10.6.2022

Postup už ženám neunikne, chtějí si však zajistit první místo v celkovém žebříčku GEL

Již před posledním zápasem základní skupiny B mají naše ženy zajištěný postup do semifinále Golden European League 2022, které přivítá Prostějov. To, že ale v sobotu ve Zlíně nepůjde o nic, není pravda. Pokud naše ženy zvítězí za tři body, tak by pravděpodobně měly i právo odehrát případné finále na domácí půdě. V ženské části letošního GEL se změnil systém a místo turnaje Final Four se hrají semifinále a finále na jeden zápas.

CEV pro letošní rok změnila systém v semifinále a finálovém zápase Golden European League žen. Již nyní je jasné, že ze základních skupin postupuje Francie, Rumunsko a naše reprezentace. Vzniklá minitabulka těchto postupujících týmů určuje, kde se bude hrát semifinále a finále. Na prvním místě může být již pouze Francie nebo náš výběr. Tím pádem je dané, že semifinále budou hrát naše ženy doma, a to 16. června 2022 v Prostějově. O tom, kde se bude hrát finále, se rozhodne až po semifinálových zápasech. „Za normálních okolností by mě to asi bylo jedno, jestli se hraje turnajově nebo takto, jak je to nyní naplánované. Ale zmatek, který kolem ukončení soutěže se strhl, mi přišel až nedůstojný. V podstatě až tento týden jsme se dozvěděly, jakým systémem se budou zápasy dohrávat,“ říká blokařka Veronika Trnková. A to je vlastně odpověď, proč náš zápas s Chorvatskem je velmi důležitý. Zatím je náš tým v minitabulce druhý za Francií, ale pouze o pár míčů. Francie hraje ve Španělsku a v případě jejího zaváhání by ji naše reprezentace mohla přeskočit a po případném vítězství v semifinále pak pořádat i finále GEL 2022 žen.

České volejbalistky mají za sebou tři vítězství, jedno v Chorvatsku a dvě se Slovenkami. Vypadá to na lehkou cestu základní skupinou GEL, ale kdo viděl zápasy se Slovenskem, ví, že tomu tak nebylo. „Ano, lehká cesta to určitě nebyla. Myslím, že krizové zápasy byly právě se Slovenskem, hlavně ten první, kde se nám opravdu nedařilo. Nicméně jsem ráda, že jsme to zvládly a neztratily zatím ani bod,“ dodává k zápasům GEL Trnková.

Naše děvčata v průběhu celé základní skupiny podávala bojovný výkon. Ano, nějaké chyby můžeme vidět, ale musíme si uvědomit, že trenér Giannis Athanasopoulos pracuje skoro z poloviny s omlazeným týmem. „Asi se budu opakovat, ale v týmu je spousta nových tváří a máme co zlepšovat. Určitě mě těší bojovnost týmu, obrana na síti a podání. Kde musíme více riskovat, to je na útoku,“ konstatuje český trenér. „Holky jsou pracovité a snaží se. Někdy jsou možná zbytečně moc vystresované, ale když si vzpomenu na sebe v jejich věku, tak to nebylo jinak a je to asi normální. Jsem ráda, že všechny mladé hráčky svou roli v týmu přijaly, tak jak ji přijaly,“ přibližuje atmosféru v týmu Veronika Trnková.

V Karlových Varech byla fantastická divácká kulisa, která jednoznačně byla sedmým hráčem a hnala naše děvčata za vítězstvím. To si uvědomuje i trenér Giannis Athanasopoulos. „Věřím, že ve Zlíně bude stejná atmosféra jako v Karlových Varech, máme šanci získat medaili z GEL a pravděpodobně se probojovat i do Challenger Cupu, proto potřebujeme diváckou podporu,“ chválil si karlovarské diváky.

Zápas s Chorvatskem začíná v sobotu 11. června ve Zlíně v 19 hodin a můžete ho sledovat v přímém přenosu na ČT sport. Kdo chce dorazit do zlínské haly, může si zakoupit vstupenky v síti Ticketportal.

Nominované hráčky:

Blažková Lucie blokařka
Jehlářová Magdalena blokařka
Koulisiani Ela blokařka
Trnková Veronika blokařka
Digrinová Daniela libero
Dostálová Veronika libero
Grabovská Květa nahrávačka
Valková Kateřina nahrávačka
Bukovská Magdalena smečařka
Faltínová Klára smečařka
Mlejnková Michaela smečařka
Pavlíková Denisa smečařka
Svobodová Eva smečařka
Orvošová Gabriela univerzálka

Realizační tým:

Athanasopoulos Giannis hlavní trenér
Hroch Martin asistent trenéra
Zarczynski Mateusz asistent trenéra
Filipecki Lukasz kondiční trenér
Sezemský Petr statistik
Pachmanová Michaela fyzioterapeut
Skála Radek masér
Bartovičová Radka lékař
Brečka Jakub týmový manažer

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018