16.6.2022

Naše volejbalistky vydřely v tie-breaku postup do finále Golden European League

Prostějov hostil semifinále letošního ročníku Golden European League 2022 mezi naší reprezentací a Rumunskem. Po vítězství v úvodním setu si Češky zkomplikovaly postup do finále, když dovolily Rumunkám srovnat krok. Po vyrovnaných čtyřech setech tak o finalistkách Golden European League rozhodla až pátá zkrácená sada, ve které naše volejbalistky zvítězily 15:11. Nedělní finále si zahrají v Orleans proti Francouzkám, které v druhém semifinálovém duelu hladce přehrály Chorvatsko 3:0.

Česká republika - Rumunsko 3:2 (25:22, 23:25, 25:22, 21:25, 15:11)

Rozhodčí: Darko Savic (SRB), Christos Maifoshis (CYP)

Počet diváků: 900

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Faltínová, Jehlářová, Orvošová, Mlejnková, Trnková, Valková, libero Dostálová. Střídaly: Pavlíková, Grabovská, Bukovská

Rumunsko: Alupei, Zadorojnai,Buterez, Ariton, Radu, Budai-Ungureanu, libero Ciucu. Střídaly: Popa, Matei, Ionescu

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání: (ještě nebyl znám vítěz druhého semifinále – pozn. redakce)

Michaela Mlejnková (kapitánka ČR):Bylo to náročné, všechny sety byly vyrovnané, ale zlom přišel ve třetím a čtvrtém setu, kdy jsme zatlačily servisem, odtlačily jsme si Rumunky servisem a ulehčily si tím v obraně. Tie-break je loterie a rozhodla bojovnost a naše trpělivost. Když chce člověk vyhrát, musí porazit kohokoliv, takže je jedno, jestli pojedeme do Francie nebo do Chorvatska. Já bych přeci jen raději jela do Chorvatska, protože tam budou hrát Final Four i kluci a mohly bychom se navzájem podpořit, fandit si při zápasech.

Giannis Athanasopoulos (trenér ČR): Byl to velmi těžký zápas a Rumunky hrály opravdu dobrý volejbal. Nedokázali jsme přetlačit na příjmu, měli jsme problémy, ale jsem velmi hrdý na tento mladý tým. Zkušené hráčky vzaly na sebe zodpovědnost a táhly ty mladší. Je pro mě velkým úspěchem, že jsme ve finále Zlaté evropské ligy a také jsme se kvalifikovali na Challenger Cup. Naším cílem bylo zařadit mladé hráčky do našeho systému a toto je velký výsledek. Před námi je velké finále a čekají nás příjemné problémy, jestli pojedeme do Chorvatska nebo do Francie.

Guillermo Naranjo Hernandez (trenér Rumunska): Hráli jsme velmi dobře a rozdíl byl v opravdu malých detailech a drobných chybách v tie-breaku. Prohráli jsme se zkušeným týmem, který hrál doma, ale to je normální, protože máme mladé a méně zkušené hráčky, hráli jsme dobrý volejbal. Oba týmy měly šanci vyhrát a já jsem na naši hru velmi hrdý. V závěru jsme málo tlačili, ale to je v pořádku a jsem na holky opravdu pyšný.

