3.6.2023

V druhém utkání Golden European League Češky zaskočil zlepšený výkon Rumunek

V ostravské sportovní hale se českým volejbalistkám nepodařilo navázat na vítězství z prvního utkání Golden European League 2023 se Slovenkami. Rumunky dovolily Češkám uhrát pouze jednu sadu, v ostatních jasně dominovaly a tím si připsaly první body do tabulky skupiny B.

Česko – Rumunsko 1:3 (17:25, 25:15, 18:25, 18:25)

Počet diváků: 1050

Rozhodčí: Dobromir Dobrev (BUL), Michaela Hladišová (CZE)

Sestavy (od zóny I):

Česko: Valková, Jedličková, Bukovská, Jehlářová, Mlejnková, Orvošová, libera Digrinová, Kolářová. Střídaly: Pelikánová, Kalhousová, Pavlová, Brancuská, Smolková, Koulisiani

Rumunsko: Ioan, Inneh, Ionescu, Matei, B Udai-Ungureanu, Postea, libero Ciucu. Střídaly: Zadorojnai, Radu, Miclaus

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Kateřina Valková (nahrávačka CZE):Gratulujeme Rumunkám, které musely asi po prohraném zápase na Slovensku dostat sodu a dnes předvedly daleko lepší výkon. My jsme se nedokázaly popasovat s jejich výborným servisem, ani následně ubránit klíčové hráčky. Musíme si z toho vzít všechny dobré věci, podíváme se na video, poučíme se a nic není ztraceno. Ve skupině začínáme zase od nuly a musíme na to od pondělka znovu vlítnout a vzít si to zpátky v Rumunsku.

Giannis Athanasopoulos (trenér (CZE): Dnes nám soupeř ukázal hodně slabin. Kromě druhého setu, který byl z naší strany skvělý, jsme nedokázali předvést naši hru. Špatně jsme přihrávali a oni byli velmi dobří v obraně na bloku. Jak jsem řekl po zápase se Slovenskem, neměli jsme dost času naučit se náš systém, ale musíme se soustředit na další zápas v Rumunsku a tam si musíme jet pro vítězství."

Guillermo Naranjo Hernandez (trenér ROU):Dnes jsme byli lepší. Česká republika má velmi dobré hráčky, zejména univerzálku a nahrávačku. Minulý týden jsme prohráli na Slovensku, protože jsme neodehráli žádné přátelské zápasy. Češky ano, takže možná měly malou výhodu. Po utkání na Slovensku jsme se soustředili na tento zápas a myslím, že jsme hráli mnohem solidněji. Potřebujeme každý zápas a jsem si jistý, že budeme lepší a lepší."

Ve vyrovnaném úvodu utkání Rumunky dvakrát chybovaly dotekem sítě, bodově ale neztrácely a skóre rostlo rovnoměrně. Jedličková rumunský blok vytloukla, Mlejnková hned dvakrát narazila, Orvošová technicky přehodila bránící soupeřky. Ani jeden z týmů bodově neodskočil a volejbalistka roku Gabriela Orvošová srovnávala tvrdým útokem na 9:9. Hostující hráčky v modrém byly v poli i nad sítí silné a dvoubodová výhoda se otočila na jejich stranu. Vydržela ale pouze do bloku Jedličkové, která srovnala na 12:12. Do vedení šly opět volejbalistky z Rumunska, jejich soupeřky šly na poradu s trenérem za stavu 13:16. Na rumunský blok narážely Orvošová i Bukovská, do hry se dostala video-challenge a Češky ztrácely 13:20. Trenér Athanasopoulos zamíchal sestavou, v koncovce byly ale silnější rumunské hráčky. Jehlářová bodovým blokem snižovala na 17:23, Rumunky ale využily hned první setbol.

Druhou sadu zahájila Valková esem, Orvošová zablokovala Innehovou, po úspěšné video-challenge a rumunském útoku do autu vedly české hráčky 4:0. Jedličková blokem zvyšovala na 6:1 a oddechový čas bral trenér Rumunska. Orvošová a Jehlářová přidávaly body a po technické chybě Rumunek vedlo Česko 11:6. Dále náskok domácích narůstal 15:8, 17:9. Dvacátý bod přidala přímo z podání Orvošová, eso trefila i Mlejnková. Střídající Brancuská tvrdým útokem vybojovala setbol, sadu pak ukončila video-challenge.

Začátek třetí části zápasu vyšel lépe rumunským volejbalistkám, které vedly 3:0 a 4:1. Domácí sestava ale srovnala po esu Jedličkové. Hráčky v modrém opět odskočily do vedení, které vyrostlo na 11:7 a později 13:8. Rumunky hrály jako v první sadě a hlídaly si náskok. Snižovat se dařilo Orvošové, která korigovala na 11:15 z českého pohledu, lepší byly ale stále soupeřky. Jejich náskok narostl na devět bodů, než střídající Kalhousová snížila na 14:22 a Jedličková na 15:22. Jehlářová zaznamenala eso a rumunský trenér požádal o oddechový čas. Češky ještě odvrátily dva setboly, sada ale skončila vytlučeným českým blokem ve prospěch Rumunek.

V úvodu čtvrtého dějství Češky chybovaly na servisu, Postea naopak trefila eso a za stavu 1:5 svolal domácí trenér své hráčky k taktické poradě. Po ní se podařilo snížit na rozdíl jediného bodu, Rumunky ale srovnání nedovolily. Do skóre promlouvaly časté zásahy videa, které kouskovaly hru. Stav setu se postupně posouval na obou stranách, ve výhodě byly stále hostující hráčky, i když Valková na druhou přes snižovala na 12:14 a Orvošová z hlavního kůlu na 13:16. Když domácí prohrávaly o čtyři body a blížila se rozhodující koncovka, zažádal trenér Athanasopoulos o time out. Orvošová ale narazila do bloku a stav byl 15:20, stejně si vedla Bukovská a Rumunky byly čtyři body od výhry. Po neúspěšné souhře Valkové a Jehlářové přišel mečbol, který odvrátila Bukovská a video-challenge. Na třetí pokus se už ukončit utkání Rumunkám podařilo.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Ivo Stejskal

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018