24.8.2022

V kvalifikaci o evropský šampionát neztratily naše volejbalistky zatím ani set

České volejbalistky i v druhém utkání kvalifikace ME 2023 ve Finsku zvítězily 3:0. V úvodní sadě otočily nepříznivý stav 19:24 a sérií sedmi bodů v řadě získaly první set. Výběru Giannise Athanasopoulose se dařilo udržovat náskok a v druhém setu se Finky nepřiblížil na méně než dvoubodovou ztrátu. Postupně se české volejbalistky propracovaly k zisku sady, tentokrát bez dramatické koncovky. Ve třetím setu české volejbalistky dlouho nechybovaly a postupně si vypracovaly desetibodový náskok. Finky se ale vrátily do hry a díky šesti přímým bodům z podání srovnaly. Češky ale nejtěsnějším možným rozdílem vyhrály i třetí set a zápas dovedly k vítězství.

Finsko – Česká republika 0:3 (24:26, 20:25, 23:25)

Rozhodčí: Marie-Catherine Boulanger (BEL), Benedikt Geukes(GER)

Sestavy (od zóny I):

Finsko: Kosonen, Rekola, Alanko, Kokkonen, Laakkonen, Bjärregard-Madsen, libero Laaksonen. Střídaly: Jalonen, Riikilä, Hujanen, Öhman

Česká republika: Kossányiová, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Šimáňová, Valková, libero Digrinová. Střídaly: Kojdová, Bajusz, Pavlíková, Hodanová

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Giannis Athanasopoulos, trenér: Musím děvčatům poděkovat za ten nádherný dárek, který mi dnes daly. Protože od pondělí jsem prožil ty nejsložitější dny mého trenérského života. Čtrnáct našich hráček zažilo žaludeční komplikace a zvracelo. Stejně na tom bylo 18 z 23 členů výpravy. Musím odměnit velkým aplausem naši lékařku Radku Bartovičovou a její tým za to, že zachovaly chladnou hlavu a postaraly se o hráčky. Včerejší trénink jsme ukončili už po 45 minutách s pouhými pěti hráčkami a vůbec jsme netušili, co se dnes bude dít. Jen jsme se modlili, abychom měli k dispozici aspoň šest hráček a mohli hrát volejbal. I přes tyto komplikace si hráčky dnes vedly skvěle. Nebyli jsme v nejlepší kondici, proto přišlo tolik výkyvů v našem výkonu. Ale všechny bojovaly o každý míč. Proto jsem moc rád za tento výsledek. Je to výborný výsledek pro budoucí vývoj kvalifikace. Ještě jednou gratuluji hráčkám, děkuji jim za tento dárek a děkuji Radce, fyzioterapeutům i celému realizačnímu týmu za to, že nás vrátili do hry.

Pavlína Šimáňová, blokařka:Bojovaly jsme hodně a tohle vítězství je cenné, protože potom, co jsme všechny zvracely, jsme vůbec netušily, kolik nás bude schopných do zápasu nastoupit a jak to bude vypadat. Naštěstí jsme se všechny vzchopily díky realizačnímu týmu i díky našemu chtění do toho jít a zápas vyhrát. To se nám povedlo, ulevilo se nám a jsme rády, že jsme to i přes tyto komplikace zvládly 3:0. Konečně si můžeme oddechnout a odpočinout.

Michaela Mlejnková, smečařka:Výsledek sice 3:0, ale nebylo to tak jednoznačné, jak to vypadá. Bylo to pro nás velmi těžké utkání, protože první set jsme prohrávaly 19:24. Bojovným výkonem jsme dokázaly, že jsme lepším týmem a zvládly jsme to. Druhý set byl v naší režii, ve třetím setu jsme vedly o deset bodů a pak nás v jednom postavení začaly hrozně drtit servisem. Začaly jsme dostávat přímé body, což nás trochu rozhodilo, ale pomohly nám holky, které přišly z lavičky. Jsem ráda za tři body. Na hráčky z Černé Hory se musíme dobře připravit. Bude to další důležitá zápas, abychom nasbíraly body do tabulky.

