26.8.2022

Víkend v Táboře bude patřit špičkovému evropskému volejbalu

Sportovní hala Mír v Táboře bude o víkendu hostit hned dvě utkání kvalifikace mistrovství Evropy ve volejbale žen. V sobotu 27. srpna 2022 od 18 hodin přivítají české reprezentantky dalšího ze svých velkých soupeřů v boji o postup ze skupiny B – Černou Horu. V neděli od 18 hodin pak na stejném místě sehrají svůj zápas také volejbalistky Ukrajiny, které našly v České republice dočasné zázemí. Ty se ve skupině C utkají s Portugalskem. České ani ukrajinské volejbalistky nebyly v předchozích kvalifikačních zápasech poraženy a jako domácí týmy budou chtít bojovat o další výhry. Vstupenky na kvalifikační utkání mistrovství Evropy jsou v prodeji v síti Ticketportal.

České volejbalistky už v evropské kvalifikaci odehrály dva duely. V tom prvním poměrně jednoznačně smetly Island 3:0. V druhém zápase na palubovce Finska zvítězily stejným poměrem, ovšem ve velmi vyrovnaném a těžkém utkání. Trenér Giannis Athanasopoulos očekává, že sobotní zápas nebude vůbec jednoduchý. „Finsko a Černá Hora mají silné týmy a po nalosování skupiny jsme z nich neměli vůbec radost. Pokud se chceme kvalifikovat, musíme oba výběry porazit. Jsme na to připravení a prostě musíme hrát ten nejkvalitnější volejbal, jaký umíme a snažit se uhrát co nejlepší výsledek. Jisté je, že Finky a Černohorky budou vážnými soupeřkami o postupová místa na evropský šampionát,“ prohlásil kouč českého výběru už před startem kvalifikace.

Trenérova slova po vítězství ve Finsku potvrdila Michaela Mlejnková. „Výsledek sice 3:0, ale nebylo to tak jednoznačné, jak to vypadá. Bylo to pro nás velmi těžké utkání, protože první set jsme prohrávaly 19:24. Bojovným výkonem jsme dokázaly, že jsme lepším týmem a zvládly jsme to. Jsem ráda za tři body. Na hráčky z Černé Hory se musíme dobře připravit. Bude to další důležitý zápas, abychom nasbíraly body do tabulky.

Černá Hora připsala snadnou výhru nad Islandem. Především vinou prohry svého úvodního utkání s Finskem, bude ale potřebovat bodovat proti České republice. Spoléhat bude především na svou největší hvězdu, čtyřiatřicetiletou smečařku Tatjanu Bokanovou, která zářila i v úvodních dvou kvalifikačních duelech (17 bodů proti Finsku a 11 proti Islandu).

Víkendový zápas v Táboře napoví, jak se budou vyvíjet šance českých reprezentantek na postup ze skupiny B. V druhé polovině kvalifikace pak naše volejbalistky budou čekat ještě odvetné zápasy v Černé Hoře (4. září), s Finskem (7. září v Táboře) a na Islandu (11. září).

Nominované hráčky:

Blažková Lucie blokařka
Koulisiani Ela blokařka
Šimáňová Pavlína blokařka
Digrinová Daniela libero
Dostálová Veronika libero
Bajusz Simona nahrávačka
Valková Kateřina nahrávačka
Faltínová Klára smečařka
Hodanová Eva smečařka
Kossányiová Andrea smečařka
Mlejnková Michaela smečařka
Pavlíková Denisa smečařka
Kojdová Petra univerzálka
Orvošová Gabriela univerzálka

Realizační tým:

Athanasopoulos Giannis hlavní trenér
Hroch Martin asistent trenéra
Zarczynski Mateusz asistent trenéra
Mladenič Goran kondiční trenér
Sezemský Petr statistik
Horáková Lenka fyzioterapeut
Skála Radek masér
Kašík Josef lékař
Javůrek Miloslav týmový manažer

 

Volejbalistky Ukrajiny mají své zázemí v Kutné Hoře, ale zápas proti Portugalsku sehrají v neděli v Táboře. I tento duel ponese českou stopu – utkání bude pískat zkušený rozhodčí Zdeněk Grabovský. Favoritky skupiny C mají za sebou dvě utkání. V tom prvním jednoznačně porazily Kypr 3:0 na sety, v druhém vybojovaly v Maďarsku pětisetovou výhru a tabulce skupiny dominují. I proti Portugalsku budou Ukrajinky sázet především na výbornou hru na síti, kde si drží vysokou úspěšnost na blocích. Odvetné zápasy čekají volejbalistky z Ukrajiny v Portugalsku (4. září), s Maďarskem (7. září v Kutné Hoře) a na Kypru (10. září).

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018