30.9.2022

České volejbalistky nedaly Číně nic zadarmo, zisku alespoň setu se však nedočkaly

V dalším utkání na mistrovství světa byla soupeřem naší reprezentace Čína. Po nervózním úvodu utkání měly v prvním setu více ze hry volejbalistky z Číny. České hráčky ovšem předvedly v druhé sadě trpělivou hru v obraně, v útoku se dařilo Gabriele Orvošové a až do koncovky tak nebyl set rozhodnutý. Nakonec ho ovšem získaly hráčky z Asie. Třetí set přinesl vyrovnané drama, které skončilo za stavu 27:25 pro Čínu. Orvošová v utkání zaznamenala dvacet bodů.

Čína – Česká republika 3:0 (25:19, 25:22, 27:25)

Rozhodčí: Sokol Katarzyna (POL), Myoi Sumie (JPN)

Sestavy (od zóny I):

Čína: Diao L.Y., Li Y.Y., Wang Y.Y., Gong X.Y., Wang Y.L., Yuan X.Y., libero Wang M.J.. Střídala: Jin Y.

Česká republika: Faltínová, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Šimáňová, Valková, libero Dostálová. Střídaly: Hodanová, Pavlíková, Bajusz, Kojdová

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Giannis Athanasopoulos, trenér: Rozhodovaly opravdu maličké detaily. I to, když rozhodčí uznala sporný úder blokařky, ale pokud chcete něčeho dosáhnout proti takovému týmu, musíte být koncentrovaní opravdu na 100 %. Dnes to byl kvalitní souboj a my jsme ukázaly, že dokážeme reagovat a hrát s jedním s nejlepších týmů na světě. Jejich výškový průměr je 191 cm, což je výška naší nejvyšší hráčky. Bylo to vidět na množství bodů od čínských blokařek. Přesto jsme bojovali, hráli dobrý volejbal a zítra, bez ohledu na výsledek večerního utkání, chceme si jít pro vítězství. I kdyby dnes Argentina zvítězila, chceme odtud odjet s dobrými vzpomínkami. Teď se vrátíme na hotel, abychom se soustředili na Kolumbii.

Veronika Dostálová, libero:Škoda, že jsme to aspoň v jedné koncovce nedotáhly k vítězství, ale ukázala se síla Číňanek, které na závěr neudělaly chybu a do konce to dotáhly ony. Myslím, že nám to dnes sedělo mnohem víc než například japonská hra, kdy to Japonky hrají hrozně rychle. A když jsme o jejich rychlosti mluvily a věděly, tak jsme si ji nedokázaly představit, dokud jsme ji opravdu neviděly na hřišti. Tím, že Číňanky jsou vyšší, je jejich rychlost výš, což se lépe brání. V utkání s Kolumbií necháme všechno. Dnes uvidíme, jestli je ještě o co hrát, takže budeme fandit Kolumbijkám a zítra na ně vlítneme. I kdyby to měl být náš poslední zápas, tak to tady budeme chtít zakončit vítězstvím.

Klára Faltínová, smečařka: „Je to skvělý pocit hrát vyrovnaně proti Číně a jsem moc ráda, že jsme s nimi dokázaly držet krok. Že půjdu do základu, jsem se popravdě dozvěděla chvíli před zápasem, kdy jsme se rozesmečovávaly. Důvod mi ale nikdo neřekl, asi to bylo proto, aby si Andrea Kossányiová odpočinula.

Ela Koulisiani, blokařka: „V těch těsných koncovkách nám chybělo trochu štěstí. Asi rozhodlo, že byly Číňanky hodně agresivní na servisu, i když jsme to na přihrávce ustály. Pak byl možná trochu rozdíl v obraně. Ony ty útoky vedou z velké výšky, s větší razancí, to byl rozhodující faktor. Vždy na konci setů ztrácíme, několik balonů se nám nepovede a chybí kousek, abychom to dotáhly k výhře. Není to jen o štěstí. Ty týmy tady, co s nimi hrajeme, jsou rozhodně zkušenější. Závěry podle mě více ustojí i psychicky. Večer asi budeme nervózní. Hodilo by se nám, kdyby Kolumbie vyhrála a my udržely naději na postup do zítřka.

