28.9.2022

Český tým po vyrovnaných setech na Argentinu v klíčovém utkání na MS nestačil

Ani ve třetím utkání na světovém šampionátu v Holandsku se českým volejbalistkám nepodařilo zvítězit. S Argentinou prohrály po čtyřech vyrovnaných setech. Kapitánka Andrea Kossányiová přispěla k týmovému výkonu šestnácti body, o tři body více zaznamenala Gabriela Orvošová. Ve skupině D čekají svěřenkyně Giannise Athanasopoulose ještě zápasy s Čínou a Kolumbií. Chtějí-li postoupit, měly by obě utkání vyhrát.

Argentina – Česká republika 3:1 (25:20, 20:25, 25:22, 25:22)

Rozhodčí: Simonovic Vladimir (SUI), Simic Stanislava (SRB)

Sestavy (od zóny I):

Argentina: Farriol, Mercado, Nizetich, Herrera Rodriguez, Mayer, Bulaich Simian, libera Rizzo, Pelozo. Střídaly: Sosa, Sol Salinas

Česká republika: Kossányiová, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Šimáňová, Valková, libero Digrinová. Střídaly: Hodanová, Bajusz, Kojdová

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Giannis Athanasopoulos, trenér: Argentina byla lepší ve zlomových momentech. Hrála také lépe na bloku, takže jsme se snažili změnit náš plán a z pozice 4 zavřít postranní čáru. Hráčkám se ale nepodařilo tento plán zrealizovat, což byl velký problém, protože Argentinky z této pozice skórovaly často. Musíme se z toho poučit. Na této úrovni si soupeř rychle najde naše slabiny a využije jich. Takovéto zápasy prostě potřebujeme a nesmíme být zklamaní, protože Kolumbie může porazit Argentinu a pak budeme stále ve hře. Zítra je nový den a my se musíme soustředit na další zápas. Zápas rozhodovaly detaily. Nepodařilo se nám získat side out, ztratily jsme dva tři body a pak celý set. Když hrajete s takovými soupeři, musíte být opravdu soustředění a snažit se proměnit taktické plány na co nejvyšší úrovni. Myslím, že to byl problém našeho týmu. Prohráli jsme zápas, ale musíme se soustředit na každý další set.“

Andrea Kossányiová, kapitánka:Byl to vyrovnaný volejbal. Kdybychom hrály to, co jsme předváděly s Brazílií, asi bychom dnes vyhrály. Bohužel Argentina dnes hrála tak, jako jsme my hrály proti Brazilkám, čapaly úplně neskutečně a to bylo rozhodující. Někdo prohrát musí a dnes jsme byly horší my. Myslím si ale, že jsme docela bojovaly a nikdo nemůže říct, že bychom to vzdaly. Dnes půjdeme na hotel, budeme asi trochu smutné, ale zítra je nový den, vstaneme a musíme bojovat dál. Tohle je šampionát. Čeká nás Čína, která bude hodně těžká. Dnes porazily Japonky, ale pak se může stát, že Kolumbie porazí Argentinu a my porazíme Kolumbii, takže se to zamotá a můžeme ještě postoupit.

Gabriela Orvošová, univerzálka: „Byl to vyrovnaný volejbal, hodně bojovný. Bylo to trochu jako na vlnách z obou stran. U nás byl problém, že jsme nedokázaly ubránit zónu čtyři na lajně. To rozhodlo. Argentinky hodně hrály na riziko v útoku i na podání. Rozhodla jejich přesnost a síla. Ve třetím setu to bylo hodně těsné a je škoda, že to tam nevyšlo. Rozhodly dva balony, protože právě maličkosti rozhodují tak vyrovnané sety. Pokud chcete uspět, musíte věřit. My jsme věřili všichni včetně trenéra. On nám říká, že musíme věřit, že bez toho to nejde. Teď už to nemáme ve svých rukách, ale budeme věřit, že se skupina ještě zamíchá a budeme moci postoupit.

Michaela Mlejnková, smečařka: „Nechaly jsme na hřišti všechno. Bohužel to nestačilo. Nedokázaly jsme ubránit jejich smečařky z hlavního kůlu a po té jsme měly problémy složit na poprvé balon, povedlo se nám to až na druhý třetí pokus, když už. Naše obrana byla dobrá, ale jejich klíčové hráčky z hlavního kůlu skládaly balony až moc. I když ve čtvrtém setu jsme ještě měly šanci, v jeho závěru se nám to už nepodařilo zlomit. My jsme doufaly do posledního bodu. V tu chvíli mi ale blesklo hlavou, že když jsme ve Finsku prohrávaly 19:24 a dokázaly jsme set vyhrát, tak jsme věřila do posledního balonu, že to můžeme otočit, ale bohužel. Nepodařilo se. Teď musíme vyhrát 3:0 nad Kolumbií a ta musí porazit Argentinu. Malá šance tam je. Uvidíme.

