20.9.2022

České volejbalistky míří po dvanácti letech na světový šampionát

Třetí a největší vrchol reprezentační sezóny čeká české volejbalistky v Holandsku. Po stříbru v Evropské zlaté lize a úspěšné kvalifikaci na mistrovství Evropy 2023 odletěl výběr trenéra Giannise Athanasopoulose z Letiště Václava Havla do Amsterdamu. Hráčky se už v sobotu od 20:30 představí v utkání světového šampionátu proti volejbalistkám z Brazílie.

Z holandské metropole ještě čeká jednadvacetičlenný tým přesun autobusem do dějiště světového šampionátu v Arnhemu. V tamní sportovní aréně jsou před svěřenkyněmi řeckého kouče v základní skupině D těžká utkání proti Brazilkám, Japonkám, hráčkám Argentiny, Číny a Kolumbie. V případě postupu do další fáze se české volejbalistky postaví na hrací ploše v Rotterdamu. Tým České republiky se na šampionát díky postavení ve světovém rankingu kvalifikoval po 12 letech. V roce 2022 odehrála ženská reprezentace 19 mezinárodních utkání, v 15 případech byly Češky úspěšnější a své soupeřky přehrály.

Je to pro nás třešnička na dortu v tomto dlouhém létě. O tomhle jsme snili, když jsme před lety dali tým dohromady a začali s českými hráčkami pracovat. Snažili jsme se být mezi nejlepšími týmy ve světovém žebříčku, což se nám povedlo a právě díky tomu jsme se kvalifikovali na světový šampionát. Odjíždíme tam, abychom si užili každý moment. To je náš první cíl. Dnes večer si s hráčkami sedneme, abychom si stanovili další cíle. Každopádně máme v plánu se soustředit na každý zápas. Připravit se, jak nejlépe to jde a na maximum toho, co je možné. Chtěli bychom získat jeden nebo i dva sety proti velkým týmům, protože každý bod se počítá do světového rankingu, a pokud skončíme sezónu mezi čtyřiadvaceti nejlepšími týmy, automaticky se posuneme do olympijské kvalifikace v příštím roce, což je pro nás opravdu důležité. Můžeme doufat, že na zápasy budou plné tribuny, protože po covidovém období není samozřejmostí hrát před fanoušky. Opravdu jsme si užili zápasy v Táboře, kde nás diváci hnali. Věřím, že náš tým se v Holandsku a později i v Polsku předvede dobrý volejbal,“ shrnul cíle a ambice týmu trenér Giannis Athanasopoulos.

Slova řeckého kouče potvrdila i kapitánka Andrea Kossányiová, která jako jediná byla v roce 2010 blízko k nominaci na světový šampionát v Japonsku. „Už před 12 lety jsem byla v širší nominaci, ale pak jsem neodletěla, protože jsem ještě byla v mládežnických kategoriích. Teď už je to ale o něčem jiném. Měly jsme dlouhé léto a naše priorita byla kvalifikace na mistrovství Evropy, kterou jsme zvládly s jediným prohraným setem, což je pro nás velký úspěch. Předváděly jsme dobrý volejbal a teď jedeme na mistrovství světa, což je pro nás úplné vyvrcholení tohoto léta. Uvědomujeme si, že to je velký šampionát, který se nehraje každý rok. Nepatříme sice mezi největší volejbalové velmoci, ale dá se říct, že jsme mezi 24 nejlepšími týmy světa, které mají možnost si zahrát kvalitní volejbal o titul. Je to světový šampionát, to znamená, že žádná lehká skupina není a žádný zápas nebude jednoduchý. Brazílie, Čína a Japonsko patří mezi volejbalové velmoci, ale taky jsou to jenom lidi, můžou mít špatný den a může přijít taková konstelace hvězd a vyhrát můžeme my. O postupová místa chceme bojovat s Argentinou a Kolumbií a bude záležet na našem volejbale, na naší hře a našem soustředění na každý bod a každý set.

Michaela Mlejnková byla v letošní sezóně u úspěchu českého volejbalu v Evropské zlaté lize, odehrála utkání Challenger Cupu a bodově táhla tým při úspěšné kvalifikaci na mistrovství Evropy. „Po těžkém létě je pro nás šampionát třešnička na dortu a odměna. Bavily jsme se o tom, že žádná z nás ještě nebyla na mistrovství světa v seniorské kategorii, takže jsme natěšené. Těšíme se na každý den a vše, co tam můžeme vidět. Budeme moci potkat světové hráčky a zahrát si proti nim, což bude určitě skvělá zkušenost. Myslím si, že proti Kolumbijkám a Argentině máme šanci vyhrát. Bavily jsme se o tom, že po příletu si všichni sedneme a uděláme si plán, co je naším cílem a na co se chceme nastavit. Přes tyto dva týmy asi povede cesta, ale nikdo neví, jak na tom budou favoritky z Brazílie, Číny a Japonska. Můžeme je potrápit, když budeme hrát na našem nejvyšším levelu. I tudy může vést cesta. Věřím, že atmosféra bude skvělá. Holanďané měli na organizaci spoustu času, takže věřím, že bude vše promyšlené do detailu a bez chybičky,“ přála si na Letišti Václava Havla v Praze Mlejnková.

Dlouhých 12 let se na palubovkách světového mistrovství nepředstavily české volejbalové týmy. Pro letošek je ale všechno jinak. Je skvělé, že se naše ženy pod vedením Giannise Athanasopoulose na mistrovství světa kvalifikovaly,“ uvedl Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu.

„A stejně dobrá zpráva je, že se nám podařilo získat televizní a vysílací práva na všech 100 utkání ženského šampionátu,“ doplnil místopředseda Českého volejbalového svazu Martin Gerža. Fanoušci volejbalu budou mít možnost sledovat kompletní program mistrovství světa na ČT sport a prostřednictvím ČT sport Plus a platformy Českého volejbalového svazu volej.tv. Zápasy českého týmu odvysílá ČT sport v přímých přenosech.

Zápasy české reprezentace v základní skupině D:

sobota 24. září

  • 20:30 Brazílie – Česká republika

pondělí 26. září

  • 14:15 Japonsko – Česká republika

středa 28. září

  • 18:00 Argentina – Česká republika

pátek 30. září

  • 14:00 Čína – Česká republika

sobota 1. října

  • 18:00 Kolumbie – Česká republika

Nominované hráčky:

Blažková Lucie blokařka
Koulisiani Ela blokařka
Šimáňová Pavlína blokařka
Digrinová Daniela libero
Dostálová Veronika libero
Bajusz Simona nahrávačka
Valková Kateřina nahrávačka
Faltínová Klára smečařka
Hodanová Eva smečařka
Kossányiová Andrea smečařka
Mlejnková Michaela smečařka
Pavlíková Denisa smečařka
Kojdová Petra univerzálka
Orvošová Gabriela univerzálka

Realizační tým:

Athanasopoulos Giannis hlavní trenér
Hroch Martin asistent trenéra
Zarczynski Mateusz asistent trenéra
Mladenič Goran kondiční trenér
Sezemský Petr statistik
Horáková Lenka fyzioterapeut
Skála Radek masér
Bartovičová Radka lékař
Kašík josef lékař
Javůrek Miloslav týmový manažer

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Vlastimil Vacek

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018