27.2.2024

Snow volejbal má pro rok 2024 své mistry v kategorii dospělých i U20

O víkendu 24. a 25. února 2024 proběhlo na Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně mistrovství republiky dospělých a U20 ve snow volejbalu. Dvoudenní maraton plný sněhu, skvělých výměn a parádní atmosféry vyvrcholil finálovými zápasy, které nakonec ovládli sestry Pavelkovy s Terezou Novotnou a Jan Berčík s Matějem Rumlem a Vojtěchem Poledníkem. Tituly mistrů v kategorii U20 získali Anna Pavelková a její dvojče Kateřina společně s Terezou Novotnou a Filip Rydval s Tobiášem Brňákem a Martinem Toufarem.

Dva dny nabité snow volejbalem nabídlo MČR, které se po čtyřech letech vrátilo do Svatého Petra ve Špindlerově Mlýně. Velkou novinkou pro tento rok bylo rozšíření turnaje o kategorii U20, která stejně jako dospělí bojovala jak o mistrovské tituly, tak o nominaci na ME.

Turnaj byl nakonec plně obsazen. Pod sjezdovkou Malý hank tak diváci mohli sledovat 12 týmů mužů a 12 týmů žen, z nichž vždy čtyři byly kategorie U20. Hrálo se systémem na dvě porážky a speciálně u kategorie U20 se řešilo, který tým se v turnaji umístí nejvýše a získá tak mistrovský titul a nominaci na ME v Gruzii.

Sněhové podmínky na Svatém Petru sice nebyly ideální, ale organizátoři kurty připravili perfektně. První hrací den občas vykouklo slunce, a tak sníh pozvolna povoloval a hráči se víc a víc bořili. To vlastně nebylo na škodu, protože díky tomu bylo k vidění spousta famózních výměn.

Do nedělního finálového dne se probojovaly dva týmy z horního pavouka a čtyři z oprav. V 10:00 tak odstartovala první utkání o semifinále, kde o překvapení nebylo nouze. Například velice kvalitně složený tým Kufa / Oliva / Kurka / Semerád podlehl ve zkrácené hře velice dobře hrajícímu celku Ruml / Berčík / Poledník a tím skončil na děleném pátém místě. Ani favorizovaný tým okolo Aničky Dostálové neproklouzl do bojů o medaile, když v tie breaku podlehl velice dobře hrajícím soupeřkám Jamborové, Křížové, Francové a Jakubšové.

Po čtvrtfinále následovala semifinálová utkání a i zde si výsledkem nemohl být nikdo jistý. Další velké překvapení přinesl zápas, ve kterém se střetly nasazené jedničky Waber / Pihera / Kittel / Trousil proti týmu Zavadil / Maixner / Němec. Favorité na titul v tomto utkání nepředvedli svůj nejlepší výkon a na vlně entuziasmu jedoucí mladíci si vcelku s přehledem vybojovali účast ve finále 0:2 (11:15, 12:15). Druhé mužské semifinále nakonec ovládli Berčík V. / Ruml / Poledník, kteří ve dvou setech (15:13 15:11) porazili jediné zástupce kategorie U20 v semifinále Rydvala, Brňáka a Toufara.

Obě ženská semifinále musela rozhodnout zkrácená hra, ve které byly nakonec šťastnější Pavelková A. / Pavelková K. / Novotná, které nejtěsnějším rozdílem přehrály tým Jamborová / Křížová / Francová / Jakubšová, a Skopová / Hynková / Šeredová / Tezzele, které zvítězily nad trojicí Grančiaová V. / Grančaiová L. / Linhartová.

Mužské utkání o bronz mělo od začátku jasný průběh. Waber s Piherou, Kittelem a maskotem Trousilem si místy až exhibičním tempem dokráčeli pro třetí místo vítězstvím 2:0 15:7,17:9) nad mladým týmem Rydval / Brňák / Toufar, který se i přes tuto prohru mohl radovat ze zisku českého titulu v kategorii U20.

Ženy měly cestu k bronzu mnohem náročnější, ale nakonec se projevila zkušenost, která Jamborové s Křížovou, Jakubšovou a Francovou dopomohla uhrát obě vyrovnané koncovky. Na čtvrtém místě tak skončily Grančiaová V. / Grančaiová L. / Linhartová.

Zlatým hřebem celého mistrovství byla logicky finálová utkání. Jako první se fanouškům představily ženy. Sestry Pavelkovy společně s Novotnou takřka celou dobu diktovaly tempo a velice slušným útokem podpořeným parádním servisem přehrály turnajové dvojky Skopovou, Hynkovou, Tezzele a Šeredovou 2:0 (15:12, 15:10). Získaly tak nejenom titul mistryň republiky v kategorii dospělých, ale také titul mistryň republiky v kategorii U20.

U mužů to byla řež. Velice vyrovnané utkání plné skvělých okamžiků musel nakonec rozhodnout až tie break. V něm měli Zavadil / Maixner / Němec slušně našlápnuto, ale dohrát koncovku se jim nepodařilo. Poledník s Rumlem a Honzou Berčíkem si i za nepříznivého stavu v koncovce třetím setu šli tvrdě za svým a velice odvážnou hrou nakonec získali finálový zápas na svou stranu a stali se tak mistry republiky - 2:1 (13:15, 15:13, 15:13).

ženy:

  1. Kateřina Pavelková / Anna Pavelková / Tereza Novotná
  2. Alžběta Skopová / Valentýna Hynková / Lucie Šeredová / Eliška Tezzele
  3. Diana Jamborová / Martina Jakubšová / Tereza Francová / Anna Křížová

U20

  1. Kateřina Pavelková / Anna Pavelková / Tereza Novotná

muži:

  1. Jan Berčík / Matěj Ruml / Voltěch Poledník / Václav Berčík
  2. Jindřich Zavadil / Tomáš Maixner / Kryštof Němec / Štěpán Havlín
  3. Adam Waber / František Pihera / Tadeáš Trousil / Lukáš Kittel

U20

  1. Martin Toufar / Tobiáš Brňák / Filip Rydval

Kompletní výsledky ženy,    muži

 

Děkujeme všem hráčům, hráčkám, organizátorům a fanouškům za parádní turnaj s parádní atmosférou.

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018