29.8.2021

Překvapení se nekonalo, ME skončilo pro české volejbalistky v osmifinále

V osmifinále mistrovství Evropy nastoupila naše reprezentace proti Turecku, pátému týmu OH v Tokiu. Favorit utkání byl jasný, přesto chtěl náš tým svého soupeře zaskočit a pokusit se o zázrak. To se však dařilo jen v úvodu utkání a v druhém setu, kdy dostaly naše volejbalistky turecký tým hlavně díky kvalitnímu servisu pod tlak a Turkyně začaly kupit nevynucené chyby. Toho svěřenkyně Giannise Athanasopoulose využily k zisku setu. V dalším průběhu utkání však už favorizované Turecko naplno ukázalo svou sílu - drtivý servis, nekompromisní útok, nepropustné bloky, a zaslouženě postoupilo do čtvrtfinále. Náš výběr se tak s evropským šampionátem loučí v osmifinále.

Česká republika - Turecko 1:3 (13:25, 25:22, 14:25, 13:25)

Rozhodčí: Alexandros Mylonakis (GRE), Ksenija Jurkovic (CRO)

Počet diváků: 1 850

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Šimáňová, Valková, Kossányiová, Trnková, Orvošová, Mlejnková, libera Dostálová, Chevalierová. Střídaly: Hodanová, Svobodová, Kojdová, Bajusz, Purchartová

Turecko: Özbay, Baladin, Gunes, Karakurt, Senoglu, Erdem, libero Akoz. Střídaly: Guveli, Aykac, Unal, Aydin, Baskir

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Andrea Kossányiová (kapitánka): „Mám po zápase smíšené pocity, není to hezké zakončení našeho působení na ME, ale jsme si vědomy toho, že Turecko je světová špička, takže pro nás je jeden uhraný set úspěch.

Veronika Trnková (blokařka): „Víme moc dobře, že Turkyně mají velkou kvalitu. Trochu mě mrzí začátek třetího setu, kdy jsme mohly mít po vítězství v tom druhém trochu navrch. Nicméně s dílčím úspěchem v podobě vítězství v jednom setu proti Turecku jsem spokojená.“

Ioannis Athanasopoulos (trenér): „Turecko hrálo velmi dobře, dařilo se mu především na servisu, na což navázalo velmi dobrou obranou. Nám se je podařilo zatlačit pouze v druhém setu.“

V úvodu setu se Češky pravidelným ztrátováním držely v těsném závěsu za favorizovanými Turkyněmi (7:8), které svou kvalitu prokázaly hned vzápětí (9:15) a hnané početným tureckým publikem nekompromisně směřovaly k vítězství v prvním setu, 13:25.

Začátek druhého setu přinesl Češkám důležité vedení 8:2. Turkyně se sice vzmohly a vrátily se na rozdíl pouhého jednoho bodu (14:13), ale Češky si kolektivním výkonem opět vytvořily náskok, který už byl pro výsledek celého setu rozhodující (24:17). V ošemetném prvním postavení s diagonální hráčkou na hlavním kůlu se český stroj sice na chvíli zasekl, nakonec to ale byla právě Gabriela Orvošová, která vytloukla turecký blok, a Češky tak srovnaly skóre na sety, 25:22.

Start do třetí sady neměly Češky vůbec špatný (5:4), pak se ale o slovo přihlásil nepříjemný turecký servis, a protože na rozdíl od minulého setu v tomto byly Turkyně nekompromisní na útoku, získaly také zasloužené vedení (8:15). České reprezentantky už se ve zbytku setu na větší odpor nezmohly a Turkyně se přiblížily k postupu do čtvrtfinále, 14:25.

Rozjetý turecký vlak byl k nezastavení a tureckými fanoušky téměř zaplněná Kolodruma aréna se bavila. Turecká obrana ničila české útočnice, kterým se nedařilo se prosadit. O rozruch se ještě postaral hlavní trenér Turecka, když po sporném výroku hlavního rozhodčího napochodoval téměř do poloviny hřiště, za což si vysloužil žlutou kartu. Ani tím se však reprezentantky ze země půlměsíce nenechaly rozhodit a dokráčely si pro vítězství (13:25) a postup do čtvrtfinále.

Češky se s mistrovstvím Evropy loučí v osmifinále, přičemž překročily svůj dva roky starý stín již letos v dubnu, kdy se na ME úspěšně kvalifikovaly, a splnily tak hlavní cíl letošní reprezentační sezóny. Bulharská jízda, která zahrnovala dvě vítězství ve skupině proti Řecku a Španělsku a získaný set s velikány z Polska, Německa a Turecka, tak byla podařeným zakončením úspěšného ročníku.

 

Autor: Adam Šimonek, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018