19.6.2021

Češky vítězství v Golden European League neobhájí, v semifinále nestačily na Bulharky

V bulharském Ruse začal turnaj Final Four European Golden League. Naší reprezentaci přisoudil los do semifinále domácí výběr Bulharska, favorita na celkové vítězství v soutěži. Papírové předpoklady se nakonec naplnily a české volejbalistky čeká v neděli zápas o bronzovou medaili. Ve finále letošního ročníku GEL vyzvou Bulharky tým Chorvatska, který v druhém semifinále přehrál Španělsky 3:1.

Česká republika – Bulharsko 0:3 (13:25, 23:25, 19:25)

Rozhodčí: Luts (BEL), Oleynik (RUS)

Počet diváků: 3 500

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Šimáňová, Valková, Kossányiová, Trnková, Orvošová, Hodanová, libera Dostálová, Chevalierová. Střídaly: Bajusz, Nová, Kojdová, Kneiflová

Bulharsko: Dimitrova G., Vuchkova, Dimitrova E., Vasileva, Dimitrova N., Kitipova, libero Todorova. Střídaly: Paskova, Barakova, Milanova

statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Andrea Kossányiová (kapitánka): „Lepší servis ze strany domácích, lepší blok, my naopak tolik neriskovaly na podání. Domácí prostředí hrálo svojí roli, i nervozita, s kterou jsme se nevyrovnaly.

Ioannis Athanasopoulos (trenér): „V prvním setu jsme hráli ve stresu, po dlouhé době před tolika diváky. Cítil jsem, že na toto jsme nebyli připraveni, nemohli jsme se prosadit proti bulharskému bloku. S druhým setem a reakcí jsem velmi spokojen, zabojovali jsme. Bulharsko si zasloužilo postup a teď se připravíme na boj o bronz proti Španělsku.“

Velmi slušně zaplněná hala balkánskými fanoušky hnala od začátku svoje hvězdy a pomohla svému týmu k breaku na 3:8.  Ani eso Orvošové nenakoplo naše volejbalistky ke smazání náskoku, tlak Bulharek neustával, dobře přihrávaly a následně útočily s vysokou úspěšností. My jsme naopak hůře přihrávaly. V prostřední pasáži prvního setu naše volejbalistky vyrovnaly hru a snížily na 10:14. Nicméně opět kvalitní obrana bulharského týmu na síti donutila naši lavičku vzít už druhý oddechový čas. Náš soupeř byl však stále lepší v obraně, v poli i na síti. Na konci setu trenér Athanasopoulos vystřídal velkou část sestavy, první set byl ale již ztracen.

Začátek druhého setu byl kopií setu prvního, našemu týmu nefungovala obrana, Bulharky hrály s velkou sebedůvěrou. Pak ale zkazily podání, nám začala fungovat obrana a po útoku a bloku Hodanové bylo vyrovnáno 6:6. Vyrovnané skóre držíme i nadále, na 9:9 srovnává opět Hodanová esem, po bulharské chybě jde náš tým do vedení 11:10. Soupeřky nás následně opět dobře bránily, a otočily na 13:15. Dvoubodový náskok pak udržely do koncovky, 18:20. Šance na vyrovnání naše volejbalistky měly, využily tu na 22:22. Atmosféra byla v tuto chvíli bouřlivá, první setbol však získaly Bulharky a ten proměnily esem. 

Vyrovnaný boj pokračoval i na začátku třetího setu. Pak náš útok zastavil bulharský blok a po úspěšné dohrávce z pipu prohráváme 3:7. Na hřiště přišla Lucie Nová, bohužel náskok Bulharek se netenčil. Všemi prostředky (bojovnost, challenge systém, střídání) se náš tým snažil utkání zvrátit, ale ztráta už byla velká, stejně jako sebevědomí Bulharek.

Boj o finále se nám nepovedl výsledkově, šance na obrat byla v koncovce druhého setu. Bulharky zahrály výborně, hnány zaplněnou halou si zajistily postup do finále. Naše volejbalistky čeká boj o medaili, bronzovou. V cestě jim budou stát stejně zklamané Španělky. Naše holky by si tu placku zasloužily, je potřeba zmobilizovat všechny síly a na poslední zápas první části reprezentační sezóny se dobře připravit. Držme jim palce i u i-vysílání České televize.

 

Autor: Miloslav Javůrek, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018