11.9.2023

Poslední letošní mistrovský titul vybojoval v dramatickém finále klub Strahova

Víkendový turnaj týmů aneb beachvolejbal v klubových barvách přinesl vstupenky do Evropy, ale také atraktivní utkání mužských, ženských i smíšených dvojic v jednom balení.

Týmy byly nasazeny do dvou základních skupin dle bodových zisků z uplynulých ročníků této soutěže. Ve skupině se pak týmy utkaly systémem „každý s každým“, kdy zápas mezi dvěma družstvy sestával vždy z celkem z pěti utkání: mužských jedniček / mužských dvojek / ženských jedniček / ženských dvojek / libovolných smíšených dvojic. Z každé skupiny postoupila první dvě družstva do nedělní finálové části, kde pak mohli diváci sledovat dvě semifinálová klání, jejichž vítězové se následně utkali ve finále a poražení v zápase o třetí místo.

Do rolí mužských či ženských jedniček jsou konkrétně složené páry pasovány součtem bodů obou spoluhráčů(ek) dle aktuálního žebříčku ABV, což umožňuje do jisté míry taktizovat formou složení jednotlivých mužských či ženských dvojic před zahájením prvních utkání obou družstvech. Velkou roli však hraje také taktika při sestavování smíšených dvojic, která vstupuje na scénu po odehrání všech čistě mužských a ženských utkání mezi dvěma družstvy. Důležitost nominace do utkání mixů, kdy družstvo reprezentuje libovolně složená dvojice - muž + žena ze soupisky družstva, ještě stoupá v případě aktuálně nerozhodného stavu 2:2 po odehraných utkáních mužských a ženských párů.

Oba hrací dny turnaje provázelo slunečné, na konec léta možná až nezvykle teplé počasí, které od všech hráčů na rozpáleném písku vyžadovalo velké soustředění na každý míč s cílem ušetřit co nejvíce sil do dalšího průběhu turnaje. V tomto směru hrála nemalou roli také šíře kádrů jednotlivých družstev. Podle zákulisních informací, zužujících soupisky jednotlivých družstev na ty, kteří budou o víkendu na písku opravdu potit krev, měly obě základní skupiny své favority na postup do finálového dne a tyto předpoklady se nakonec naplnily.

Ve tříčlenné skupině A si kluby Beachvolejbalová škola Praha a poté také Prague beach team poradily s brněnským BeachPunk teamem, čímž si oba zajistily postup do nedělní části a v posledním vzájemném duelu si to rozdaly o první místo ve skupině. Úspěšnější bylo v sobotu družstvo Beachvolejbalové školy Praha, které tak získalo první příčku ve skupině A.

V druhé čtyřčlenné skupině se dala čekat o trochu větší zápletka, přesto se i tady zdály být karty poměrně jasně rozdány. V druhém týmu Beachvolejbalové školy Praha dostala příležitost nastupující generace, která určitě svými výkony nezklamala, ale na zkušenější protivníky to zatím v celkovém součtu nestačilo. Celkově druhému týmu loňského ročníku ČEZ MČR klubů Beachklubu Praha Pankrác stačily výborné výkony mužské dvojice Kittel / Knobloch pouze na třetí místo ve skupině. O prvním místě ve skupině B ve prospěch družstva Sokol Brno I rozhodl v podstatě hned jejich první zápas ve skupině s Beachclubem Strahov, jenž sobotní část absolvoval ještě bez své elitní mužské dvojice Perušič / Schweiner. Sokol Brno byl při skupinovém měření sil úspěšnější a mohl se tak těšit na nedělní semifinále proti týmu ze Střešovic. Strahovští prošli zbytkem skupinové fáze již bez větších problémů a postup do semifinále z druhého místa si pohlídali. Druhé místo ve skupině jim však přisoudilo těžkého soupeře v podobě vítěze předchozího ročníku klubového turnaje (Beachvolejbalová škola Praha A), který i tento rok disponoval velmi kvalitní a vyrovnanou soupiskou na straně mužů i žen.

Do finálového dne tak postoupily opravdu nejlepší týmy letošního ročníku české klubové soutěže a svůj potenciál začaly v neděli beze zbytku naplňovat hned od prvních utkání. Sokol Brno v semifinále naplno využil své převahy v ženských utkáních, kdy dvojice Kleiblová / Lajkebová byla na pozici ženských dvojek nepřekonatelným soustem pro všechny své protivnice a Koblížková s Hrubanovou držely v té chvíli neporazitelnost i po semifinále proti Prague beach teamu. Střešovickým tak nepomohlo ani vítězství dvojice Šépka / Zavadil proti Dumkovi se Sedlákem, protože v druhém mužském souboji obstarali důležitý bod pro Brno Tezzele s Rulíškem, když v koncovce obou setů přehráli střešovické protivníky Poledníka s Němcem.

