14.6.2023

Po vítězství na Slovensku slaví Češky postup do semifinále Golden European League

České volejbalistky v závěrečném utkání základní skupiny Golden European League porazily slovenský výběr 3:0 po setech 25:15, 25:20 a 25:19 a zajistily si tím první příčku v tabulce základní skupiny B, která pro tým Giannise Athanasopoulose znamená postup do semifinále soutěže. Třinácti body přispěla k vítězství v Nitře blokařka Magdaléna Jehlářová, která trefila i tři přímé body z podání. Úspěšný český útok řídily mladé nahrávačky Kateřina Pelikánová a Květa Grabovská, které zastoupily zraněnou Kateřinu Valkovou.

Slovensko – Česko 0:3 (15:25, 20:25, 19:25)

Rozhodčí: Konstantin Yovchev (BUL), Fedor Tiršel (SVK)

Sestavy:

Slovensko: Fričová K., Körmendyová, Šunderlíková, Šepeľová, Hrušecká, Kohútová, libero Pállová. Střídaly: Herdová, Návratová, Slivková, Fričová A.

Česko: Mlejnková, Koulisiani, Orvošová, Bukovská, Jehlářová, Pelikánová, libera Digrinová, Kolářová. Střídaly: Brancuská, Grabovská, Kalhousová

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

blokařka Magdaléna Jehlářová:Dnešní zápas byl mnohem těžší, než to podle skóre vypadá. Výsledek 3:0 je super, ale hodně jsme se na něj nadřely. Jsme moc rády, že jsme to zvládly za tři body a ve třech setech. Ve třetím setu jsme se trošku zadrhly, na chvilku jsme pustily soupeřky do vedení, ale jsem ráda, že jsme to takto zvládly, vzaly si vedení zpátky a neprodlužovaly zápas o další set. Pokaždé je co zlepšovat a na semifinále chceme vypilovat náš herní systém. Teď hrajeme s novými nahrávačkami, takže bude samozřejmě trochu trvat, než bude všechno klapat úplně podle plánu. Musím ale říct, že holky dnes na nahrávce odehrály perfektní zápas a vděčíme jim za dnešní výhru.

trenér Giannis Athanasopoulos: Samozřejmě je tady pořád spousta prvků, které můžeme zlepšit, ale výborné je, že se Pelikánová chytila ve svém prvním zápase v základní sestavě. Máme velmi mladý tým a jsme šťastní, že jsme se s ním opět kvalifikovali mezi nejlepší čtyřku. V prvním a druhém setu jsme mohli být lepší v útoku, ale bylo vidět, že jsme s velkým náskokem trochu ztráceli koncentraci. Ve třetím setu nás Slovenky zatlačily, ale v koncovce jsme byli velmi koncentrovaní, agresivní a myslím, že jsme si vítězství zasloužili. Podařilo se nám splnit plán, který jsme si před zápasem stanovili. Bylo vidět, že jsme trochu nervózní, protože v této sestavě jsme ještě nehráli, ale to je právě důvod, proč tyto zápasy hrajeme. Snažíme se zlepšovat zápas od zápasu. Náš hlavní cíl je i nadále evropský šampionát, proto si teď trochu odpočineme a příští týden se opět zkoncentrujeme na naše semifinálové soupeřky.

Úvodní body utkání zajistily české bloky a při podání kapitánky Mlejnkové vedl náš tým brzy o tři body. Volejbalistky v červených dresech si výhodu udržovaly a po útoku Koulisiani a esech Jehlářové navýšily na 16:5. Slovenky na okamžik bodovou ztrátu snížily, střídající Brancuská ale vybojovala setbol a sama sadu zakončila.

Také druhý set začal tříbodovým náskokem Češek po dlouhých výměnách. První slovenské eso trefila Šepeľová a Fričová srovnala na 5:5. Přímo z podání odpověděla Jehlářová a zahájila český trhák, který vyrostl na šest bodů. Svěřenkyně trenéra Athanasopoulose byly úspěšné v obraně nad sítí, Slovenkám se nedařilo složit míč v útoku. Nahrávky kvalitně rozdávala Pelikánová, která se po zranění Kateřiny Valkové posunula do pozice jedničky. Slovenky zlepšily mezihru a přiblížily se na 15:19, eso Pelikánové ale posunulo český tým k vítězství v setu, který ukončila Bukovská.

Skóre třetí sady rychle narostlo na 8:4 pro české volejbalistky. Přímo z podání se podařilo korigovat stav Šepeľové, Slovenky se později přiblížily na kontaktní bodový rozdíl, po úspěšné challenge srovnaly a šly do vedení 15:12. Srovnání českému týmu zajistila blokující Jehlářová, hru oživila střídající nahrávačka Grabovská, která vyzvala k bodování Mlejnkovou a Orvošovou. Poslední dva body utkání zajistily české bloky.

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018