4.9.2022

České volejbalistky si vítězstvím v Černé Hoře zajistily postup na ME 2023

Druhou polovinu kvalifikace na evropský šampionát 2023 zahájila naše reprezentace v Černé Hoře. Po vyrovnaném úvodu utkání se českým volejbalistkám podařilo ovládnout hřiště a s velkým náskokem získaly první sadu. V útoku se prosazovala především Gabriela Orvošová, černohorským hráčkám se ale podařilo srovnat krok a v druhém setu těsně zvítězily. Češky tak kvůli snížené agresivitě v útoku i na servisu poprvé v kvalifikaci na evropský šampionát ztratily set. Svěřenkyním Giannise Athanasopoulose se podařilo přitvrdit v útoku i na servisu, vypracovaly si náskok, a i přes bodovou sérii domácích získaly sedmým setbolem třetí sadu. Čtvrtý set volejbalistky z České republiky bezpečně kontrolovaly a bez komplikací si došly pro postup na evropský šampionát.

Černá Hora – Česká republika 1:3 (14:25, 26:24, 22:25, 14:25)

Rozhodčí: Markus Zyber (GER), Ismail Yildirim(TUR)

Sestavy (od zóny I):

Černá Hora: Petrovič, Djurovič, Sušič, Bokan, Dragovič, Perovič, libero Cenovič. Střídaly: Petranovič, Tvrdišič, Vukovič, Budrak, Labovič

Česká republika: Kossányiová, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Šimáňová, Valková, libero Digrinová. Střídaly: Pavlíková, Hodanová, Bajusz, Kojdová

Statistika  ZDE

České ohlasy po utkání:

Giannis Athanasopoulos, trenér: Celému týmu bych chtěl pogratulovat k úspěšné kvalifikaci na evropský šampionát. Velmi si cením práci i realizačního týmu a hráček, které tady s námi nejsou. Ti všichni nám pomohly dosáhnout našeho velkého cíle. Také chci poděkovat Českému volejbalovému svazu za to, jaké podmínky nám poskytuje. Dosáhnout tohoto výsledku bylo dnes velmi složité. Diváci pomohli hráčkám z Černé Hory, aby se vrátily do zápasu. Pro nás je to ale velmi cenná lekce, které budeme moci v budoucnosti využít. Byli jsme ale lepší tým a postup jsme si zasloužili.

Andrea Kossányiová, kapitánka:Přesně, jak jsme čekaly, zápas v Černé Hoře byl trochu vyhrocený a nervózní. První set jsme zvládly na jedničku a až na chvilky jsme předváděly dobrý volejbal. I druhý set jsme začaly skvěle, ale trochu jsme zaváhaly v koncovce, což se stává. Jeden prohraný set, ale to nás posunulo dál a možná i trochu nakoplo. Třetí set opět excelentní a čtvrtý už byl v našich rukou. Jsem ráda, že jsme to zvládly a že si z Černé Hory vezeme plný počet bodů a jsme kvalifikované na mistrovství Evropy.

Simona Bajusz, nahrávačka:Zápas jsme měly relativně celou dobu pod kontrolou, až na jeden set, kdy jsme trochu přestaly přihrávat. Naopak protistrana začala dobře podávat. To byl ale jediný zádrhel, jinak jsme vyhrály hladce. Když jsem přišla v závěru třetího setu na hřiště, vybídla jsem Elu Koulisiani k ukončení setu středem. Věřila jsem, že to Ela složí a vyšlo to.

Skóre utkání otevřela smečí středem sítě Koulisiani. Bodovat se dařilo i Orvošové, Kossányiové a Šimáňové, nicméně díky dobré obraně a nahrávce Černohorek držely domácí hráčky krok a body postupně přibývaly na obou stranách. Na dvoubodový rozdíl odskočily Češky až za stavu 8:10, hráčky z Černé Hory ale ihned srovnaly. Při sérii podání Mlejnkové Češky odskočily o tři body a trenér Černé Hory přerušil utkání time outem. I po něm ale bodovaly Češky, na druhou přes posouvala Valková skóre na 11:16. Pětibodové vedení si naše volejbalistky udržovaly a při podání Kossányiové dokonce navyšovaly na 14:23. Po vytlučeném bloku Černohorek měly Češky deset setbolů a Mlejnková využila hned ten první.

První černohorský bod po dlouhé době přišel až za stavu 1:2 v druhé sadě. Výborné nahrávky Valkové bezpečně využívala Orvošová, která s vysokým procentem úspěšnosti v útoku (brzy se dostala na 12 bodů) postupně zvyšovala české skóre. Ze stejného místa na pravém kůlu zakončovala i Šimáňová a za stavu 3:8 šly Černohorky k poradě s trenérem Kruničem. Z pipu skórovaly Orvošová a Mlejnková. Na domácí straně se začala prosazovat Perovičová, klid Češkám ale vrátila opět Orvošová, která posunula stav na 10:13, později na 14:17. Nejlepší hráčce Černé Hory Bokanové se ovšem podařilo přímo z podání srovnat a time outem reagoval trenér Athanasopoulos. Týmy úspěšně ztrátovaly a vyrovnané skóre se posouvalo na obou stranách. První setbol vybojovala pro českou reprezentaci Kossányiová, Bokanová ovšem opět srovnala a po dlouhém smeči Kossányiové získaly bod k dobru Černohorky. Setbol využila Petrovičová.

České hráčky v úvodu třetí sady přitvrdily v útoku, lépe bránily a vypracovaly si vedení 3:8. Bodově se prosazovaly Mlejnková a Orvošová, které využívaly bezchybné nahrávky od Valkové. Skóre rostlo převážně na české straně a po dvou černohorských time outech byl stav 7:14, po smečích Mlejnkové s Orvošovou a esech Kossányiové už 8:18. Při servisu střídající Pavlíkové bodovým blokem přidala Koulisiani už jednadvacátý bod, na desetibodovou ztrátu přiblížila Černohorky Bokanová. Její spoluhráčky využívaly české chyby a snížily na 14:21, sérii domácích přerušila až tvrdě smečující Mlejnková. Hostujícím Češkám chyběla přesnost i kvalitní příjem a hráčky Černé Hory se přiblížily na 22:24. Sadu ukončil až sedmý český setbol.

Češky si v úvodu čtvrtého setu vypracovaly tříbodovou výhodu, domácí ale ztrátu brzy stáhly na bodový rozdíl. Úspěšně blokující Koulisiani posunula svůj tým k desátému bodu, Orvošová zvyšovala z hlavního kůlu na 7:11. Trpělivá hra Češek a dvě esa Orvošové posunuly ukazatel skóre na 9:17, později na 11:19. Po nedorozuměních v černohorské obraně byly české hráčky čtyři body od postupu na mistrovství Evropy 2023. Mečbol zajistily bodovým dvojblokem Mlejnková a Koulisiani a utkání zakončila přímo z podání kapitánka Kossányiová.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018