Utkání začalo méně přesnými údery na obou stranách i odhodlaným vstupem českých hráček. První ostrý úder předvedla smečující Mlejnková, která záhy esem zvýšila na 2:5. Orvošová potvrdila tříbodové vedení hráček v modrém a Koulisiani byla první blokem bodující volejbalistkou utkání. Desátý i jedenáctý bod byl Češkám připsán po doteku Argentinek u sítě. Při tvrdé servisu Nizetichové a dobré obraně se Argentinkám podařilo srovnat na 11:11 a získat náskok. Trenér Athanasopoulos se pokusil šňůru přerušit time outem, volejbalistky z Jižní Ameriky ale bodovaly i dále. Na 14:12 snížila svým typickým útokem z jednonožky Šimáňová. Na kontakt se Češky přiblížily po technické úlívce Orvošové a podařené smeči pomaleji se rozjíždějící Kossányiové. Argentinky ale opět odskočily na 19:16 a kouč Athanasopoulos bral druhý oddechový čas. Z nejdelší výměny dosavadního průběhu zápasu připsaly dvacátý bod Argentinky, Češky ale bojovaly a snížily náskok na rozdíl dvou míčů. Na servis se ovšem opět dostala Nizetichová a po nepřesném příjmu nepomohla českým volejbalistkám ani challenge. Argentinky proměnily hned první setbol.

Druhou sadu zahájila Koulisiani bodovým blokem, Kossányiová argentinskou obranu vytloukla a Koulisiani bodovala i v útoku. Na 1:4 zvyšovala česká kapitánka přímo z podání. Češky zlepšily obranu i útok, dostat míč na argentinskou palubovku ale nebylo vůbec jednoduché. Orvošová bez obrany trefila na 5:7, Mlejnková přidala svůj osmý bod, servírovala ale do sítě. Argentinky srovnaly na 9:9 po bloku Mercadové a stejným způsobem šly do vedení. Set tak měl podobný průběh jako předchozí část a trenér Athanasopoulos zvyšoval hlas při time outu a skóre 12:10. Argentinky pokračovaly v náporu a po tvrdém útoku Bulaichové vedly 16:13. Technickým úderem a svým devátým bodem přivolala Kossányiová argentinský oddechový čas. Srovnání na 16:16 přinesla neúspěšná challenge jihoamerického týmu. Po povedeném zásahu Digrinové srovnávaly na 18:18 blokující Kossányiová s Koulisiani, následně zablokovala Orvošová u hlavního kůlu, Kossányiová vytloukla blok Argentinek a Češky vedly o dva míče. Mlejnková se na dva pokusy prosadila v útoku a její tým měl v druhé sadě už 22 bodů. Orvošová smečovala na 20:23 a sama bodovým blokem zajistila český setbol, který potvrdila i video challenge. A právě Orvošová technickým úderem set zakončila.

Sada číslo tři začala vyrovnaným výkonem obou týmů, body naskakovaly rychleji na české straně, když se v obraně dařilo Kossányiové. Mercadová ovšem snižovala na 7:8 a vyrovnání přišlo po útočné chybě Češek. Argentinky získaly dvoubodovou výhodu, opět ale nebyly úspěšné při challenge. Orvošová smečovala mimo hřiště a challenge tentokrát přála Jihoameričankám. Řecký trenér svolal své svěřenkyně k oddechovému času za nepříznivého stavu 11:15. Šimáňové se podařilo snížit esem, Orvošové technickým útokem. Argentinské volejbalistky šly na poradu s trenérem po přímém bodu ze servisu Kossányiové. Skóre ukazovalo 18:17 a Orvošová blokem srovnala. Dvacátý bod setu jako první získaly Argentinky, Mercadová ale útočila daleko za koncovou čáru a do koncovky šly oba týmy za srovnaného stavu. Dvoubodovou výhodu a zároveň setbol získaly argentinské hráčky po nepřesném příjmu Mlejnkové. Kossányiová zakončila sadu příliš dlouhou smečí. Dotek bloku challenge nepotvrdila.

Mlejnková otevřela skóre čtvrté sady svým třináctým bodem v utkání, z dalšího útoku ale hřiště přestřelila. Challenge potvrdila argentinský útok na čáru, po bodu Orvošové byl stav 6:4. Šimáňové se podařilo zablokovat, Mlejnková trefila prostor ve středu argentinské poloviny kurtu a po dalším bloku Šimáňové byl stav 8:8. Valkové se poprvé v utkání podařil její oblíbený úder na druhou přes, při bloku jí následně argentinská hráčka doskočila na kotník. Česká nahrávačka ale pokračovala ve hře a přihrála Orvošové na čtrnáctý bod univerzálky s číslem 4. Češky o jeden míč vedly po ostré smeči Koulisiani a po vyrovnání byly opět napřed po technické úlívce Orvošové. Mercadová ovšem třikrát za sebou bodovala a překlopila skóre na argentinskou stranu, což vyvolalo reakci českého kouče. Po chybách hráček z Argentiny byl stav 17:17 a střídající Hodanová posunula do výhody svůj tým. Vedení ale Češky neudržely a rychle byly ve dvoubodové ztrátě, kterou se podařilo smazat a srovnat na 20:20. Po dvojdoteku Šimáňové a doteku sítě od Bajusz vedly Argentinky o dva body a Athanasopoulos bral time out. Nápor hráček z Argentiny tím ale nezastavil a soupeřky došly až k mečbolu. Ten dvakrát odvrátila Orvošová, české volejbalistky ale s Argentinou prohrály poslední sadu 25:22.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Marek Pirner

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018