6.2.2023

Halové mistrovské tituly 2023 v kategorii dívek a chlapců U16 a U20 jsou rozdány

Hned tři areály hostily z pátku na sobotu první z turnajů HMČR. Beachclub Strahov měl na starost turnaj dívek a chlapců do 16 let, kategorii do 20 let pro chlapce obstaral Prague Beach Team, pro dívky pak Beachvolejbalová škola Praha. Podařilo se tak navázat na dlouhou tradici halových MČR, která dělá z beachvolejbalu v České republice celoroční sport.

Tři pražské kluby byly od 3. do 4. února 2023 svědky čtyř turnajů HMČR. Je skvělé, že se tak brzy po covidové pauze podařilo obnovit tuto tradici, která hráčům a hráčkám přináší mnohdy první herní zkušenosti na celostátní úrovni a zpravidla bývá jedním z vrcholů sezony.

U16 chlapci a dívky - Beachclub Strahov

Beachclub Strahov za dobu své existence hostil nespočet velkých beachvolejbalových akcí a tak není náhodou, že právě zde se konala hned dvě mistrovství zároveň. Organizátoři tak přivítali dohromady 48 párů chlapců a dívek kategorie U16, pro které připravili čtyři kurty v nafukovací hale a jeden centrkurt v hale zděné, který měl parametry soutěže na světové úrovni. Čerstvé ovoce a zdravé svačinky byly pro hráče a hráčky k dispozici po celý turnaj, což všichni náležitě ocenili.

Systém turnaje na dvě porážky byl shodný jak pro chlapce, tak pro dívky a v součtu ve dvou dnech nabídl zhruba 90 kvalitních utkání. Pro některé páry bylo HMČR první turnajovou zkušeností na republikové úrovni, pro některé bylo prvním z vrcholů sezony.

U16 dívky

Turnaj dívek byl nejnabitější ze všech. Dohromady se přihlásilo 37 párů, z nichž 22 postoupilo na body a dva páry na divokou kartu pořadatele. Mezi nejlepší čtyři týmy nakonec bez porážky postoupily turnajové jedničky Amálie Ebertová s Agátou Duškovou a Žofie Heroutová / Aneta Glotzmannová. Semifinálovými soupeřkami jim byly postoupivší z oprav Nela Kinterová / Magdalena Bohmová a Nela Rajtrová / Anna Ruckensteinerová. Ebertová s Duškovou v prvním semifinále jasně přehrály Rajtrovou s Ruckensteinerovou 2:0 (21:17, 21:13) a postoupily do finále. Druhými finalistkami se staly Kinterová s Bohmovou, když ve dvou setech přehrály dosud neporažené Heroutovou s Glotzmannovou.
Finále tak bylo čtvrtfinálovou odvetou, kdy Ebertová s Duškovou nedopustily žádné drama a Kinterovou s Bohmovou porazily i podruhé. Souboj o třetí místo byl také odvetný a vítězně z něj opět vyšla dvojice Heroutová s Glotzmannovou, když 2:0 (21:12, 21:14) porazily Rajtrovou s Ruckensteinerovou.

  1. Amálie Ebertová / Agáta Dušková (BVŠP)
  2. Nela Kinterová / Magdalena Bohmová (BVŠP)
  3. Žofie Heroutová / Aneta Glotzmannová (TJ Sokol Brno I)
  4. Nela Rajtrová / Anna Ruckensteinerová (Beach club Harcov/TJ Turnov)

Kompletní výsledky ZDE

U16 chlapci

Chlapecký turnaj proběhl stejným systémem jako ten dívčí. Do semifinálové čtyřky tak postoupily dva páry z horního pavouku a dva páry z oprav. První neporažený pár a turnajové jedničky Theodor Vašut / Adrian Ibrahim vyzvali v boji o finále pár Martin Bizzuto / Jan Kuthan, který si svou účast v semifinále vydobyl v opravném pavouku. V takřka bratrovražedném souboji se nakonec muselo rozhodnout ve zkrácené hře, kde měli jasně navrch favorité turnaje Vašut s Ibrahimem. I druhé semifinále svedlo dohromady tým z horního pavouku proti týmu z oprav. Zde Karel Krčmář a Kryštof Macháček nenechali nic náhodě a porazili 2:0 na sety pár Samuel Tuma / Samuel Rak .

Souboj o třetí místo jasně ovládli Kuthan/Bizzuto, když 2:0 (21:12, 21:11) porazili harcovskou dvojici Raka s Tumou. Do finále nakonec postoupily dva dosud neporažené páry, což slibovalo velice napínavé utkání. To se nakonec potvrdilo a o halovém mistru ČR musel rozhodnout tiebreak. V tom byli nakonec šťastnější Vašut s Ibrahimem, kteří tak potvrdili roli favoritů. Na Krčmáře s Macháčkem tak zbyla „jen“ stříbrná medaile.