Daniela Digrinová, libero:V prvním setu jsme měly zase trochu problém s nervozitou, trápilo nás, že jsme nedokázaly útokem přejít přes blok Finek. V koncovce jsme ale ukázaly, že jsme lepší tým a přenesly si to i do druhého setu, který byl podle mě výborný. Ve třetím setu se nám to trochu zkomplikovalo, ale opět jsme ukázaly, že jsme týmově lepší a jsem moc ráda za vítězství 3:0.

Při podání kapitánky Kossányiové se českým hráčkám podařilo v úvodu získat náskok 3:0. Drobný náskok se hostujícím hráčkám dařilo udržovat a domácí Finky musely dotahovat. Srovnat se jim podařilo za stavu 7:7 a o výměnu později se poprvé v utkání dostaly do vedení. Šimáňové se podařilo srovnat na 9:9 plachtícím podáním, následovala maratónská rozehra, po které braly desátý bod domácí hráčky. Přímý bod ze servisu připsala také Kossányiová, Orvošová vytloukla finský blok a Češky vedly 14:12. Domácí ale výborně bránily na síti i v poli a náskok si vzaly na svou stranu. Trenér Athanasopoulos reagoval oddechovým časem a jeho svěřenkyním se ihned podařilo srovnat na 16:16. Finské volejbalistky odskočily o dva body, Šimáňová ale záhy srovnala svým druhým esem. Hostující hráčky se ale dostaly pod tlak, když po chybách na příjmu i v útoku dovolily Finkám dojít bez větších problémů až k setbolu. Při podání Valkové Češky uhrály pět bodů v řadě a srovnaly na 24:24. Finský trenér uklidňoval své svěřenkyně u lavičky, Orvošová ale prodloužila českou sérii a po chybě domácích české volejbalistky získaly set.

Také v úvodu druhé sady získaly Češky tříbodový náskok, když Finky opakovaně chybovaly v útoku. Další chyby přišly z podání i na přihrávce a Kossányiová zvyšovala na 6:3. První bodový blok českého týmu zaznamenala také Andrea Kossányiová, na který navázala Valková esem na 9:5. Na pozici libera si bezchybně vedla Digrinová, díky níž české volejbalistky přidávaly body a za stavu 7:12 šly Finky k lavičce na poradu s trenérem. V útoku se dařilo Kokkonenové, která získávala na hlavním kůlu body pro Finky, pětibodový náskok ale domácí hráčky nestahovaly. Ve skóre se Finky přiblížily po hře na druhou přes od Alankové a za stavu 17:18 z pohledu domácích zažádal o time out trenér Athanasopoulos. Dvacátý bod připsaly české hráčky po dlouhém podání finské nahrávačky. Následovala dlouhá výměna, ve které se blýskla Digrinová a Kossányiová zaznamenala bod na 21:18. Orvošová po nahrávce Valkové na pipe zvyšovala na 23:19 a stejná souhra znamenala český setbol. Také poslední míč sady putoval od Valkové k Orvošové.

Třetí sada začala podobně, jako dvě předchozí a Češky vedly 3:0 i 4:1 po esech Kossányiové a útoku i bloku Orvošové. Gabriele Orvošové se nadále dařila spolupráce s Kateřinou Valkovou a před finským time outem byl stav 7:3 pro volejbalistky z České republiky. Libero Digrinová pokračovala v bezchybném výkonu a po technických chybách Finek vyrostl náskok českých hráček na sedm bodů. Bodovým blokem zvyšovala Šimáňová na 12:4, útokem středem sítě přidala stejná hráčka další bod. A už na desetibodový rozdíl zvýšila esem znovu Pavlína Šimáňová. Přímé body z podání se podařilo získat také domácím hráčkám a trenér Athanasopoulos musel své svěřenkyně uklidnit při oddechovém čase. Jistotu náskoku pojistila tvrdým útokem Mlejnková, na 19:13 bodovala Orvošová. Finky ale získaly jistotu v útoku i při servisu a dotáhly se na 19:19, později na 23:23. Po dlouhém podání finské hráčky se k mečbolu dostaly Češky a utkání ukončila Orvošová.

Díky lékařskému týmu - Radce Bartovičové, Lence Horákové a Radkovi Skálovi, se českému týmu nakonec podařilo nastoupit k zápasu v plném složení.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018