28.8.2023

Češky po pěti setech přehrály Ukrajinu, ve čtvrtfinále narazí na světové šampionky

České volejbalistky si po vítězství nad ukrajinským výběrem došly pro postup do středečního čtvrtfinále mistrovství Evropy. V Bruselu se přitom na výhru nadřely v pěti sadách. Poté, co v prvním a druhém setu nechybovaly v poli a dařilo se jim v útoku, ztratily třetí set poměrem 20:25 a čtvrtý dokonce 10:25. Ve zkrácené sadě ale předvedla nejlepší výkon dosavadního průběhu šampionátu kapitánka Michaela Mlejnková, který dovedla své spoluhráčky k postupu. Mlejnková v osmifinále skórovala jednadvacetkrát, dvacet bodů přidala Gabriela Orvošová. Ve středu 30. srpna 2023 se od 20 hodin postaví český tým na kurt proti Srbkám, vítězkám loňského světového šampionátu. Ty v osmifinále jasně přehrály Švédsko po setech 25:17, 25:13 a 25:16. Podle Giannise Athanasopoulose bude zápas se Srbkami boj Davida s Goliášem.

Česko – Ukrajina 3:2 (25:22, 25:22, 20:25, 10:25, 15:12)

Rozhodčí: Pedro Lopes Pinto (POR), Stefano Cesare (ITA)

Sestavy (od zóny I):

Česko: Havelková, Pavlová, Orvošová, Mlejnková, Koulisiani, Valková, libera Digrinová, Dostálová. Střídaly: Hodanová, Pelikánová, Brancuská, Jedličková, Bukovská

Ukrajina: Meliushkyna, Kraiduba, Kodola, Dorsman, Sharhorodska, Milenko, libero Niemtseva. Střídaly: Maievska, Danchak

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitánka, smečařka Michaela Mlejnková:První dva sety nám fungovalo všechno a Ukrajinky podle mě nebyly ve své kůži. Od třetího setu ale začaly hrát slušný volejbal a my, nechci říct, že bychom je podcenily, začaly dělat hloupé chyby. Nechaly jsme si spadnout hrozně moc ulívek, což nás sráželo dolů. Měly jsme horší příjem a z něj jsme nedokázaly složit. To nás ty dva sety sráželo a v tie breaku už to bylo buď, anebo. Šly jsme do toho naplno, chtěly vyhrát a jsem na náš tým strašně pyšná. Já jsem si v hlavě říkala, že už nikdy v životě nechci znovu zažít, když vedu 2:0 a nepostoupím. To se mi na mistrovství Evropy stalo už dvakrát a říkala jsem si, že chci vyhrát. Je super, že jsme ve čtvrtfinále, protože si to zasloužíme. Turnajem procházíme, ne lehce, ale tvrdě si jdeme za výkonem, zlepšujeme se zápas od zápasu, takže to vítězství si zasloužíme. Zápas se Srbskem bude zajímavý. Ony jsou favoritky, my nemáme co ztratit, což nám většinou vyhovuje, protože se nám hraje lépe bez tlaku. Myslím si, že jim jeden dva sety můžeme urvat, protože na to máme, jak jsme ukázaly s Tureckem i na mistrovství světa s Brazílií.

smečařka Helena Havelková:Jsem hrozně šťastná a myslím, že všechny z nás to cítí stejně. Musím říct, že jsem ráda, že jsme zastavily hrozně rozjetou Ukrajinu, která ve třetím a čtvrtém setu předvedla neskutečný volejbal, která nás uzalejvala a my měly velký problém ji ubránit. Byly najeté a o to je cennější, že jsme je v pátém setu dokázaly takhle zašlápnout a podařilo se nám set otočit a vyhrát. Síla našeho týmu je tým. Nemáme tady žádné hráčky, které by tady dostávaly sto balónů na zápas a dávaly padesát bodů. My makáme na to, abychom držely spolu.Trenér Giannis po nás chce, abychom se po žádném balónu neotáčely, nebyly zklamané. Chce, abychom opravdu fungovaly spolu, a já si myslím, že v pátém setu se ukázalo přesně to, že se nikdo nezalekl, tým si věřil, otočil to a předvedl to, co jsme předváděly ve skupině. Jedeme dál a já jsem za to hrozně vděčná. Čtvrtfinále je určitě úspěch a já si myslím, že těch úspěchů jsme postupně udělaly docela dost, ať je to výhra proti Německu po dlouhé době – já si ani nepamatuji, že by se za moji kariéru s Německem vyhrálo – a po prvním zápase, kdy jsme pohrály s Ázerbájdžánem, kdy si spousta lidí stěžovalo a my z toho byly smutné, teď tým předvedl, že zápas od zápasu se učí. Tým je mladý, má spoustu nadějných hráček, a to, že jsme to dnes takto dotáhly do konce a postoupily do čtvrtfinále, jen potvrzuje, že ten tým je opravdu silný a skvěle funguje spolu. Srbské mistryně světa jsou favoritky a tady na mistrovství Evropy jsou jedny z favoritek. Myslím, že nebude extra čas něco vymýšlet, nejdůležitější bude se nezaleknout hvězd, ať jsou to blokařky nebo skvělá nahrávačka. Jsou tam opravdu skvělé hráčky, které hrají v nejlepších světových ligách. Já bych našemu týmu a našim mladým hráčkám popřála, aby se nikdo nezalekl, a ať bojuje tak, jak bojoval dnes i celé mistrovství Evropy. Pak můžeme potrápit, kohokoliv budeme chtít.

