4.6.2022

Naše volejbalistky se vítězstvím nad Slovenkami přiblížily semifinále GEL

Svěřenkyně Giannise Athanasopoulose zahájily první zápas před domácím publikem nervózním úvodním setem. Zlepšenou hrou a upadající kondicí soupeřek ze Slovenska ale postupně ovládaly průběh utkání Golden European League 2022 v Karlových Varech a vítězstvím 3:1 na sety si upevnily pozici lídryň ve skupině B.

Česká republika - Slovensko 3:1 (23:25, 25:23, 25:15, 25:17)

Rozhodčí: Mirko Jankovic (SRB), René Činátl (CZE)

Počet diváků: 500

Sestavy:

Česká republika: Svobodová, Jehlářová, Orvošová, Mlejnková, Trnková, Valková, libero Dostálová. Střídaly: Pavlíková, Faltínová, Grabovská, Pavlíková,  Koulisiani, Blažková, Bukovská

Slovensko: Fričová, Hrušecká, Šunderlíková, Žernovič, Boledovičová, Ovečková, libera Jančová, Magdinová. Střídaly: Šepelová, Herdová, Slivková

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Michaela Mlejnková (kapitánka ČR): „Na začátku jsme byly trochu nervózní, protože jsme po dlouhé době nastoupily před domácím publikem, ale myslím si, že rozhodovaly jen maličkosti, kvůli kterým jsme první set prohrály o dva body. Potom už jsme byly více koncentrované, zmenšily jsme počet chyb a bylo to lepší. Hodně nám pomohl servis, protože potom byla snazší obrana. Slovenky musely přijímat od sítě, což je vždycky jednodušší ubránit. Všechny dnes dobře servírovaly, jen ve čtvrtém setu přišlo pár chyb, protože jsme víc riskovaly. V Nitře jsme nehrály úplně dobře, přesto jsme zvládly vyhrát. Dnes to byl dobrý zápas a já jsem ráda, že jsme hrály lépe než na Slovensku.“

Giannis Athanasopoulos (trenér ČR): Jsme velmi rádi, že jsme hráli před tolika diváky. V České republice jsme nehráli od zápasu se Švédskem, proto jsme byli v prvním setu trochu nervózní. Ale po prvním setu jsme se zlepšili a zápas jsme kontrolovali. Jsme nový tým a společně pracujeme teprve tři týdny, takže musíme trénovat a zlepšovat se. Je dobré překonat chyby, rozebrat, co je špatně, a vyhrávat sety.

Michal Mašek (trenér SVK): První dva sety jsme hráli celkem dobře, na našem limitu. Dobře jsme přihrávali, dodržovali taktické pokyny, hráli přesně a odrazilo se to ve výsledku. Škoda koncovky druhého setu. Po dvou setech bylo vidět, že nám trochu upadla energie. Máme zápasový maraton a k tomu spoustu cestování. Na hráčky to fyzicky sedlo, hra byla nepřesná, dělali jsme chyby a ani takticky jsme nehráli rozumně. Přestali jsme dobře podávat, Češky měly přihráno dobře a my měli najednou problém s obranou i útokem.“ 

První dva body utkání získaly po smeči Mlejnkové do autu a povedené zalívce Slovenky. Po útoku Trnkové středem sítě však domácí hráčky stáhly na 2:3, srovnat se po dlouhé výměně podařilo Orvošové. Svobodová narazila v útoku na slovenský blok a hostující hráčky o bod vedly, po podání do sítě se však stav vrátil na vyrovnaný. Následovala bodová šňůra Slovenek, které odskočily na 7:10 a 8:11. Po útoku Žernovič přes anténku se české volejbalistky dotáhly na rozdíl bodu. Mlejnková dvakrát za sebou nedokázala dostat míč na palubovku a za stavu 10:13 přišel na řadu oddechový čas trenéra Athanasopoulose. Po time outu vybojovaly domácí hráčky hned tři body a srovnaly na 13:13. Skóre bylo nadále vyrovnané a za stavu 17:16 svolal svůj tým k lavičce trenér Mašek. Při podání Svobodové se Češky přece jen bodově odpoutaly, ale po nedorozumění při příjmu míče „zadarmo“ Slovensky stáhly na 19:18 a záhy opět srovnaly. Dvacátý bod smečí připsala Mlejnková. Na obou stranách se na palubovce pro koncovku objevily nové hráčky, trenér Mašek pravidelně točil libera Jančovou a Magdinovou. Za stavu 21:22 si oddechový čas vyžádal trenér domácích a na 22:22 srovnala Mlejnková. Při podání Žernovič se Slovensky dostaly k setbolu, o 25. bod je ale připravil dotek sítě nahrávačky Ovečkové. Z další výměny ale už hostující hráčky získaly úvodní sadu na svou stranu.

