18.3.2022

Ve skupině D mistrovství světa budou naše ženy jediným evropským zástupcem

Ve čtvrtek (17.3.2022) byly v Lausanne rozlosovány základní skupiny MS žen 2022, které hostí Polsko a Nizozemsko. Naše děvčata byla v posledním koši, takže bylo jasné, že již v základní skupině se potkají s aspirantkami na medaile. Aby to bylo ještě více zajímavé, los české reprezentaci určil pouze mimoevropské týmy. Vedle jasných favoritek Brazílie a Číny, to je Japonsko, Argentina a Kolumbie. Ze základních skupin postupují do dalších bojů nejlepší čtyři týmy.

„Máme ve skupině jasné favority nejen na první dvě místa skupiny, Brazílii a Čínu, ale mají i medailové ambice. Pak Japonsko, které je už mnoho let ve světové špičce, účastní se všech závěrečných turnajů. S Japonskem se ale můžeme měřit, když předvedeme náš nejlepší výkon. Věřím, že s Argentinou a Kolumbií si to rozdáme o dvě postupová místa,“ hodnotí los trenér Giannis Athanasopoulos. „Určitě si MS chceme užít a předvést náš nejlepší možný výkon, bojovat o každý balón, získat zkušenosti v tomto měření nejlepších týmů světa. Náš cíl je postoupit do další fáze soutěže,“ dodává.

„Ve skupině nemáme žádného soupeře z Evropy, to je pro nás velmi nezvyklé, budeme se na to snažit co nejlépe připravit a podle toho vybírat i soupeře v přípravě. Věřím, že účast na MS bude i pozitivní motivací pro začínající volejbalistky,“ konstatuje manažer reprezentace Miloslav Javůrek.

Jak hodnotí los samotné reprezentantky?

Andrea Kossányiová:Tak skupina je těžká, ale je to mistroství světa, kde jsou nejlepší volejbalové velmoci ... jako Brazílie, Čína, Japonsko. Tyhle tři považuji za favority skupiny a asi si to mezi sebou rozdají o tři první postupová místa, ale postupují čtyři ze skupiny…., takže podle mého názoru šance na postup ze skupiny tam je. S Argentinou jsme vyhrály před dvěma lety v Peru, a Kolumbie nevím, jak na tom aktuálně je, ale čtvrté postupové místo ze skupiny je hratelné.“

Michaela Mlejnková: „Osobně mě těší, že nám los nadělil státy z jiných kontinentů než z Evropy. Je skvělé, že budeme mít možnost porovnat síly se světovými týmy jako je Brazílie, Japonsko a Čína, se kterou už jsme měly možnost se střetnout v olympijské kvalifikaci. Argentinu už také dobře známe z Challenger Cupu a Kolumbie bude taková malá neznáma. Myslím si, že naše skupina je hratelná a náš cíl budeme směřovat na postup ze skupiny. Poté se uvidí, na koho bychom popřípadě narazily v dalším kole. Celkově se mi skupina líbí a věřím, že se na šampionátu popereme o co nejlepší umístění."

Veronika Trnková: „Skupina je samozřejmě složitá, to se však dalo očekávat, protože mít lehkou skupinu na MS nejde. Já osobně se nejvíc těším na zápas s Brazílií. Určitě to bude horký favorit celého turnaje a já jsem osobně proti nim nikdy neměla tu čest hrát."

Veronika Dostálová: „Vylosovaná skupina je zajímavá, především kvůli tomu, že jsme v ní jediný evropský tým. Já to vidím pozitivně a jsem ráda, že budeme moct poměřit síly s týmy mimo Evropu. Přeci jen proti takovým soupeřům nehrajeme každý rok. Brazílie a Čína jsou určitě favorité a s ostatními týmy budeme bojovat o zbylá postupová místa."

Kateřina Valková: „Jsme jediná evropská země v naší skupině, což je určitě zajímavé oproti ostatním skupinám. Brazílie a Čína jsou týmy světové třídy, které jsou aspiranty i na celkové vítězství. Budeme ale chtít bojovat o jedno z postupových míst, určitě nějaké šance máme, tak snad se nám je povede využít.“

 

Autor: Jiří Carba, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018