Marek Pakosta, předseda ČVS: „Na hřišti to vypadalo dobře. Je pravda, že zápasy proti papírovým favoritům nám asi svědčí víc. Holky jsou méně svázané a je to vidět na výkonu. Za mě tedy příjemné překvapení výkonem a holky by si určitě zasloužily vyhrát alespoň jeden set, jako proti Brazilkám. Důležité pro nás bude připravit se na zítřejší zápas, protože ten bude rozhodující pro to, kolikátí skončíme ve skupině.

Český tým nastoupil proti Číňankám v bílých dresech a o úvodní servis se postarala Faltínová, která nastoupila do základní sestavy místo Kossányiové. Čínské volejbalistky s nejvyšším výškovým průměrem na turnaji získaly velmi rychle vedení o čtyři body, vlastními chybami se ale o náskok připravily. Nepřesně ale zakončovaly i Češky. První povedený útok předvedla středem sítě Šimáňová, která snižovala na 6:4 a později i na 7:5. Na obou stranách přibývaly body spíše po chybách soupeřek, asijské hráčky neodskočily do více než čtyřbodové výhody. Orvošové a Šimáňové se dařilo vysokou čínskou obranu prostřelit, ubránit kapitánku Yuan (202 cm) se ovšem nedařilo. Trenér Athanasopoulos sáhl po oddechovém času ve chvíli, kdy Číňanky utekly na 18:13. Následovalo však čínské eso a po nedorozumění v obraně druhý time out za stavu 20:14. České volejbalistky se na kontakt nepřiblížily ani po sérii střídání a bojovném výkonu v poli a obraně nad sítí. Úvodní sada skončila vysokým blokem čínské kapitánky Yuan.

Hned v první výměně druhého setu získala Orvošová svůj sedmý a osmý bod, na 1:3 posunula skóre přímo z podání. Čínské volejbalistky se dotáhly na 5:5, do dvoubodového vedení se ale nedostaly. Po smečích Faltínové a Orvošové vedly Češky 9:8. Orvošová úspěšně zakončovala z hlavního kůlu i ze zadní zóny a svým jedenáctým bodem v utkání donutila čínského trenéra k time outu. Napínavou nejdelší rozehru utkání zakončovala Faltínová a Češky vedly o tři míče. Po esu Číňanek svolal trenér český tým k lavičce, Číňanky se ale přiblížily na ztrátu jediného bodu a poté šly do vedení 17:16. Mlejnková srovnala, střídající Pavlíková ale servisem přestřelila kurt. Challege potvrdila české srovnání na 19:19, po doteku čínského bloku při útoku Faltínové vedly české hráčky 21:20. Skóre se přelilo na čínskou stranu a trenér Athanasopoulos uklidňoval hráčky při time outu. Čínské hráčky ovšem vybojovaly setbol, který na první pokus proměnily.

Set číslo tři zahájily lépe Číňanky, Češky chybovaly na servisu, přesto se za stavu 6:5 vrátily do kontaktu a Mlejnková ze zadní pozice srovnala. Její bod potvrdila video challenge. Orvošová pokračovala v kvalitním výkonu a zaznamenala už sedmnáctý a osmnáctý bod. Po nepřesných smečích Číňanek byl rozdíl ve skóre tři body ve prospěch hráček v bílém a trenér Bin Cai sáhl po oddechovém času. Po přesné rychlé přihrávce od Valkové skórovala středem sítě Šimáňová a Češky vedly 15:11. Číňanky srovnaly esem na zadní čáru a time out bral český trenér. Šimáňová dvakrát skórovala ze své typické jednonožky, stav byl ovšem příznivější pro Číňanky, které odskočily na 21:18. Challenge však potvrdila dvacátý český bod a Orvošová srovnala na 22:22. Češky odvrátily první i druhý mečbol, třetí bohužel Číňanky využily.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Marek Pirner

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018