Druhou sadu zahájila Šunderlíková bodovým blokem. Po dvou blocích na druhé straně sítě však šly do vedení 2:1 Češky. Po střídání na obou stranách a dlouhém podání Fričové vedly domácí volejbalistky 5:3, soupeřky ale opět stáhly na rozdíl jediného bodu a blokem Fričové srovnaly. Faltínová zaznamenala technickým podáním první eso utkání, po nervózní výměně zakončovala Mlejnková a Češky vedly 9:6. Za tohoto stavu zažádal slovenský kouč o oddechový čas. Faltínová nejtvrdším útokem dosavadního průběhu navýšila na 10:6 a po blocích přidaly další body Orvošová a Mlejnková. Sérii Faltínové na podání přerušily Slovenky až za stavu 13:6. Chytrou tečí na středu sítě posunula Trnková skóre na 15:8 pro domácí. Slovenky však dotahovaly a přiblížily se na 16:12 a 17:15. Oddechový čas si tentokrát vyžádal trenér Athanasopoulos. Češkám time out nepomohl a po lobu Šunderlíkové Slovenky srovnaly na 17:17. Dvěma esy se ukázala střídající Grabovská a vylepšila skóre domácích na 20:17, což vyvolalo reakci trenéra Maška. Na druhou přes snižovala Boledovičová, úspěšné byly v útoku i Ovečková a Hrušecká. Domácí trenér tak za stavu 21:20 reagoval oddechovým časem. Smeč Mlejnkové a blok Jehlářové zajistily Češkám vedení 23:20, soupeřky ale srovnaly na 23:23. Setbol vybojovala úspěšnou smečí Orvošová a esem zakončila střídající Pavlíková.

Třetí set zahájily domácí hráčky vedením 4:1 a další bod přidala přímo z podání Mlejnková. O servis přišla kapitánka ČR až za stavu 6:2. Slovenky ale přitlačily, Češky chybovaly na příjmu i v útoku a skóre se posunulo na 9:8. Boledovičová se o vyrovnání připravila servisem do pásky. Mimo kurt ovšem servírovala i Faltínová. Mlejnková bodovým blokem navýšila na 12:9, Trnková stejným způsobem přidala třináctý bod. Trenér Mašek reagoval time outem. Mlejnková zvýšila české vedení už na 16:10, následoval další bod Trnkové a opakoval se i oddechový čas Slovenska. Orvošová trefila eso, Mlejnková smečovala za síť a domácí vedly zatím největším rozdílem 20:10. Sérii českých bodů zastavil až blok Šunderlíkové při skóre 21:11. Domácí trenér promíchal sestavu a nejkratší set zakončila Slovenska Herdová podáním do autu.

S přispěním pásky zaznamenala eso na 2:0 Jehlářová, na druhý pokus už míč přes síť nepřešel. Přímý bod z podání zapsala i Mlejnková, také ona ale následně servírovala do sítě. Mimo hřiště poslala servis Trnková, Slovenky ale nezpracovaly smeč Orvošové, ani blok Jehlářové. Skóre se posunulo na 8:6 a po útoku středem sítě zvyšovala Jehlářová. Oddechový čas pro Slovensko přišel za stavu 10:6. Jehlářová se znovu prosadila v útoku, Hrušecká i Šunderlíková na druhé straně podávaly do sítě. Slovenky přesto nedovolily zvýšení bodového rozdílu a udržely skóre na 13:10. Tvrdou smečí navyšovala Faltínová, po slovenské chybě v útoku byl stav 15:10 a time out bral trenér Mašek. Na 17:11 zvýšila Valková přímo ze servisu, Faltínová vytloukla slovenský blok a další úspěšný sama přidala. Slovenky přidaly dvanáctý bod až za stavu 19:12. Česká kapitánka Mlejnková ale zvýšila útokem ze zadní zóny už na 20:13. Jehlářová úřadovala na bloku a po sérii neúspěšných podání na obou stranách se skóre posunulo na 23:17. Hned první mečbol proměnila Bukovská.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018