27.8.2022

Po třech zápasech kvalifikace na ME mají Češky plný počet bodů bez ztráty setu

Ve třetím kvalifikačním utkání pro volejbalový evropský šampionát 2023 naše reprezentantky v úvodním setu trpělivou a bezchybnou hrou přehrály hostující Černou Horu. V druhé sadě sice Černohorky srovnaly hru a držely vyrovnaný stav, před koncovkou ale ztratily jistotu v obraně i útoku a Češky vyhrály druhý set 25:17. Hráčky z Černé Hory se ve třetí sadě dostaly do vedení, v závěru jim ale opět došly síly a utkání zakončila přímým bodem z podání Michaela Mlejnková. České volejbalistky tak vyhrály 3:0 a v tabulce skupiny B mají plný počet bodů.

Česká republika – Černá Hora 3:0 (25:14, 25:17, 25:21)

Rozhodčí: Maciej Maciejewski (POL), Koen Luts (BEL)

Počet diváků: 800

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Kossányiová, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Šimáňová, Valková, libero Digrinová. Střídaly: Pavlíková, Bajusz, Kojdová

Černá Hora: Djurovič, Šušič, Bokan, Budrak, Vukovič, Petranovič, libera Čenovič, Labovič. Střídaly: Tvrdišič, Petrovič, Vukčevič, Dragovič

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Giannis Athanasopoulos (trenér ČR): Dnes jsem velmi spokojen, ale jak holkám stále opakuji, musíme naši hru nadále zlepšovat. Protože bylo vidět několik slabin, někdy bojujeme sami se sebou a děláme chyby, kterých bychom se měli vyvarovat. Chtěl bych pogratulovat všem hráčkám a našemu realizačnímu týmu, protože odvedli skvělou práci. Po zdravotních potížích ve Finsku nejsme stoprocentně v pořádku. Poslední normální trénink jsme měli minulý pátek. Navíc tento turnaj je velmi agresivní, každé tři dny zápas a cestování. Ale překonali jsme to, jsme velmi šťastní a chceme takhle pokračovat i nadále.

Michaela Mlejnková (smečařka ČR):Máme za sebou náročné dny, ale cítím, že tým stmelilo to, že jsme si ve Finsku všichni společně prošly zdravotními komplikacemi. Navzájem jsme se podpořily v těžkých chvílích, na hřišti jsme se semkly a bojovaly jsme. Popravdě bych neřekla, že po třech zápasech budeme mít skóre 9:0 a některé sety nebyly jednoduché. Například ve Finsku jsme prohrávaly 24:19, ale bojovaly jsme a nakonec jsme to vybojovaly. Náš tým má obrovskou vnitřní sílu a za to jsem moc ráda. Nevím, čím to dnes bylo, ale už si dlouho nepamatuju, kdy jsem dala tolik es. Trenér mi ukazoval, kam mám podávat, a když se mi to povedlo, tak z toho byly body.

Milorad Krunič (trenér Černé Hory): Dnes večer nejsem vůbec spokojený s naší hrou. Můj tým je velmi mladý, ale chceme být jako český tým. Za sedm dní se opět setkáme v Černé Hoře a chci poděkovat všem, kteří mému týmu věřili.

V úvodní výměně narazily Češky na černohorský blok, Šimáňová ale odpověděla stejnou zbraní a po esu Koulisiani vedly domácí hráčky brzy 3:1. Kapitánka Černé Hory Bokanová srovnala přímo z podání, o výměnu později vyžádala video challenge, která hostujícímu týmu připsala další bod. Sedmibodový náskok si Češky vybojovaly po esu Mlejnkové, smeči Valkové z první a trojici tvrdých zakončení Kossányiové. Trenér Černé Hory Krunič sáhl během bodové série při podání Mlejnkové ke dvěma time outům a jeho svěřenkyně snížily na 6:11. V útoku bodovaly Kossányiová, Orvošová i Mlejnková a domácí hráčky udržovaly sedmibodový náskok. Šimáňová tvrdou smečí zvyšovala na 19:10, dvacátý bod přidala čistým esem Orvošová. Ze zadní pozice dvakrát za sebou bodovala Orvošová, Černohorkám se podařilo zablokovat Kossányiovou, Valková prasátkem ukončila úvodní set přímo z podání.

Druhou sadu zahájily české volejbalistky čtyřbodovou šňůrou, na kterou reagoval trenér Krunič oddechovým časem. Podruhé v zápase připsaly Černohorky bod po video challenge a po bloku a smeči Budrakové srovnaly na 5:5. Do vedení se hostující tým dostal při stavu 10:9, Kossányiová ale ihned srovnala a její spoluhráčky Orvošová a Šimáňová pomohly v útoku vytvořit tříbodové vedení 15:12. Mlejnková bodovala v útoku i na servisu a náskok domácích se zvýšil na 19:14. Černohorky ztratily koncentraci a z vyrovnané sady bylo jasné vedení domácích, které přidávaly body směrem k vedení 2:0 na sety.

Třetí set zahájily lépe hráčky z Černé Hory, které poprvé v utkání získaly tříbodovou výhodu, kterou potvrdily i za stavu 5:8 a 6:9. Po dvojbloku Koulisiani a Orvošové se Češky dotáhly na jednobodovou ztrátu, Valková ale servírovala do sítě a po chybě v komunikaci příjmu míče zadarmo volejbalistky z Česka darovaly hostujícímu týmu další bod. Přesto se Češkám podařilo srovnat a Orvošová zakončila jednu z nejdelších rozeher utkání tvrdou smečí. Poprvé v zápase sáhl trenér Athanasopoulos k time outu, když Černohorky esem odskočily do dvoubodového vedení 14:12. Přímo z podání srovnala Mlejnková, video dalo na třetí pokus za pravdu domácím a za stavu 16:15 se domácí dostaly bodově dopředu. Výměnu, při které kvůli nepřesnostem na obou stranách přešel míč přes síť několikrát zadarmo, zakončila Valková na druhou přes a její tým vedl 19:16. Vyrovnaná koncovka třetího setu přinesla změny v české sestavě a tvrdé útoky Mlejnkové i Bokanové. Mečbol technickým úderem zajistila Kossányiová a Mlejnková zakončila zápas esem.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018