  1. Theodor Vašut / Adrian Ibrahim (Beachclub Strahov)
  2. Karel Krčmář / Kryštof Macháček (BVŠP)
  3. Martin Bizzuto / Jan Kuthan (VK Lvi Praha/Beachclub Strahov)
  4. Samuel Tuma / Samuel Rak (Beach club Harcov)

Kompletní výsledky ZDE

U20 dívky - Beachvolejbalová škola Praha (Mikulovka)

Ve dnech 3. - 4. 2. 2023 proběhlo halové mistrovství České republiky dívek do 20 let v klubu Beachvolejbalové školy Praha. Turnaj byl určen pro dívky ročníku 2004 a mladší a zúčastnilo se ho 24 nejlepších párů z celé ČR.

První hrací den se odehrálo 36 utkání v jedné z nejkrásnějších hal v republice pod dohledem zkušených rozhodčích vedených na turnaji Martinem Šotkovským a druhý den zbývajících 10 utkání nám nabídlo opravdu skvělou podívanou na té nejvyšší úrovni.

Celý průběh turnaj byl bedlivě sledován olympioničkou a bývalou skvělou reprezentantkou ČR Kristýnou Hoidarovou Kolocovou a vedoucím realizačního týmu dívek U20 Radkem Vinklerem.

Mezi čtyři nejlepší týmy se probojovaly dvě dvojice Sokola Brno I. a to Kristýna Koblížková se Sabinou Matouškovou a Tereza Lajkebová s Veronikou Kleiblovou, s trenérem a coachem Radkem Vinklerem, dále pak Rozálie Mrázová s Marianou Tomasovou, hráčky Beachklubu Ládví a Olympu Praha, a domácí zástupkyně pořádajícího oddílu Beachvolejbalové školy Praha Elen Svobodová s Adélou Petříkovou, vedené trenérem a coachem Radkem Voštiňákem.

Pouze jedno utkání z posledních čtyř neskončilo ve třetím setu, jinak byla všechna utkání vyrovnaná až do koncovek a nabídla divákům, fanouškům a trenérům překrásnou podívanou. Velmi napínavé bylo semifinále mezi dvojicemi Svobodová / Petříková a Mrázová / Tomasová, které skočilo až ve stavu 16:14 pro Svobodovou a Petříkovou. Finálové utkání opět skočilo až ve třetím setu a přineslo zlatou radost pro Elenu a Adélu a pro pořádající oddíl Beachvolejbalové školy Praha.

  1. Elena Svobodová /Adéla Petříková (BVŠP)
  2. Kristýna Koblížková / Sabina Matoušková (Sokol Brno I.)
  3. Tereza Lajkebová / Veronika Kleiblová (Sokol Brno I.)
  4. Rozálie Mrázová / Mariana Tomasová ( Beachklub Ládví/Olymp Praha)

Kompletní výsledky ZDE

Věříme, že v této kategorii najdeme kvalitní dvojice a hráčky, které budou hájit české barvy na letním mistrovství Evropy do 18 a do 20 let a naváží na medailové úspěchy z loňské sezóny.

U20 chlapci - Prague Beach Team

Vyvrcholením HMČR kategorie U20 chlapců bylo bezesporu finálové klání. Nejvýše nasazené dvojice Rydval / Westphal i Kuliš / Schinko došly až do finále bez prohry, navíc i bez ztráty setu. Nasazenými jedničkami turnaje o více jak 350 ABV bodů byl tým Rydval / Westphal. Jsou to hráči, kteří loni reprezentovali ČR na ME U18 v Řecku, David Westphal navíc startoval i na MS U19 v Turecku. Do karet jim hrálo i to, že byli během turnaje, konkrétně ve čtvrtfinále, pořádně prověřeni týmem Plšek / Milichovský (po setech 27:25 a 24:22). Ovšem ani tyto papírové předpoklady na zisk titulu nestačily. Po divácky velmi atraktivním a pohledném finálovém utkání se z vítězství v tiebreaku radoval tým Kuliš / Schinko, kteří jsou tak halovými mistři ČR pro rok 2023. Duo Rydval / Westphal bralo stříbrné medaile a na stupních vítězů je doplnil pár Plšek / Milichovský, kteří po vyrovnaném tiebreakovém boji v malém finále urvali bronz.

  1. Ondřej Kuliš / Teodor Schinko (BVŠP)
  2. Filip Rydval / David Westphal (BVŠP/Beachclub Strahov)
  3. Mikuláš Plšek / Tadeáš Milichovský (TJ Slavia HK/VK Brno)
  4. Josef Jeřicha / Vojtěch Novotný (TJ Orion Praha/Beachclub Strahov)

Kompletní výsledky ZDE

 

První z turnajů halových MČR jsou minulostí a my jsme nesmírně rádi, že zájem o beachvolejbal a kvalita předvedené hry rok od roku roste. Věříme tak, že hráči a hráčky patřící k beachvolejbalové omladině i díky nasbíraným zkušenostem a motivaci do další práce brzy nakouknou i do seniorské reprezentace.
Závěrem chceme poděkovat všem hráčům a hráčkám, organizátorům, rozhodčím, trenérům a rodičům za parádní dva dny plné beachvolejbalu, protože bez vás by to rozhodně nešlo.

 

Autoři: Martin Mach, Martin Tichý, Ondřej Vlček, Matěj Brož

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018