12.9.2022

Na Letním poháru města Havířova uspěla zkušenost, ale i dravé mládí

V českých podmínkách netradičně až v září proběhl o víkendu v areálu havířovského koupaliště Jindřich Letní pohár města Havířova s účastí stříbrných evropských medailistů a českých jedniček Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera. Loni vybudované beachové kurty naplněné pískem ze světové série v Ostravě hostily republikový turnaj poprvé, a snad ne úplně špatně. Předpověď počasí slibovala dva plně deštivé dny, ale černý scénář se nenaplnil. Několik drobných přeháněk nenarušilo hladký průběh turnaje a dokonce, byť na pár minut, během obou dnů vysvitlo i sluníčko.

Podpora města Havířova umožnila organizátorům z projektu Volley Beskydy uspořádat ve spolupráci se Správou sportovních a rekreačních zařízení Havířov velmi kvalitní turnaj. Stravovací a pitný režim měla v rukou Restaurace Imrvére a Měšťanský pivovar Kojetín.

Turnaj žen nakonec patřil nastupujícímu dravému mládí, kdy po dramatických semifinálových bitvách si to o první místo rozdaly dvojice Anna Pavelková / Jana Fixová a Kylie Neuschaeferová / Alžběta Tomášová. Kromě začátku utkání měla převahu Anička s Jančou a dokráčely si tak k vítězství. Anička tak po titulu na mistrovství Evropy U18 (spolu se sestrou Kateřinou) získala první zlato i v kategorii žen. V boji o třetí místo byla úspěšnější dvojice Lucie Šeredová / Alžběta Skopová. Nepopulární čtvrté místo tak zbylo na Andreu Lorenzovou s Valentýnou Hynkovou.

Žebříčkově lépe obsazený mužský turnaj v čele s českými beachvolejbalovými hvězdami Ondrou Perušičem a Davidem Schweinerem nabídl množství vyrovnaných a zajímavých zápasů. Překvapením byl postup dvou „domácích týmů" do čtvrtfinále. Mladíci Michal Přibyl / Jakub Malík a Jakub Tesárek / Jakub Přibyl si na turnaj odskočili ze šestkové přípravy, a přesto dokázali porazit beachové specialisty. Michalovi s Kubou to přineslo ještě jeden bonus, a to zápas o postup do semifinále proti vicemistrům Evropy. V semifinále se žádné překvapení nekonalo a do finále se probojovali dvě nejvýše nasazené dvojice Perušič / Schweiner a Williams / Kufa. Ondra s Dejvem neztratili na turnaji ani set a v každém zápase dokazovali, proč jsou ve světě tak úspěšní. V atraktivním finále nenechali nikoho na pochybách a odvážejí si titul z historicky prvního turnaje v Havířově. Třetí místo urvali po boji v tiebreaku Lukáš Kittel / František Knobloch a pod stupně vítězů tak odsoudili Martina Václavíka s Dominikem Samcem.

Konečné pořadí:

ženy:

  1. Anna Pavelková / Jana Fixová (S V B C/VK Dukla Liberec)
  2. Kylie Neuschaeferová / Alžběta Tomášová (BA Viktoria Brno/Tj Sokol Brno I)
  3. Lucie Šeredová / Alžběta Skopová (Tj Sokol Žižkov I/BVŠP)
  4. Andrea Lorenzová / Valentýna Hynková (BVŠP)

muži:

  1. David Schweiner / Ondřej Perušič (Beachclub Strahov)
  2. Leo Williams / Robert Kufa (ZAF/Beach Service club)
  3. Lukáš Kittel / František Knobloch (VSK Staré Město/Beachclub Strahov)
  4. Martin Václavík / Dominik Samec (Beachklub Ládví/SK Hamr)

Kompletní výsledky - ženy,    muži

Premiéra špičkového beachvolejbalu v Havířově byla úspěšná, ceny předávali zástupci města Havířova: primátor Ing. Josef Bělica, MBA, náměstek pro investice a chytré město Ing. Bohuslav Niemiec  a radní pro sport Mgr. Daniel Vachtarčík, kteří spolu s organizátory vyjádřili přání v pokračování v dalších letech a zapsání Havířova na beachvolejbalovou mapu.

 

Autor: Michal Provazník - ředitel turnaje, foto Václav Kohelka

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018