20.8.2021

Škoda neuhrané koncovky prvního setu proti favorizovanému Německu

V pátek nastoupila naše reprezentace ke svému druhému utkání na ME. Náš tým byl favorizovanému Německu více než vyrovnaným soupeřem, jen škoda, že se mu nepodařilo dovést utkání alespoň do tie-breaku. Přesto si naše hráčky zaslouží uznání za předvedený výkon.

Česká republika – Německo 1:3 (23:25, 25:20, 23:25, 21:25)

Rozhodčí: Jettkand Daniël (NED), Sikanjic Aleksander (LIE)

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Kossányiová, Jehlářová, Orvošová, Mlejnková, Trnková, Valková, libera Dostálová, Chevalierová. Střídaly: Šimáňová, Hodanová, Bajusz, Kojdová

Německo: Imoudu, Janiska, Weitzel, Lippmann, Alsmeier, Schölzel, libero Pogany. Střídaly: Bock, Kästner, Drewniok, Orthmann

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Andrea Kossányiová (kapitánka): „Myslím si, že jsme podaly dobrý výkon. Němky patří ke špičce evropského volejbalu a my jsme s nimi dnes držely krok. Škoda, že se nám nepovedlo vyválčit tiebreak.

Veronika Dostálová (libero): „Před zápasem bychom za jeden vyhraný set byly rády. S tím průběhem, jaký ten dnešní zápas měl, nás trochu mrzí, že jsme těch setů nevyhrály více. Ukázaly jsme, že můžeme hrát vyrovnaný volejbal s týmem z evropské špičky. Teď se musíme znovu zkoncentrovat na další zápas.“

Ioannis Athanasopoulos (trenér): „Líbil se mi náš dnešní přístup k těžkým chvílím v zápase. Několikrát jsme výrazně prohrávali, ale dařilo se nám dostat se zpátky. Škoda koncovky prvního setu. Myslím si, že kdybychom ji vyhráli, tak by se celý zápas vyvíjel úplně jinak. Dnes rozhodovaly detaily, my se z toho musíme do budoucna poučit. Gratuluji všem hráčkám k předvedenému výkonu, včetně lavičky, která byla dnes hodně slyšet. Věřím, že když budeme takhle pokračovat, máme velkou šanci postoupit do vyřazovacích bojů.“

Stále ještě nabité energií ze včerejšího vítězného zápasu vletěly Češky do toho dnešního střetnutí s Německem (5:2). Němky se ovšem z nepovedeného úvodu rychle oklepaly a vytáhly své útočné zbraně (10:12). Češky nepřestávaly bojovat, sérii na podání včetně dvou přímých bodů zaznamenala Veronika Trnková a skóre se opět přelilo na českou stranu (18:16). Vyrovnaný první set postupně gradoval k vyrovnané koncovce, ve které byly bohužel šťastnější Němky, 23:25.

Přestávka po prvním setu se malinko protáhla, neboť pořadatelé mezi sety rozjeli světelnou show a pak měli trochu problém znovu rozjasnit celou Kolodruma arénu do podmínek vyhovujících volejbalu. Po lehce zmateném přepínání všech možných světelných kombinací se jim nakonec podařilo uvést světla do požadovaného stavu, za což si vysloužili potlesk všech hráček a členů realizačních týmů. Možná i toto malé vyvedení z koncentrace zapříčinilo vysoké vedení Němek zpočátku druhého setu (1:7). Vzápětí se ale do servisu opřely Michaela Mlejnková a Gabriela Orvošová, které dohromady zaznamenaly tři přímé body (6:8). Tentokrát to byla Kateřina Valková, kdo zaznamenal sérii několika podání v řadě, Češky navíc řádily na útoku po chycených míčích v poli, takže do koncovky vstupovaly se slibným vedením 21:19. Zbytek setu už patřil Magdaléně Jehlářové, která zaznamenala dva bloky a sama středem sítě ukončila druhé dějství, 25:20.

Po vyrovnaném úvodu třetí sady (5:5) se do servisu opřely pro změnu soupeřky, přímé body z podání i složené bodové míče jim přinesly vedení 10:17. Trenér Athanasopoulos reagoval dvojstřídáním a nově příchozí hráčky pomohly německý náskok trochu zmenšit (15:19). České lvice v čele s Mlejnkovou bojovaly o osud třetího setu a srovnaly skóre na 22:22. Dál už byly bohužel šťastnější Němky, které zvítězily 23:25.

I v začátku čtvrtého setu Češky ve skóre zaostávaly (3:7, 9:12). Jak už ale bylo v tomto zápase zvykem, v průběhu setu Češky přitápěly pod kotlem a postupně dostávaly soupeřky pod sebe (17:16). Bohužel pro nás, Němky poté zapnuly na plné obrátky, prokázaly svou kvalitu a těsně ukořistily čtvrtý set, 23:25.

Češky si dnes bohužel nepřipsaly druhé vítězství na letošním mistrovství Evropy, favorizovanému Německu však byly přinejmenším vyrovnaným soupeřem, v určitých pasážích zápasu Němky dokonce přehrávaly. V sobotu je čeká střetnutí s dalším gigantem světového volejbalu, od 16:30 českého času se utkají s výběrem Polska.

 

Autor: Adam Šimonek, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018