31.5.2023

Golden European League zahájily Češky výhrou v česko-slovenském derby

V prvním utkání Golden European League žen 2023 se české volejbalistky utkaly ve Zlíně se soupeřkami ze Slovenska. O vítězství domácích rozhodovala především agresivita podání a převaha na bloku, ve které Češky bodovaly sedmnáctkrát.

Česká republika – Slovensko 3:1 (25:16, 22:25, 25:20, 25:11)

Počet diváků: 1200

Rozhodčí: Aleksandar Vinaliev (BUL), Roman Marschner (CZE)

Sestavy (od zóny I):

Česko: Valková, Bukovská,Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Jehlářová, libera Digrinová, Kolářová. Střídaly: Pelikánová, Brancuská, Jedličková, Kalhousová, Pavlová, Smolková

Slovensko: Abrhámová, Koseková, Hrušecká, Fričová, Šepeľová, Návratová, libero Pállová. Střídaly: Dreisigová, Körmendyová, Kohútová

Ohlasy po utkání:

Gabriela Orvošová (univerzálka CZE):Myslím si, že jsme v prvním setu zahrály skvělý volejbal a předvedly to, co umíme. Ve druhém setu Slovenky začaly lépe bránit, na nás asi přišla nervozita z toho, že by to mohlo být jednoduché, polevily jsme v útoku, ale nakonec jsme zvládly závěrečné dva sety a vyhrály.

Giannis Athanasopoulos (trenér CZE): Čekal jsem, že budeme nervózní, protože jsme ještě neměli dostatek času na trénink. První set jsme měli skvěle rozehraný, ale ve druhém jsme trochu ztratili koncentraci. Ale to je důvod, proč chceme hrát tyto zápasy, které by mohly ukázat naše slabiny, abychom se zlepšili. Chtěl bych poděkovat divákům a také realizačnímu týmu a těšíme se na zápas v Ostravě a doufám, že nás přijde podpořit hodně fanoušků. Byli jsme velmi silní na servisu a na ztrátě, ale musíme zapracovat na spoustě věcí, abychom naši hru ještě zlepšili.

Michal Mašek (trenér (SVK):Dnes jsme udělali strašně moc chyb, především takových, které jsme ve druhém setu nedělali. Asi to bylo tím, že jsme byli pod tlakem kvůli servisu Češek, které hrály velmi dobře a organizovaně. Byly přesné především v útoku, v obraně ani tolik ne. Poslední set jsme bohužel trochu odevzdali. Dnes jsme jednoduše neměli dostatečnou útočnou sílu, jakou měly soupeřky, takže zápas byl po této stránce jasný. Hráli jsme slaběji a v některých pasážích i nedisciplinovaně v obraně, což se nám vymstilo.

Úvodní body zlínského zápasu Golden European League zapsaly slovenská blokařka Tereza Hrušecká a česká univerzálka Gabriela Orvošová. Češkám se rychle podařilo odskočit do vedení 7:4, když se v útoku prosadily Orvošová, Mlejnková a Jehlářová. Náskok domácích volejbalistek rostl a slovenský trenér požádal o oddechový čas za stavu 10:5. Orvošové se u sítě dařilo, Češky neomylně a agresivně servírovaly a druhý slovenský time out přišel, když na výsledkové tabuli svítilo skóre 14:7. Tvrdé bodové smeče přidaly Mlejnková a Bukovská, Slovenkám se nedařilo složit míč a domácí vedly 18:9 a 20:12. Střídající Jedličková využila rychlou nahrávku Valkové, poté bodovala z bloku. Po smeči Mlejnkové sáhl trenér Athanasopoulos k video challenge. Míč těsně na čáru znamenal setbol, který využila Orvošová.

Druhou sadu zahájil bodový blok Orvošové a smeče Koulisiani a Mlejnkové. Šepeľová se prosadila skrz nepřipravenou českou obranu a po technické chybě Slovenky srovnaly na 3:3. Orvošová napravila dotek sítě přímým bodem z podání. Slovenkám se podařilo srovnat na 7:7 po bloku Abrhámové a chytrá a přesná hra v poli jim přinesla tříbodové vedení. Za stavu 8:11 tedy svolal český kouč své hráčky k lavičce. Taktická porada zabrala, Češky se přiblížily na rozdíl jediného bodu, slovenské volejbalistky ale nedovolily srovnat a stále držely bodovou výhodu. Po chybách na příjmu a nepřesnostech v útoku prohrávaly hráčky z České republiky 13:17 a trenér Athanasopoulos sáhl ke druhému oddechovému času a střídání. Slovenky ovšem navýšily vedení a brzy připsaly 20. i 21. bod. Hráčkám v modrém se podařilo přiblížit na 19:22 a na poradu k lavičce šly hostující volejbalistky. Bukovské se při podání podařilo přesně trefit čáru a Mlejnková útokem srovnala na 22:22. Slovenky ale kvalitně bránily a nakonec se jim podařilo druhou sadu získat.

Ve vyrovnaném úvodu třetího setu se v útoku prosadily domácí Mlejnková a hostující Fričová. Hlavní rozhodčí podruhé v utkání opravil verdikt čárových a video potvrdilo míč na čáře. Jehlářová, Bukovská a Koulisiani dorovnávaly skóre, v bodové výhodě byly ovšem Slovenky. Češky navíc neudržely vysokou kvalitu servisu, kterou předváděly v úvodním setu. Na 10:10 srovnala díky dvěma bodovým blokům Mlejnková a Češky se do vedení posunuly díky přesným útokům Jehlářové. Po nepřehledné situaci u sítě rozhodovala challenge, Jehlářová se podle videa sítě nedotkla a sama zvýšila esem na 16:13. Nejdelší výměnu utkání ukončila do odkryté slovenské obrany tvrdou smečí Orvošová a domácí hráčky vedly 19:15. České hráčky si v koncovce hlídaly náskok, posunuly skóre na 23:18 a o vítězství v setu rozhodla challenge po útoku Orvošové na zadní čáru.

Bukovská zahájila čtvrtý set čistým esem. Bod si připsala i nahrávačka Valková, která útočila druhým úderem. Šepeľové se podařilo tvrdě zaútočit ze zadní řady, sama ale zkazila podání a stav byl vyrovnaných 5:5. Eso připsala i Jehlářová a Koulisiani zastavila Šepeľovou i Fričovou blokem. V obraně byla pozorná i Bukovská, která zastavila Abrhámovou, a domácí volejbalistky vedly 10:5. Sérii Jehlářové na podání zastavily Slovenky až za stavu 12:6, míč pro Česko ale zpět získala útočící univerzálka Orvošová. Náskok domácích vyrostl na 16:7 a slovenský trenér Mašek zažádal o oddechový čas. Následoval však rychlý útok Jedličkové a rozdíl byl desetibodový. Jehlářová přidávala body v obraně i útoku a její tým se posunul k vítězství v zápase. Mečbol zařídila na druhou přes Valková a střídající nejmladší hráčka Josefina Smolková zaznamenala poslední bod utkání.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Ondřej Driml

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018