeči Chorvatek do autu bylo srovnáno. Vedení na stranu Češek zajistila dvěma úspěšnými bloky Trnková. Trenér Akbas reagoval střídáním a jeho svěřenkyně srovnaly na 16:16. Trnková trefila eso a ihned přidala druhé. Při skóre 19:17 tak bral trenér Chorvatek time out, druhým reagoval po zvýšení českého týmu na 20:17. Jednadvacátý bod však přímo z podání přidala opět Trnková. Její série na podání skončila až za stavu 22:17. První setbol při podání Valkové Češky nevyužily, set následně ukončila Orvošová.

Druhou sadu zahájily lépe domácí hráčky, Chorvatky však srovnaly na 3:3. Dvoubodové vedení Češek zajistila smečí po lajně Faltínová, Grbavica útočila do autu a video challenge potvrdila, že míč nebyl tečován. Jehlářová po útoku středem sítě zvyšovala na 8:5. Chorvatky se ale bodově dotáhly a po neúspěšném odbití Faltínové a esu Markovičové vedly o dva body. Trenér Athanasopoulos svolal svěřenkyně k lavičce. Šamadanová úspěšně zakončila na síti a přidala eso, na hřiště přišla za stavu 10:12 Svobodová. Po nejdelší výměně dosavadního průběhu utkání srovnala na 13:13 blokem Trnková, Chorvatky následně opět odskočily o dva body. Chorvatská nahrávačka Deaková zahrála na druhou přes, poté zablokovala Svobodovou a skóre bylo 14:17. Time out na straně Češek přišel při skóre 17:19, Trnková bodovým blokem zvedla diváky ze sedaček a snížila. Orvošová lobem přes Butiganovou dotáhla na rozdíl bodu, vystřídala ji Grabovská a při jejím servisu se Češky dostaly do vedení 21:20 a trenér Akbas svolal hráčky k oddechovému času. Mlejnková smečovala do autu, video výzva teč neprokázala a Chorvatky vedly v koncovce o bod. Na 22:22 srovnala vytlučením bloku Mlejnková. Markovičová vybojovala setbol pro Chorvatky a český trenér nahlásil time out. Markovičová povedeným útokem srovnala stav na 1:1 na sety.

V úvodu třetího setu sice Jehlářová úspěšně zaútočila středem sítě, následně však servírovala do sítě. Na 2:2 dalším bodovým blokem srovnala Trnková, na 3:3 smečí Orvošová, Mlejnková z podání trefila Markovičovou, která ale míč nepřijala. Markovičové se až napotřetí podařilo překonat český blok a srovnat na 4:4. V obraně byla úspěšná Deaková, v útoku ze zadní pozice Mlejnková. Deak přidala eso a Chorvatky vedly o tři body. Na hřiště přišla Pavlíková a její první kontakt s míčem znamenal úspěšný útok. Na 8:8 srovnala blokem Orvošová, stejným způsobem posunula vedení na stranu domácích Jehlářová a Chorvatky šly k lavičce. Markovičová servírovala ke koncové čáře a Milošová zvýšila na dvoubodovou výhodu hostujícího týmu. O time out požádal i domácí trenér. Jehlářová byla úspěšná na bloku, challenge ale potvrdila přešlap pod sítí a Chorvatky opět o dva body vedly. A video bylo v akci i při následném útoku Mlejnkové, která ale hrací plochu trefila a stav byl 12:13. Karatovičová zvýšila esem na rozdíl tří bodů. Při podání Orvošové otočily Češky skóre na svou stranu, 17. bod přidala po nahrávce Valkové Mlejnková. Markovičová pevným blokem srovnala na 17:17, Butiganová zaútočila pro další povedené zápisy. Milošová zvýšila v koncovce na 21:19 a český trenér svolal hráčky k poradě. Dvojitá challenge připsala hostujícím volejbalistkám další bod a Grbavicová zvyšovala blokem už na 23:19. Stejná hráčka zajistila setbol třetí sady, který skončil 25:20 z pohledu Chorvatek.

Milošová a Butiganová v úvodu čtvrtého setu třikrát úspěšně bránily a Chorvatky vedly. Šamadanová zvýšila esem na 5:1 a domácí trenér bral oddechový čas. Faltínová a Jehlářová přidaly v útoku a domácí hráčky stáhly na rozdíl tří bodů. Video challenge rozhodla o příliš dlouhém podání Jehlářové a Šamadanová zvýšila na 10:5 pro Chorvatky. Za stavu 5:12 šly české hráčky na poradu s trenérem Athanasopoulosem. Čtyři doteky na české straně znamenaly nepříznivé skóre 5:15 a Mlejnkovou střídala Pavlíková. Na palubovku přišla i Bukovská, Chorvatky už vedly už o jedenáct bodů. Šamadanová zvýšila na 18:6 a blokem bodovala i Grbavicová. České hráčky chybovaly na přihrávce i v útoku a Chorvatky získaly největší vedení v utkání 21:6, následně 22:7. Trenér Akbas svolal k oddechovému času za stavu 22:9 pro jeho svěřenkyně. Mečbol pro Chorvatky zajistila esem Šamadanová, Češky ale odvrátily. Faltínová vytloukla blok a snížila na 11:24, přidala také následný bod z útoku. O poslední bod utkání se nakonec postarala Milošová, 12:25 – 1:3.

Kompletní výsledky a pořadí základních skupin GEL 2022 ZDE

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018