6.5.2021

Úspěšný vstup našich volejbalistek do kvalifikace ME

Do kvalifikačních bojů na ME 2021 vstoupila naše reprezentace v lotyšském Daugavpilsu proti domácímu výběru. Přes počáteční nervozitu české volejbalistky nedaly soupeřkám v utkání šanci a první kvalifikační turnaj skupiny F zahájily jasnou třísetovou výhrou.

Lotyšsko – Česká republika 0:3 (19:25, 17:25, 9:25)

Rozhodčí: Strandson (EST), Twardowski (POL)

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Lotyšsko: Dolotova, Sveigere, Ozola, Levinska, Neciporuka, Hrapane, libera Kramena, Zvaigzne. Střídaly: Jurdza, Reknere, Pridatko

Česká republika: Kossányiová, Trnková, Orvošová, Mlejnková, Šimáňová, Valková, libera Dostálová, Chevalierová. Střídaly: Hodanová, Bajusz, Svobodová, Jehlářová, Nová, Purchartová

statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Andrea Kossányiová (kapitánka, smečařka): Věděly jsme, že domácí budou pravděpodobně nejslabší soupeř a byl to náš první zápas. Nervozita byla cítit, ale každým setem jsme se zlepšovaly. Vyhrály jsme 3:0 a teď máme před sebou další dva důležité zápasy, proti Bosně a Hercegovině a Slovinsku. Chceme oba porazit.“

Barbora Purchartová (blokařka):Jsem moc ráda za výhru 3:0. Měly jsme nervóznější vstup, ale pak jsme během zápasu ukázaly svoji hru a odehrály to dobře.

Ioannis Athanasopoulos (trenér): „Bylo zřejmé, že první set a i kus druhého ovlivnila nervozita, ale dostali jsme se přes tento moment. Holky odvedly dobrou práci. Mohl jsem poslat na hřiště postupně všechny hráčky, některé pošetřit, abychom byli co nejlépe připraveni na další zápas. “

Začátek utkání přineslo několik technických chyb na obou stranách souvisejících s nervozitou. Mlejnková pak proměňuje útokem z pipu úspěšný zákrok Dostálové v poli, Trnková proměňuje další bodovku středem, 6:8. Set ale zůstal vyrovnaný, na 10:12 zvyšuje z doskoku Orvošová. Na bloku nebyl ale náš tým pozorný a po esu Levinské jde domácí Lotyšsko do vedení 13:12. Na hřiště přichází Eva Hodanová a při jejím podání se vracíme do vedení 13:15, na 15:18 opět úspěšně smečuje Orvošová a domácí trenér si bere oddechový čas. Po něm zafunguje náš blok (15:19), Hodanová úspěšně zakončuje z kůlu a za stav 16:21 přichází druhý oddechový čas lotyšského týmu. Nervozita nás však stále ještě neopouští. Setbol získává Šimáňová pozorným blokem. 

Druhý set náš tým začal ve stejné sestavě, jako první set skončil. Eva Hodanová útokem do diagonály zvýšuje na 2:4, na 4:7 pak Orvošová útokem po lajně. Domácí pak na chvíli dostávají podáním do problémů naše přihrávačky a snižují na 7:8. Naše reakce však byla okamžitá, na síti bodují postupně Hodanová a Trnková. Posledně jmenovaná přidává eso, Lotyšsko se opět pokouší oddechovým časem zastavit tlak našeho družstva, 8:14. Další sérii získáváme při podání Šimáňové, příležitost dostává Jehlářová, Bajusz, na hřiště se vrací Mlejnková, 11:21. Další bod získává Jehlářová útokem, Bajusz se drze prosazuje „na druhou“. Set s malým zadrhnutím zvládáme, Jehlářová ho ukončuje smečí, 17:25.

Do třetího setu ponechal trenér Athanasopoulos na hřišti Jehlářovou, ta se připomenula dvěma bloky. Smeč Mlejnkové a pak Hodanové nám dávají čtyřbodové vedení. Trnková v poli, pak i esem pomáhá náskok zvýšit už na 4:10. Odpor domácích volejbalistek klesá, a tak náš trenér sahá k dalším střídáním, kvalifikační turnaj teprve začíná. Spolehlivá Dostálová jistými zákroky pomáhá navýšit vedení, na hřiště se dostává Purchartová a hned nekompromisně útočí, 8:16. Zápas se dohrává plně v naší režii, na hřiště se postupně dostaly všechny hráčky. Český tým vyhrává veledůležitý první zápas, po počáteční nervozitě měl zápas plně pod kontrolou, kurt si osahala celá naše sestava. Nejlepší hráčkou utkání byla vyhlášena blokařka Veronika Trnková.

Super výsledek, ale již teď se plně soustředíme na zítra - čeká nás Bosna a Hercegovina, která v dnešním zápase porazila Slovinsko 3:0.

 

Autor: Miloslav Javůrek, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018