1.8.2022

UNIQA MČR U18 bez překvapení, mistrovské tituly v rukou turnajových jedniček

O víkendu proběhlo v krásném areálu v Chodově u Karlových Varů UNIQA MČR v beachvolejbalu kategorie U18. Šestnáct párů chlapců a dívek bojovalo dva dny o turnajové vavříny, aby nakonec v turnajovém pavouku nejvýše vystoupali sestry Anna a Kateřina Pavelkovy a David Westphal s Filipem Rydvalem.

BVC Chodov je již tradičně hostitelem vrcholných akcí české Národní tour a i tento rok tomu nebylo jinak. Nejlepších šestnáct dvojic chlapců i dívek kategorie U18 se sjelo do Chodova u Karlových Varů, aby se systémem na dvě prohry společně utkaly o titul mistra České republiky.

Turnaj probíhal plynule, bez komplikací, počasí aktérům dopřálo lehkou letní spršku v sobotu. V neděli bylo naprosto předpisově – ani zima, ani horko, bez deště, jen s lehkým vánkem a tak nic nebránilo české beachvolejbalové omladině předvést ty nejlepší výkony.

V turnaji dívek to nejdále dotáhly turnajové jedničky a favoritky na titul sestry Anna a Kateřina Pavelkovy. Cesta na vrchol však rozhodně nebyla snadná a české reprezentantky dokonce okusily atmosféru opravného pavouku, kam je ve třetím kole play off po obrovsky vyrovnané bitvě poslaly turnajové pětky Adéla Petříková s Elenou Svobodovou. Anna s Kateřinou nakonec tuto složitou situaci ustály a i přes drobná zranění postoupily do finále, kde Petříkové se Svobodovou vrátily porážku z hlavního pavouku a staly se tak mistryněmi České republiky pro rok 2022. Bronz nakonec uhájily nasazené dvojky Tereza Lajkebová a Kristýna Koblížková, když v obrovské tiebreakové bitvě porazily pár Adéla Nečesaná / Mariana Tomasová.

  1. Anna Pavelková / Kateřina Pavelková (S V B C)
  2. Adéla Petříková / Elena Svobodová (BVŠP)
  3. Tereza Lajkebová / Kristýna Koblížková (TJ Sokol Brno I)
  4. Adéla Nečesaná / Mariana Tomasová (S V B C)

Kompletní výsledky ZDE

Po turnaji jsme požádali Aleše Nečesaného, trenéra vítězného páru o pár slov.

Aleši, před dvěma týdny skončilo ME U20 v tureckém Izmiru, minulý týden se hrála MEVZA v Rakousku, pomohly vám nově načerpané zkušenosti z mezinárodního prostředí k zisku republikového titulu?

Všechny mezinárodní zkušenosti, které jsme s celým týmem načerpali, nás posunují dál. Děvčata absolvovala turnaje v Polsku, Slovinsku, Rakousku a samozřejmě vynikající zkušenost na ME U20 v Turecku. Všechny těžké zápasy a zkušenosti z jiného prostředí nám rozhodně pomohly k zisku titulu.

Můžeš mi popsat vaši cestu turnajem? Vím, že nebyla vůbec jednoduchá...

Cesta turnajem dvojčat, která získala titul, byla v prvních zápasech složitá z důvodu trvajících zdravotních problémů se zády Kačky. Museli jsme řešit fyzioterapii, aby byla schopna vůbec absolvovat zápasy. V sobotu to mělo i za následek prohru ve třetím zápase a to nás přesunulo do opravné části pavouka. Večer proběhlo cvičení a protažení, ráno příprava s terapeutem, nakonec díky němu byla připravena na každý zápas a mohli jsme tak dokráčet až do finále a to bez vážnějších problémů vyhrát.

Co vás čeká dál?

Čeká nás v příštím týdnu MČR U20 v Opavě opět s celým týmem (5 dvojic), dále příprava dvojčat na ME U18, které se bude konat v Řecku na konci srpna 2022, kde máme medailové ambice, dále doufejme MS U19 v Turecku, pokud bude pro ČR spot v kvalifikaci.

 

Turnaj chlapců měl od začátku dva adepty na titul mistra ČR U18. David Westphal a Filip Rydval jako nasazené jedničky a Kryštof Kvíčala a Josef Jeřicha coby nasazené dvojky celou sezonu předvádějí vyrovnané výkony a dalo se tak čekat, že boj o republikový titul bude hlavně mezi nimi. To se nakonec potvrdilo a oba páry se bez prohry dostaly až do kýženého finále. Zajímavé je, že tři ze čtyř finalistů mají klubovou příslušnost v Beachclubu Strahov a mezi sebou se velice dobře znají. Bitva mezi rodilými beachvolejbalisty Kvíčala / Jeřicha (Beachclub Strahov) a v zimě složeného týmu Westphal / Rydval, které dali dohromady s výhledem na nadcházející ME U18 trenéři Jan Chalupa (Beachclub Strahov) a Martin Tichý (BVŠP), nakonec dopadla lépe pro turnajové jedničky. Po vyrovnaném prvním setu si pak v setu druhém Westphal s Rydvalem jasně dokráčeli pro republikové vavříny. Souboj o bronzové medaile nakonec dopadl lépe pro Mikuláše Plška s Tadeášem Milichovským, když v obrovsky vyrovnané tiebreakové bitvě porazili pár Vojtěch Pavlusek / Vojtěch Novotný.

  1. David Westphal / Filip Rydval (Beachclub Strahov/BVŠP)
  2. Kryštof Kvíčala / Josef Jeřicha (Beachclub Strahov)
  3. Mikuláš Plšek / Tadeáš Milichovský (VK Brno)
  4. Vojtěch Pavlusek / Vojtěch Novotný (BVŠP/Beachclub Strahov)

Kompletní výsledky ZDE

Po turnaji jsme požádali i jednoho z trenérů vítězného páru Honzu Chalupu o pár odpovědí.

Honzo, s Martinem Tichým jste v zimě složili nový beachvolejbalový pár Westphal / Rydval a hned je z toho republikový titul, co k němu vedlo?

K titulu vedlo hned několik věcí. V první řadě to byla důvěra v nově složenou dvojici hned od samotného začátku a stálý individuální přístup jak ze strany BVŠP, tak ze strany Strahova. Další výhodou byla dlouhodobá spolupráce s Martinem Tichým. Náplň tréninkových jednotek máme velmi podobné, prakticky stejné a v čase na sebe přesně navazují. Během týdne jsme v úzkém kontaktu a po každém tréninku řešíme, co bylo splněno a kde musíme ještě přidat. Je to prostě o tom, že máme přesně nastavený jak roční tréninkový cyklus, tak období těsně před akcemi, kde se ladí forma na jednotlivé turnaje. Poslední věcí je důvěra i 100% mezi trenéry, co kdy a jak dělá.

Jaké další vrcholy vás čekají tuto sezonu?

Jako další vrchol dvojici Rydval Westphal čeká ME U18 v Řecku na začátku září. Pro kluky to bude první velká mezinárodní akce, tak uvidíme, jak se s ní poperou.

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018