11.9.2022

Češky v posledním duelu kvalifikace na Islandu jasně potvrdily roli favoritek

Trenér českého týmu Giannis Athanasopoulos postavil do závěrečného kvalifikačního duelu na Islandu obměněnou sestavu, která v úvodu první sady hledala tempo a ideální souhru. Zlom přišel při podání Ely Koulisiani, po které se již Islanďanky do kontaktu nevrátily a až do konce zápasu nenašly recept na českou obranu. Češky v utkání zaznamenaly deset přímých bodů z podání a po setech 15:25, 10:25 a 8:25 zakončily kvalifikaci o evropský šampionát jasným vítězstvím.

Island – Česká republika 0:3 (15:25, 10:25, 8:25)

Rozhodčí: Nicholas Heckford (ENG), Stefan Bernström (SWE)

Sestavy (od zóny I):

Island: T. Þórvardardóttir, V. Einarsdóttir, T. Grétarsdóttir, H. Stefánsdóttir, S. Stefánsdóttir, Arnarsdóttir, libero V. Þórvardardóttir. Střídaly: Hadziredzepovic, Heimisdóttir, D. Grétarsdóttir, Lúdvíksdóttir

Česká republika: Hodanová, Koulisiani, Kojdová, Faltínová, Blažková, Bajusz, libera Dostálová, Digrinová. Střídaly: Pavlíková, Mlejnková

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Giannis Athanasopoulos, trenér: Ve hře jsme nejdříve byli trochu nervózní, což bylo dáno tím, že tato sestava před tím v kvalifikaci nehrála. Viděl jsem, že nemají správný rytmus, protože neměly příležitost se rozehrát. Ale postupem času se úroveň zvedla, děvčata hrála velmi dobře a reagovala na hru lépe. Jsem moc rád za šest vítězství v řadě. Gratuluji hráčkám k vítězství. Během tohoto formátu turnaje jsme nemohli dostatečně trénovat. Stále cestujeme, měli jsme virové potíže a nebyli jsme úplně fit. Teď si konečně na tři dny odpočineme, a jakmile se opět sejdeme, budeme se snažit dostat do co nejlepší formy před světovým šampionátem.

Lucie Blažková, blokařka:Myslím, že ze začátku to byl trošku nervózní, kvůli tomu, že šanci dostaly ty, které neměly zatím tak velké herní zatížení. Ve druhém setu se to ale už zvedlo a hrály jsme naši hru.

Petra Kojdová, univerzálka:Začátek byl trochu nervózní. Přece jenom jsme teď pořád cestovaly, stále jsme byly v letadle a po spíše udržovacích trénincích nám chvíli trvalo, než jsme se do toho dostaly. Postupně jsme ale všechny činnosti zlepšily, především servis, a pohlídaly jsme si to až do konce.

Češky zahájily utkání na Islandu v obměněné sestavě, a do stavu 9:9 se oba celky střídaly v zisku bodů a chybách na servisu. Hráčky v modrém získaly náskok při podání Koulisiani, kdy se i přes time out Islanďanek dostaly české volejbalistky do vedení 9:15. Po pomalejším rozjezdu se hostující hráčky postupně dostaly do tempa a průběh úvodní sady kontrolovaly. Dvacátý bod přidala po chybném příjmu Islanďanek Koulisiani. Islanďanky se bodově posunuly až za nepříznivého skóre 14:22. Kojdová smečí zajistila setbol a na první přes ukončila sadu Koulisiani.

V druhém setu ihned české volejbalistky odskočily na tříbodový náskok. Domácí se sice přiblížily, problém ale měly s příjmem servisu Faltínové a skóre rostlo především na české straně. Blažková bodovala středem sítě z rychlíku i na bloku. Po třetím esu Faltínové v řadě byl stav 3:10. Kojdová ze zadní pozice, Koulisiani i Hodanová tvrdými smečemi zvýšily rozdíl na jedenácti bodů a po útoku Faltínové byl stav brzy 7:19. Přímo z podání bodovala střídající Pavlíková, Kojdová přispěla bodovým blokem a set zakončila středem sítě Blažková.

Třetí set zahájily české volejbalistky čtyřbodovou šňůrou, pátý bod přidala po přihrávce od Bajusz Kojdová, šestý a sedmý na bloku Blažková. Kojdová útočila z pipu na desátý bod, Bajusz na bloku zvyšovala už na 3:12. Po vlažnější části a chybách na podání z obou stran se Pavlíková prosadila na 6:17, později Koulisiani na 7:18 a znovu Pavlíková na 8:19. Kojdová přidala eso a Bajusz byla úspěšná na druhou přes. Česká nahrávačka stejným způsobem zařídila mečbol a po úderu islandské smečařky do autu skončil set 8:25.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018