Jestli první semifinálový duel přinesl krásný beachvolejbal, tak druhé semifinále bylo ještě o fous napínavější, a právě tady začaly být opravdovým, nejen pomyslným jazýčkem na vahách smíšené dvojice. V úvodních utkáních mezi BC Strahov a BVŠP sice získali náskok Strahovští zásluhou Perušiče se Schweinerem a dvojice Dostálová A. / Frommová. V dalším pokračování se však projevila větší vyrovnanost soupisky Beachvolejbalové školy a Trousil s Waberem společně s ženským párem Lorenzová / Šeredová srovnali na průběžných 2:2 a začalo pro kapitány dilema, koho nasadit do rozhodujícího mixu. O postup do finále se utkaly dvojice Trousil / Lorenzová a Perušič / Dostálová A. a první set velké drama nenaznačoval. Dlouhá koncovka setu druhého však přinesla úsměv na tváře zpět poraženým z toho prvního, týmu Trousil / Lorenzová a zdálo se, že psychická výhoda do tie-breaku bude právě na jejich straně. Strahovští však prokázali velké zkušenosti. Třetí, zkrácenou sadu a tím i postup do finále ukořistili ve svůj prospěch. „Velice silným aspektem MČR klubů jsou rozhodující mixová utkání. Speciálně to o postup do finále, kde hrál Perun. Bylo to hodně vypjaté a hodně náročné utkání a já jsem upřímně rád, že jsem nemusel hrát a že to za nás odmakal Perun. Kouzlo MČR klubů tedy tkví i v taktice, jak nasazovat a spojovat páry. Moc jsem si to letos užil a doufám, že bude tato tradice pokračovat,” hodnotil turnaj David Schweiner.

Zatímco v souboji o třetí místo se nejdříve dostal do většího trháku tým ze Střešovic a k vyrovnání na 2:2 dospěla Beachvolejbalová škola opět přes třetí a čtvrté utkání, tak ve finále získávali soupeři vždy po jednom bodu a k poměru 2:2 se dostali přes vyrovnaný stav 1:1. Nutnost rozhodnout oba duely skrze smíšené dvojice dodala mixům patřičnou vážnost a opět výbornou diváckou kulisu.

Šek na 15 000,- za třetí místo nakonec získalo družstvo BVŠP A, když v mixech porazili Semerád s Lorenzovou dvojici Němec / Machová z Prague beach teamu. Do Střešovic tedy putuje šek na 5 000,- za místo čtvrté. Z druhého místa a šeku na 25 000,- se radují v Brně. Výsledky během turnaje osvědčená mix dvojice Sedlák / Dunárová totiž během finále tentokrát nestačila na strahovský mix Schweiner / Dostálová A., který vítězstvím v posledním utkání finále nasměřoval šek na 35 000,- a putovní pohár do rukou Beachclubu Strahov. „MČR klubů spojuje to nejlepší, co beachvolejbalové kluby mají. Jsem rád za setkání, kde kluby soupeří na sportovním poli. O to mi vždy šlo. Utkat se s přáteli. Děkuji všem za účast, vlastnímu strahovskému klubu za týmového ducha, vášeň a opravdovost. O tohle usiluji ve sportu i mimo sport i já,” hodnotí MČR klubů Vít Mařík.

  1. Beachclub Strahov
  2. Sokol Brno I
  3. Beachvolejbalová škola Praha A
  4. Prague beach team

Kompletní výsledky ZDE

Jestliže na domácím ČEZ MČR klubů 2023 do konečného pořadí týmů ve značné míře promluvily souboje smíšených týmů, pro nominaci na evropskou scénu byla rozhodující utkání vždy jen daného pohlaví, odděleně mužů/žen. V první říjnové dekádě by nás tak v Turecku měl v kategorii mužů reprezentovat tým Beachclub Strahov a v kategorii žen družstvo Sokol Brno I. „Evropská volejbalová federace poprvé vypsala pohár mistrů evropských zemí. My, Strahov jedeme. Být nejlepší opravňuje, ale i zavazuje. Věřím, že uspějeme,” přeje si Mařík.

„Vyhrát letošní ČEZ MČR klubů pro nás nebylo vůbec snadné. I když naše soupiska hlavně u mužů je poměrně nabitá, měli jsme na poslední chvíli pár zranění a ani naše beachvolejbalové jedničky, které jsou s naším klubem spjaty již sedmým rokem, mohly svoji účast doplnit jen v neděli, za což jsme velice rádi, protože velkou měrou pomohly při získání již třetího klubového titulu. U děvčat ta pozice tak silná a jistá nebyla, dlouhodobě hrajeme kluby se stálou partou, kterou jsme letos doplnili o dvě hráčky z dřívějších juniorek. Ale u obou kategorií si myslím, že nám vyšla hlavně taktika nasazení dvojic na ty důležité jednotlivé zápasy. A poté jak v semifinále, tak finále hlavně nasazení na rozhodující mixy,“ popsal kapitán vítězného týmu Tomáš Pála a radostně dodal. „Jelikož všechny zápasy byly hodně vyrovnané a nominační kritéria na CEV ME klubů byly nastaveny u lichého počtu klubů na podíl vyhraných jednotlivých míčů z dané kategorie, tak jsme ani moc nedoufali, že alespoň v jedné kategorii to vyjde, ale nakonec jsme o pár setinek bodu dokázali v kategorii mužů uspět a tím se nominovat. Jsme klub, který s velkou mírou je založen hlavně na klubismu, výkonu a rodině. Tudíž je pro nás nesmírná čest reprezentovat v kategorii mužů Českou republiku na následném mistrovství Evropy v Turecku.“

Závěrem velké díky hlavnímu partnerovi českého beachvolejbalu - SKUPINA ČEZ a generálnímu partnerovi českého volejbalu – UNIQA za podporu turnaje ČEZ MČR klubů 2023. Poděkování patří také všem rozhodčím, organizátorům, fanouškům či divákům, ale hlavně hráčům za jejich skvělé výkony!

 

Autor: Petr Gemroth

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018