19.10.2023

Beachvolejbal roste, je vidět a úspěchy se dostavují

V posledním měsíci je o beachvolejbalu vidět a slyšet opravdu hodně. Jsou to nejenom výsledky národních týmů, tedy, jasně, zejména týmu Perušič/Schweiner, ale i vynikající výsledky underage složek, které řídí vedoucí realizačních týmů mládeže.

Roční vyhodnocení činnosti v oblasti beachvolejbalu si nechám na později, ale přece jen, aktuálně bych rád uvedl několik významných věcí, které se odehrály ve stínu výsledků našich skvěle hrajících reprezentantů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera.

1/ trenéři a hráči reprezentační složky muži

Vedoucím realizačního týmu složky muži je Andrea Tomatis. Ten působí jednak jako trenér týmu Perušič/Schweiner, ale je i hlavou – headcoachem složky. Složka má centrální vedení a působí v ní vedle Andrea Tomatise další trenéři, Matteo Galli a Valerio Vaccaro. Novým trenérem složky je od 1. 10. Jan Chalupa. Tento posilující prvek realizačního týmu má zajistit trenérskou podporu statutárním reprezentantům beachvolejbalu. Těmi jsou Ondřej Perušič, David Schweiner, Jakub Šépka, Tomáš Semerád, Tadeáš Trousil, Kryštof Oliva a nově zařazení hráči Jiří Sedlák a David Westphal. S těmi dvěma posledními bude v příštích dnech podepsána smlouva a stanou se statutárními reprezentanty České republiky se všemi výhodami, povinnostmi a závazky k Českému volejbalovému svazu.

Jan Chalupa, odchovanec ústeckého volejbalu z týmu Miroslava Přikryla, působí jako trenér beachvolejbalu od roku 2008. Jeho domácím klubem je Beachclub Strahov. Hráči, na jejichž výchově se jako trenér mládeže podílel, jsou z dnešních statutárních reprezentantů beachvolejbalu Jakub Šépka, Kryštof Oliva a David Westphal. Honza již dlouhodobě spolupracoval se složkou mužů z titulu funkce vedoucího realizační složky reprezentace juniorů, kde působí již třetím rokem. Andrea Tomatis si ho vybral na základě vlastního rozhodnutí a zkušenosti. Jan Chalupa bude složce muži vypomáhat zejména v přípravě hráčů v době, kdy budou trénovat doma v České republice. Andrea tuto změnu sdělil hráčům na schůzce celé složky muži na konci září před odletem do Paříže a do Mexika na MS. Honzo, gratuluju a vítej v repre složkách mužů!

2/ trenéři a hráči reprezentační složky ženy

Ve složce ženy je situace odlišná. Svou činnost při centrální přípravě teprve zahajujeme. Cílem je koncentrovat talentované mladé hráčky pod jednotně vedený systém, který zcela určitě nebude přesně kopírovat složku mužů, ale který bude zohledňovat vyšší míru individuálních týmů žen. Přesto základní prvky budou stejné. Centralizaci považuji za klíčovou pro další vývoj beachvolejbalu v Česku, protože mezinárodní konkurence sílí. Máme zde doma úspěšné mladé hráčky, které při vhodném vedení a propojení se zkušenými reprezentantkami mají šanci překonat to nejtěžší, co mladé čeká, tj. přechod do seniorského vrcholového beachvolejbalu. Výsledky výběrového řízení projektu byly prezentovány. Co považuji za důležité zdůraznit je skutečnost, že podobně jako ve složce mužů budou Českým volejbalovým svazem na úrovni ženského seniorského beachvolejbalu podporovány pouze statutární reprezentantky, tj. ty hráčky, které budou mít profesionální smlouvu a které budou součástí realizačního týmu žen.

3/ asistentka vedoucího úseku beachvolejbalu

Dlouholetá administrativní síla beachvolejbalu, která zajišťovala servis všem reprezentantům (nejen těm statutárním) a pomáhala s vypořádáním odměn promotérům ABV, vedoucím realizačních složek s vybavením, za celý úsek pomáhala při organizaci svazových akcí, Eva Bauerová, k 30. 9. 2023 skončila svůj pracovní úvazek na ČVS. Za sebe i za celý beachvolejbal jí děkuji a přeji jí hodně úspěchů a spokojenosti v další práci.  Novou asistentkou vedoucího úseku je Jana Kolouchová. Jana je známá nejen v beachvolejbalu, ale v celém volejbalovém prostředí. Beachvolejbal je její životní láskou a věnuje se mu aktivně i na zájmové úrovni. Výběr Jany proběhl na úrovni interních konzultací generálního sekretáře ČVS p. Ivana Ira, vedoucího úseku Ondřeje Vlčka a mé osoby. Jano, vítej mezi námi!    

Autor: Vít Mařík - gestor beachvolejbalu ve výboru ČVS

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018