28.7.2022

Češky nestačily na Belgii a na Challenger Cupu končí po prvním zápase

Působení českých volejbalistek na letošním Challenger Cupu 2022 v chorvatském Zadaru nemělo dlouhého trvání. V turnaji, hraném vyřazovacím způsobem, Češky odehrály jediný zápas, ve kterém podlehly favorizované Belgii 0:3 na sety.

Belgie – Česká republika 3:0 (25:18, 25:23, 25:15)

Rozhodčí: Jankovič (SRB), Goncalves (POR)

Sestavy:

Belgie: Guiliams, Janssens, Van de Vyver, Herbots, Lemmens, Van Avermaet, libero Rampelberg. Střídala: Koulberg

Česká republika: Kossányiová, Jehlářová, Orvošová, Mlejnková, Trnková, Valková, libero Dostálová. Střídaly: Pavlíková, Baumruková, Kojdová, Hodanová, Šimáňová

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

trenér Giannis Athanasopoulos:Byl to atraktivní zápas, Belgičanky jsou na světovém žebříčku dvanácté a dneska hrály skvěle. Trochu jsme riskovali na servisu, ale jejich hra byla daleko efektivnější a přinášela jim body. Belgie byla i mentálně silnější. Byla to úžasná cenná zkušenost, i když jsme prohrály. Byla skvělá zkušenost hrát proti tak kvalitnímu týmu. Teď si musíme zanalyzovat, co můžeme udělat líp, abychom byli lepším týmem.

kapitánka Andrea Kossányiová: Belgičanky nás zatlačily na servisu. My jsme se snažily přihrávat, jak to šlo, ale prostě nás tlačily od sítě, abychom nemohly hrát naši hru. To bylo asi to hlavní. Soupeřky dneska hodně čapaly naše útoky a Herbotsová hrála skvěle. Je to jejich nejlepší hráčka, útočnice, která to prostě rozmlátila a odútočila v podstatě sama. Letos je to hodně náročné a dlouhé léto, kvalifikace na mistrovství Evropy a světový šampionát jsou naše hlavní cíle.

libero Veronika Dostálová: Dneska nás Belgičanky hrozně tlačily ve všech činnostech, hrály hodně agresivně na servisu i na útoku. My se musíme snažit zase v každém dalším zápase přiblížit našim výkonům ze Zlaté Evropské ligy.“ 

Belgické volejbalistky nastoupily do zápasu dominantně a Češky hned od úvodu ztrácely. Za stavu 6:10 si řecký trenér ve službách české volejbalové reprezentace vzal time-out, po kterém díky skvělým útokům české hráčky srovnaly na 11:11. Několik dalších výměn přineslo vyrovnanou hru až do stavu 15:15. Pak přišla na servis Herbotsová a Belgičanky čtyřbodovou šňůrou odskočily na 19:15. Tento náskok už si vzít nenechaly, Češky dokázaly v prvním setu získat už jen tři body. Belgickou dominanci potvrdila Herbotsová, když ukončila sadu esem.

Začátek druhého setu byl o poznání vyrovnanější, české hráčky se držely Belgičankám na dostřel. Za stavu 10:10 ale soupeřky přitvrdily v útoku, Mlejnková s Orvošovou navíc poslaly své smeče do autu a Belgie se dostala do vedení 15:10. Český trenér reagoval oddechovým časem, ale po něm přidaly belgické volejbalisty ještě další bod. Belgičanky udělaly pár chyb a daly tím šanci Češkám. Těm se podařilo tvrdě zasmečovat a hlavně díky dobrým blokům snížit stav na rozdíl jediného bodu, 20:21. Belgickou krizi ale zažehnala Lemmensová, když místo přihrávky směřovala míč rovnou za síť a překvapila tak českou obranu. Belgie přidala další body a měla čtyři setboly, ale Češky ještě díky útokům Mlejnkové a esu Orvošové dokázaly snížit na jednobodový rozdíl. Čtvrtý setbol ale Belgičanky už využily a ovládly i druhý set poměrem 25:23.

Třetí sadu nerozehrály Češky dobře, Valková poslala hned v úvodu podání do sítě, Kossányiová pak smečovala až za koncovou čáru. I přesto, že vzápětí bylo rychle srovnáno na 2:2, Belgičanky jako by to nakoplo a soupeřky už vyrovnat nenechaly. Naopak pomalu, ale jistě navyšovaly svůj náskok. Po českém doteku sítě a nepovedeném útoku už ztrácely finalistky Golden European League tři body a následoval oddechový čas. Belgie se nenechala zastavit a zejména zásluhou skvěle útočící Lemmensové a přesně servírující Janssenové navýšila svůj náskok už na 14:7. České volejbalistky byly proti belgickému útoku bezradné, naopak samy chybovaly. Rozjeté hráčky v černých dresech přidávaly jeden bod za druhým, na hřišti vládly a vypracovaly si desetibodový náskok, který za stavu 24:14 znamenal i deset mečbolů. Belgičanky využily hned ten druhý, Herbotsová rozhodla tvrdou smečí a vyřadila české volejbalistky z letošního Challenger Cupu.

 

Autor: Zuzana Kézrová, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018