Ve vyrovnaném úvodu utkání si oba týmy střídaly bodové zisky. Za stavu 2:2 ale Češky díky video challenge získaly těsný aut a bod, na který navázala Orvošová přímým bodem z podání. Po technické smeči Orvošové do pásky bylo ale srovnáno na 4:4. První bodový blok utkání zaznamenala Trnková. Tvrdě reagovala útočící Aritonová. Podobně jako v úvodu setu se skóre posouvalo na obou stranách po bodu a na podání se střídaly české i rumunské volejbalistky. O dva body odskočily domácí hráčky při stavu 10:8, Rumunky ale vytloukly blok a vrátily se do jednobodové ztráty. Trnková ovšem středem sítě zvyšovala na 12:9 a Češky vedly prozatím největším rozdílem. Faltínová navíc zabránila útoku Rumunek a skóre se posunulo na 14:10 pro domácí. Esem snížila Aritonová a po smeči Trnkové do autu se Rumunky vrátily na ztrátu jediného bodu. Ve hře byl ovšem video-rozhodčí, který zkoumal teč na blocích, k níž nedošlo. Češky po nepřesnostech v útoku i na podání dovolily Rumunkám srovnat a po esu Raduové šly hostující do vedení 16:15. Domácí hráčky zpřesnily hru, před koncovkou ale Rumunky předvedly tři úspěšné bloky a skóre bylo 18:19 z pohledu domácích. Poprvé v zápase reagoval trenér Athanasopoulos oddechovým časem. Rumunky ovšem získaly následné dva body a vedly. Z velké výšky ale na 20:20 srovnávala Jehlářová, po úspěšném bloku Trnkové Češky vedly a time out vzal rumunský trenér Hernandez. Střídající Pavlíková trefila z podání čáru a po tvrdém útoku Mlejnkové vedly Češky už 23:20. Rumunský trenér požádal o další oddechový čas. Eso trefila také Zadorojnaiová, setbol ale smečí zajistila Mlejnková, která set sama uzavřela.

Druhý set začaly lépe domácí, po podání Orvošové mimo hřiště, ale Rumunky srovnaly na 4:4 a eso Buterezové znamenalo vedení hostujících hráček. Mlejnková i Trnková v útoku dokázaly srovnat bodovou ztrátu, ve výhodě však byly Rumunky, které navýšily na 7:5 a po chybě Mlejnkové na 8:5. Valková snížila na druhou přes, servis ale do hřiště netrefila. Desátý bod Rumunek přidala Zadorojnaiová a Češky šly k lavičce. Orvošová tvrdou smečí snížila na 7:10, na druhé straně ale úspěšně útočily Alupeiová a Buterezová a Rumunky vedly už 13:8. Ze snížení se Češky radovaly po smeči Trnkové, rozhodčí ale ukázal aut. Domácí trenér bral úspěšnou výzvu a skóre se upravilo na 10:14 z českého pohledu. Dva body Faltínové znamenaly stav 12:14 a time out Rumunska. Mlejnková přišla o sérii podání po útoku Faltínové daleko do autu. Rumunky v tu chvíli vedly 16:13 a přidaly další bod, po kterém bral time out trenér Češek. Jehlářová s Valkovou úspěšným dvojblokem snížily na 15:17, Trnková trefila přímý bod z podání a za stavu 16:17 šly k lavičce Rumunky. Trnková však srovnala druhým esem v řadě, které potvrdil i video-rozhodčí. Útok Faltínové a blok Valkové znamenal vedení českého týmu 19:17. Video rozhodovalo o srovnání na 19:19 a ukázalo, že míč tečovaný nebyl. Dvacátý bod připadl po vytlučeném bloku Faltínové Rumunkám, na síti ovšem srovnala Jehlářová. Alupeiová na bloku získala pro hostující tým vedení 22:20. Za stavu 23:21 rozhodlo video o doteku rumunského bloku u sítě, setbol ovšem připadl Rumunkám. Dramatickou koncovku opět rozhodoval video challenge, díky které Rumunky vyhrály set poměrem 25:23.