trenér Giannis Athanasopoulos: Nevím, co říct. Jsem opravdu velmi šťastný a zatím tomu nemůžu uvěřit. Je to rozhodně ten největší úspěch, jakého jsme společně dosáhli. Nenacházím slov, zvlášť vzhledem k tomu, jak se zápas vyvíjel. Vedli jsme 2:0, kontrolovali utkání, ale pak si Ukrajinky začaly lépe přihrávat, my jsme vypadli z naší komfortní zóny, ztráceli jsme hlavu. Za stavu 6:13 jsme vyměnili sestavu, aby si hráčky základní šestky vyčistily hlavu. Jim se podařilo zkoncentrovat na pátý set a vyhrály ho. Celému týmu gratuluji a jsem na něj opravdu pyšný. Jsem šťastný za postup, který nám přinesly. Volejbal je o hlavě, o tom, jak se cítíte v rozhodujících okamžicích, jak silní jste mentálně ve chvíli, kdy prohráváte. Pro hráčky bylo opravdu důležité, že se dokázaly vrátit. V první setu jsme dominovali, ale potom jste mohli vidět, že jsme nehráli naši hru a cítili se nekomfortně. Ale hráčky se uklidnily a nastavily se na vítězství proti velmi silnému soupeři. V zápase proti Srbsku si musíme užívat hru a hrát uvolněně. Jsem si jistý, že to holky dokážou. Vzpomeňte si, že proti velkým favoritům se nebojíme a hrajeme naši hru. Předpokládám, že si Srbky dobře zanalyzujeme a pokusíme se o co nejlepší výsledek. Bude to boj Davida s Goliášem.

Úvod osmifinále přinesl volejbal plný technických úderů od hráček obou týmů, ve kterém se často bodově prosazovala česká univerzálka Orvošová. Především díky jejímu přínosu vedl český tým brzy 9:5. Havelková bodovala po bloku i smeči, Koulisiani trefila eso a stav setu se posunul už na 17:10. Ukrajinky se přiblížily na 18:15 a později i na 20:19, jejich tlak na chvíli přerušilo eso kapitánky Mlejnkové, po sérii neúspěšných výzev bylo ale srovnáno na 22:22. Challenge ovšem nevyšla ani trenérovi soupeřek a Češky na první pokus využily setbol.

Ve vyrovnaném druhém setu sbíraly body útočnice obou výběrů. Bojovnost předváděly také hráčky v poli a v polovině sady bylo skóre 16:16. Poté ale přišla série českých bodů a výhoda 21:16. Hru přerušil sporný moment, kdy rozhodčí přiřkli Ukrajinkám bod po challenge, která jasně prokázala dotek bloku. Následovalo šťastné prasátko a snížení na 20:22 z pohledu Ukrajiny. Koulisiani blokem získala setbol, její spoluhráčky bojovaly v poli o každý míč a set ukončila Orvošová smečí na čáru.

Set číslo tři přinesl zlepšenou hru ukrajinského týmu a jeho vedení 11:6. Z nevýhodné situace se Češky dostaly díky zlepšené obraně nad sítí. Z bloku i útoku bodovala Havelková a přiblížila svůj tým na kontaktních 11:12. Podařilo se dorovnat, českým útokům ale chyběla agresivita a navrch měly Ukrajinky, které vedly 22:16. Do hry se dostaly mladé české hráčky, kterým se podařilo snížit na konečných 20:25.

Ukrajinky zahájily čtvrtý set lépe a agresivněji v útoku. Na druhé straně se nedařilo vůbec nic a z pohledu Češek byl stav nepříznivých 6:17. Do hry se dostaly všechny hráčky z lavičky, které dohrály jasně prohranou sadu.

Do tie breaku nastoupily Češky v původní základní šestce, úvodní dva body ale připsaly ukrajinské volejbalistky. Mlejnková přitvrdila v útoku a bodovala i na bloku. Díky ní tak český tým vedl 9:4. Ukrajinky snížily na dvoubodový rozdíl, Mlejnková ale předváděla nejlepší výkon na šampionátu a dotáhla svůj tým k postupu do čtvrtfinále.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Marek Pirner

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018