28.6.2023

Postup do finále nevyšel, získané zkušenosti však mladým hráčkám nikdo nevezme

Stříbrné medaile z loňské Golden European League sice české volejbalistky neobhájí, v domácí odvetě semifinále soutěže ale předvedly odvážný výkon. V mladé sestavě bez zkušených opor zvítězily v úvodním setu, v dalším průběhu utkání však byly silnější ukrajinské hráčky a po vítězství 3:1 slaví postup do finále. O celkové vítězství v Golden European League 2023 se střetnou s týmem Švédska, který v druhém semifinále přehrál celek Belgie (3:2, 3:0). Český tým teď čeká odpočinek, než se opět v polovině července vrátí do přípravy na srpnový evropský šampionát.

Česko – Ukrajina 1:3 (25:22, 11:25, 22:25, 16:25)

první utkání 0:3

Počet diváků: 855

Rozhodčí: Dominga Lot (ITA), Agnieszka Michlic (POL)

Sestavy (od zóny I):

Česko: Kalhousová, Jehlářová, Pelikánová, Bukovská, Koulisiani, Brancuská, libero Digrinová. Střídaly: Formánková, Grabovská, Kolářová, Smolková, Jedličková

Ukrajina: Milenko, Maievska, Kraiduba, Dymar, Dorsman, Sharhorodska, libero Niemtseva. Střídaly: Khober, Danchak, Oliinyk

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Lucie Kolářová („falešné“ libero CZE):Já jsem byla moc ráda, že jsem se dostala na hřiště. Chtěli jsme posílit přihrávku, proto jsem dnes navlíkla jiný dres a to, že to vyšlo i s pipem, pobavilo všechny, včetně mě. Nedopadlo to katastrofálně, takže jsem ráda. Říkala jsem si, že do toho vlítnu hlava nehlava, naštěstí jsem to trochu vytloukla a dobře to dopadlo.

Giannis Athanasopoulos (trenér CZE): Hráli jsme s nejmladším týmem, jaký jsme kdy měli a holky tak získaly příležitost si zahrát zápas na takto vysoké úrovni. Ve chvíli, kdy nejste stoprocentně koncentrovaní na každou drobnost, jednoduše prohrajete. Holky se naučily, jak se mentálně postavit tomu, že prohrávají o jeden, dva, tři body. Chtěl bych ale něco říct: to, jak CEV a FIVB organizuje tyto zápasy, zabíjí hráčky a volejbal obecně. Zmiňuji to proto, že nikdo nemluví nahlas o tom, že při této soutěži hrajete osm zápasů během měsíce a půl. Naopak až poletíme do Číny, odehrajeme 7sedm zápasů v osmi dnech. Podle mě to není normální. Hráčky si nemají šanci odpočinout. Mohli jste si všimnout, že jsme přišli o několik hráček, protože hrají celý rok bez odpočinku a způsobí si zranění. Jsme tedy připraveni komunikovat s CEV a FIVB o lepší organizací těchto turnajů. Gratuluji holkám, protože bojují a nikdy se nevzdávají. Je to pro ně důležitá zkušenost. Viděl jsem, jak se chovají, a věřím, že se v budoucnosti tyto zkušenosti projeví. Také jsem holkám řekl, aby si zápas užily. Moment, kdy Lucie Kolářová zaútočila, pobavil všechny a i takové okamžiky jsou důležité.

Ivan Petkov (trenér UKR):Gratuluji soupeři i svému týmu. Předvedli jsme výborný výkon, i když jsme tuto soutěž zahájily s řadou hráček, které měly nulové zkušenosti s tak vysokou úrovní volejbalu. Krůček po krůčku ale získaly sebevědomí a zlepšovaly se s každým tréninkem i zápasem. V prvním zápase proti Češkám jsme hráli pod velkým tlakem, ale to je v semifinále normální a je důležité, že jsme nedělali chyby, i když naše hra nebyla stoprocentní. Jsem šťastný a hrdý na to, co holky předvedly a jak moc se zlepšily. Jsou velmi mladé a věřím, že mají před sebou úspěšnou budoucnost.

Semifinálovou odvetu v táborské sportovní hale zahájily o malý krok lépe hostující Ukrajinky, které držely breakbolovou výhodu. Češky útočily podařenými technickými údery a bez problémů držely nejtěsnější ztrátu, kterou smazala blokující Bukovská, 8:8. Zlepšená obrana a silná divácká podpora přinesly domácím volejbalistkám vedení 12:9 a první ukrajinský time out. Srovnání ale přinesla ukrajinská esa. Hráčky v modro-žlutém získaly dvoubodovou výhodu, Češky ale opět srovnaly a před koncovkou setu šly do vedení 19:17. K vedení přispěl i trenér Athanasopoulos, který viděl doteky Ukrajinek u sítě a získal úspěšné challenge. Český trenér také takticky postavil Kolářovou na netradiční pozici přihrávající polařky a Kalhousová využila první setbol utkání.

Ukrajinky si v úvodu druhého setu vybudovaly šestibodový náskok, 3:9. Snížit se podařilo střídajícím mladým hráčkám Smolkové a Formánkové, které svůj tým přiblížily na 8:13. Ukrajinský náskok byl ale stále velký a na konci setu vyrostl na 14 bodů.

Sadu číslo tři zahájily české volejbalistky agresivnějším servisem a vedením 4:1, které ale rychle ztratily. Těsné vedení na domácí stranu vracela úspěšně útočící Kalhousová (9:8, 10:9 i 11:10). Dva body v řadě připsala i Bukovská. Vyrovnaný set rozhodlo více štěstí Ukrajinek v koncovce, včetně neúspěšné challenge domácího trenéra.

Čtvrtou část hry začala Kalhousová esem, dalším servisem se však netrefila do hřiště. Češky působily nervózně a brzy ztrácely 4:11. Náladu domácí sestavy pozvedla střídající Kolářová, která si v pozici „falešného“ libera dokonce zaútočila. Přesto se skóre posouvalo především na ukrajinské straně. Svěřenkyně Ivana Petkova bez větších problémů dotáhly utkání do vítězného konce a pojistily si tak postup do finále letošního ročníku Golden European League.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018