Ve třetí sadě vedly české hráčky po tvrdém útoku Trnkové středem už 3:0. Rumunky se sice dotáhly na ztrátu bodu, po chybě v útoku ale vedly Češky 4:2 a Mlejnková s Faltínovou zvýšily na 7:3. Po nejdelší výměně dosavadního průběhu utkání to Valková zkusila na druhou přes, míč ale poslala do autu a po útoku Zadorojnaiové Rumunky srovnaly na 6:6. Alupeiová nepustila míč od útočící Jehlářové přes síť ani na druhý pokus a na 9:9 musela srovnávat Orvošová. Jehlářová srovnávala z podání, Rumunky však výborně bránily a udržovaly si bodovou výhodu. Skóre na stranu domácích obrátila v útoku a na podání Mlejnková. Po trenérské výzvě byl stav 16:13 pro náš tým a trenér Hernandez svolal time out. Mlejnková ale prodloužila svou sérii na servisu dalším esem a Rumunky korigovaly skóre za nepříznivého stavu 15:17. Po příliš dlouhých podáních na obou stranách vedly Češky před koncovkou 20:16 a Rumunky šly opět k lavičce. Faltínová zvyšovala už na 21:16, její blok následně vytloukly Mateiová i Buterezová a time out si vyžádal trenér Athanasopoulos. Při nedorozumění českých hráček v obraně se Rumunky dotáhly na 20:22, vedení ale navýšila Mlejnková, která zajistila i setbol, jež sama proměnila.

Obrana i útok Orvošové znamenaly rychlé vedení Češek 3:0, Jehlářová ale chybovala na servisu a Rumunky se postupně dotáhly na 4:4 a získaly i pátý bod. Blokem srovnala Mlejnková, později na 7:7 z útoku Jehlářová a 8:8 Orvošová. Faltínová přidala bod přímo z podání, Zadorojnaiová ale úspěšně útočila. Hráčky na obou stranách se blýskly skvělou obranou a po nejhezčí výměně utkání vedly o bod Češky. Přišla ale bodová šňůra Rumunek, které obrátily skóre na 12:10 a později 14:11 ve svůj prospěch. Domácí trenér reagoval oddechovým časem, po kterém jeho svěřenkyně snížily na rozdíl dvou bodů. Rumunský blok prostřelila Faltínová a Valková šla na servis za nepříznivého stavu 14:16. Raduová se štěstím zvýšila na 18:15 z pohledu Rumunek, Mlejnková smečovala za zadní čáru a po vytlučeném bloku Češky prohrávaly už o čtyři body. Trenér Athanasopoulos reagoval oddechovým časem, po kterém jeho svěřenkyně snížily na 17:20. Rumunky skvěle bránily české útoky, bod ale získaly naše volejbalistky a snížily na 18:20. Aritonová bodovým blokem přidala 21. bod Rumunek, tvrdou smečí ale odpověděla Mlejnková. Skóre se posunulo na 20:23 z pohledu domácích, a když Rumunky zablokovaly Faltínovou, získaly i setbol, který odvrátila ještě Trnková. Po technické chybě Bukovské už ale Rumunky čtvrtou sadu získaly.

Tie-break zahájily lépe Rumunky, které vedly 2:0, chyba na servisu a útok Mlejnkové ale znamenaly vyrovnání. Stav 2:2 potvrdila i video challenge. Bod z bloku přidala Trnková, Jehlářová ale servírovala za koncovou čáru. Na 4:4 srovnávala Mlejnková, která zvyšovala i na 6:4. Video rozhodčí kontroloval nepřehlednou situaci na domácí straně, míč připadl Češkám, kapitánka Mlejnková ale servírovala do sítě. Před změnou stran smečovala ze zadní pozice Orvošová a český tým vedl 8:6. O snížení Rumunek rozhodla video challenge hlavního rozhodčího. Faltínová zvýšila na 10:7, Rumunky se sice přiblížily na rozdíl dvou bodů, útok Jehlářové středem sítě ale zase o bod přiblížil Češky k finále Golden European League. Orvošová zvyšovala na 13:10 a stejná hráčka zajistila i mečbol po nedorozumění v rumunské obraně. Trenér Hernandez se pokusil zvrátit zápas ještě time outem, Mlejnková smečovala přes pásku do autu a skóre bylo 14:11. Zápas poté ukončila Trnková a Češky postoupily do finále.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018