7.9.2022

Vyprodaná táborská hala sledovala další výhru našich volejbalistek

S jistotou postupu na evropský šampionát v roce 2023 se české volejbalistky postavily k závěrečnému domácímu utkání proti hráčkám z Finska. Seveřanky držely před zápasem postupovou pozici a v případě vítězství by se i ony kvalifikovaly na mistrovství Evropy. Češky ale celý průběh utkání kontrolovaly a před vyprodanou halou v Táboře zvítězily ve třech setech.

Česká republika – Finsko 3:0 (25:19, 25:18, 25:21)

Rozhodčí: Seçkin Yener (TUR), Peter Hoger (SVK)

Počet diváků: 1000

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Kossányiová, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Šímáňová, Valková, libero Dostálová. Střídala: Pavlíková

Finsko: Kosonen, Öhman, Alanko, Kokkonen, Laakkonen,Bjärregärd-Madsen, libero Laaksonen. Střídaly: Korhonen, Rekola, Riikilä, Hujanen

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Giannis Athanasopoulos, trenér: Tento turnaj je velmi agresivní. Zápasy se hrají každé tři dny. Po vítězství v Černé Hoře jsme nespali a cestovali až do dalšího odpoledne. Neměli jsme dostatek odpočinku, takže je velmi těžké holky přimět, aby se soustředily na další zápas. Zvláště, když už víme, že jsme se kvalifikovali. Holky to ale zvládly, od prvního bodu byly velmi soustředěné, přestože Finky hrály opravdu dobrý zápas. Gratuluji všem našim hráčkám, a také realizačnímu týmu. Mám opravdu radost, protože to bylo velké vítězství. Před námi je poslední zápas na Islandu a my se pokusíme urvat další vítězství.

Ela Koulisiani, blokařka:Byl to těžký zápas. Sice jsme už měly jistý postup, ale i tak jsme chtěly doma vyhrát pro nás, pro fanoušky a pro Českou republiku. Je to důležitá výhra, které si moc vážíme. Finky nám to nedaly zadarmo, tlačily na servisu i v obraně, takže to bylo opravdu těžké. Tím, že tu Finky měly fanoušky, pořád bylo něco slyšet a atmosféra byla hlasitá. Finové přijeli z basketbalu, protože v Praze hrají mistrovství Evropy, a atmosféře zápasu přidali.“

Češky získaly šťastně úvodní bod utkání, když po nepřesném příjmu domácích smečovala finská blokařka za autovou čáru. Po vyrovnání Finek se tvrdým úderem uvedla Mlejnková. Ve vyrovnaném úvodu se v zisku bodů pravidelně střídaly oba týmy, body přibývaly především po útocích. Prosazovaly se Orvošová s Kossányiovou, na finské straně Bjärregärd-Madsenová. Bodový blok si připsaly hráčky z Finska za stavu 9:9, později při skóre 11:12. O výměnu později Finky poprvé v utkání získaly dvoubodovou výhodu a český trenér reagoval time outem. Seveřankám se dařilo náskok udržovat, chybovaly ale při servisu a po úspěšných útocích Mlejnkové a Orvošové se domácím hráčkám podařilo srovnat na 16:16. Mlejnkové se podařilo tvrdou smečí překlopit skóre na českou stranu a po prvním esu utkání vedly Češky 20:18 a finský trenér Kangasniemi sáhl po oddechovém čase. V koncovce se bodově posouvaly pouze domácí hráčky a po bloku Kossányiové dospěla úvodní sada k setbolu. Hned první využila bodovým blokem Koulisiani.

V druhé sadě začaly lépe hostující volejbalistky, které rychle vedly, 1:3. Třemi úspěšnými útoky ale vedení Češkám vrátila Mlejnková, na 5:3 prostřelila finský blok Orvošová a Finky šly na poradu k lavičce. Poté sice ihned srovnaly krok, bodově se ale zastavily a po esu Mlejnkové vedl český tým 10:6. Na druhou přes navýšila Valková náskok na šest bodů. Přímý bod z podání zaznamenala Öhmanová a po bloku Alankové se Finky přiblížily na 15:13. Devatenáctý bod Češek zajistily na bloku Valková se Šimáňovou, středem sítě útočila Laakkonenenová a skóre bylo 19:17. Valkové se podruhé za krátkou chvíli podařilo skórovat druhým úderem, Koulisiani zablokovala finský útok a po úspěšné smeči středem sítě zvýšila dvacetiletá česká volejbalistka na 22:18. Finky neskórovaly, Kossányiová vybojovala setbol a ten opět využila Koulisiani.

Úvod třetího setu patřil domácím hráčkám, které získaly rychlé vedení 4:1. Když Valková opět sáhla k fintě na druhou přes, trefila přesně finské náměstíčko. Finské hráčky dělaly technické chyby, Češky spolehlivě bránily a tvrdě útočily. Kapitánka Kossányiová zvýšila na 8:3 a trenér Kangasniemi sáhl po oddechovém času. Po něm se podařilo úspěšně zaútočit nejvyšší finské hráčce Laakkonenové, na dvoubodový rozdíl snížila přímo z podání Korhonenová. Během velmi krátké chvilky ale domácí sestava vedla opět o čtyři body, když další úspěšný atak připsala Mlejnková. Orvošová přidala eso, další podání ale mířila jen do sítě a tabule ukazovala 15:11. Přímo z podání skórovala i Kosonenová, její spoluhráčky se ale v následné rozehře nedohodly v obraně a dvojblok Kossányiová a Koulisiani znamenal další time out za stavu 17:13. Finky odpověděly stejnou zbraní, blokovaly Korhonenová s Rekolaovou. Třetí dvojblok v řadě postavila Koulisiani s Orvošovou a stav byl 19:15. Hostujícím finským volejbalistkám se podařilo přiblížit na rozdíl jednoho bodu a po time outu sáhl trenér Athanasopoulos. Mlejnková byla z kůlu neomylná, navíc její smeče nechytatelné. Po diskuzi s rozhodčím udělil hlavní sudí žlutou kartu trenérovi Finska. Jeho český protějšek zažádal o video challenge, když reklamoval přešlap při útoku, úspěšný ale nebyl. Mlejnková se opět nemýlila a zvýšila na 23:20. Video challenge rozhodovala i o možném mečbolu českých hráček, tentokrát byl domácím bod připsán. O vítězství českých volejbalistek 3:0 rozhodla nakonec úspěšnou smečí kapitánka Kossányiová.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018