20.5.2022

Hrát beachvolejbal na světové úrovni znamená bezmezně ho milovat

Vít Mařík je jedním z hlavních iniciátorů centrální přípravy nejlepších českých beachvolejbalových párů a gestor beachvolejbalu ve výboru Českého volejbalového svazu. V jeho týmu Beachclubu Strahov trénuje přes 400 dětí ve věku od 8 let do 10 let. A také hvězdy J&T Banka Ostrava Beach Pro Ondřej Perušič a David Schweiner.

V posledním roce se v organizaci přípravy mužské reprezentace událo mnoho nového. Jaký dopad na beachvolejbal má centrální příprava mužů a proč tento projekt není zaveden i pro ženské reprezentantky?

Centralizace vrcholové přípravy a koncentrace talentů je nezbytným krokem k úspěchu. Přípravu můžete vést jen s top hráči v top prostředí. Tohle dlouhodobě praktikují tenisté, ale pochopili to biatlonisté, atleti a jiné sporty. Pochopil to i volejbal a beachvolejbal. Věřím, že není pozdě. O pozitivním dopadu tohoto mého rozhodnutí na vrcholový beachvolejbal nepochybuji. Zatím můžeme hodnotit jen dílčí výsledky. Ty přišly nečekaně rychle. Na MS do 21 let koncem minulého roku v Thajsku těsně unikl bronz Tomášovi Semerádovi s Jakubem Šépkou, letos se fantasticky v Mexiku na seniorské světové tour probojovali do hlavní soutěže, a to na turnaji kategorie Challenge, kde se už ve výkonnosti prosazují opravdu top týmy z celého světa. A proč zatím centrální příprava neprobíhá u žen? Ženský český beachvolejbal zatím nemá, vyjma prvního týmu Barbora Hermannová / Marie Sára Štochlová, hráčky, které jsou odhodlány obětovat vrcholové přípravě prakticky celý svůj život.

Je opravdu takový rozdíl v motivacích dívek a chlapců k vrcholovému sportu?

Motivace je absolutní základ pro vrcholový sport. Hrát světově beachvolejbal znamená bezmezně beachvolejbal milovat a vše mu podřídit. Jen nejlepších 15 týmů na světě má šanci se uživit! K tomu všechna omezení, stoprocentní nasazení během celého roku, životospráva, hráči musí svůj celý osobní život podřídit sportu. Zkrátka, nejenom mezi ženami, ale i mezi muži je málo takových, kteří opravdu motivaci a vůli mají. Určitě bychom našli hráče a hráčky s potenciálem, ale jejich skutečná motivace a vášeň, ta tam není. Je mnohem jednodušší sportovat pro radost, neomezovat se nepříznivými faktory vrcholové přípravy.

Andrea Tomatis. To je uznávané jméno italského trenéra spojeného s českým týmem Perušič – Schweiner, kteří v Ostravě už dvakrát vybojovali stříbro. Jak on sám zasahuje do centrální přípravy realizačního týmu mužů?

Andrea Tomatis je velmi charizmatická osobnost. Obdivuji na něm, jak cílevědomě, krok po kroku a s jakým klidem realizuje svou beachvolejbalovou vizi. Vnímám, jak dobře dokáže pracovat s potenciálem hráče, jak dokáže číst slabé a silné stránky a jak upgradovat herní systém týmu. Jeho nesporným kladem je analytika a práce s daty. Umí dokonale načíst herní taktiku soupeře a v krátkém čase připravit vlastní tým na konkrétní zápas. Mám to štěstí, že Andreu znám od roku 2017, kdy Ondřej Perušič a David Schweiner přišli na Strahov. Andrea Tomatis je vedoucím realizačního týmu reprezentace mužů. Tedy, není jen trenérem Perušiče a Schwenera, i když s nimi tráví většinu času. Vedle Tomatise jsou členy týmu kondiční trenér Valerio Vaccaro a asistent Matteo Galli. Všichni tři trenéři se starají o šest hráčů, kterými jsou Ondřej Perušič, David Schweiner, Tomáš Semerád, Jakub Šépka, Kryštof Oliva a Tadeáš Trousil. Všichni se letos představí při J&T Banka Ostrava Beach Pro. Perušič se Schweinerem jsou nejvýše nasazenými hráči podle světového žebříčku, Semerád a Šépka dostali divokou kartu pro hlavní soutěž, Oliva s Trousilem si zahrají v kvalifikaci.

Plán turnajů a přípravy pro všechny hráče řídí Andrea. Je to živá komunita hráčů a trenérů, kteří spolupracují také s juniory. Celý projekt směřuje přes olympiádu v Paříži až k OH v Los Angeles, tedy až do roku 2028. Andrea Tomatis je navíc sdílný a není pro něj problém otevřeně mluvit s dalšími trenéry o svém know-how, o základech beachvolejbalového tréninku a o tzv. soft skills vrcholového trenéra beachvolejbalu. Ještě před turnajem v Ostravě Andrea s týmem Perun a Dave navštívil pět pražských klubů, kde odpovídal na otázky klubových trenérů v provázanosti s praxí a skutečným tréninkem na kurtu.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018