1.8.2023

Beachvolejbalové stříbro žen a páté místo mužů na ME U22 očima trenérů

Minulý týden se v rumunském Temešváru odehrálo ME U22, na kterém startovaly dva velice nadějné české páry – Kylie Neuschaeforová s Markétou Svozilovou a Jakub Šépka s Tomášem Semerádem. Holky smolně prohrály ve finálovém tiebreaku a z Rumunska odvezly cenné stříbro. Kluci se nakonec neprobojovali do semifinále, a tak brali páté místo.

Takovýto turnaj se vždycky nejlépe popisuje s lehkým odstupem a očima trenérů, a tak i tentokrát dostali prostor ti nejpovolanější, za ženy Radomír Viknler a za mužský pár Martin Tichý.

ME U22 2023 - kategorie ženy - hodnocení Radomíra Vinklera

Na turnaj ME dívek do 22 let se po třech vybraných turnajích Českého poháru jasně nominovala dvojice Markéta Svozilová s Kylie Neuschaeferovou. Na turnaj se odjíždělo v dobré náladě po kvalitní přípravě (5. místo Pro Tour Futures Spiez, 3. místo QOTC Tulln) s cílem překonat prokletí devátých míst z posledních let.

Ve skupinové fázi jsme se postupně utkali s Ukrajinkami (2:0), Srbkami (2:0) a Italkami (2:1). Tyto zápasy nám pomohly si nejen ověřit aktuální formu v porovnání s ostatními, ale také nám pomohly si vyzkoušet více herních variant, které jsme pak mohli zužitkovat v play off. Nejtěžším zápasem byl souboj s Italkami, které proti nám předvedly velice dobrý výkon. Díky vítězství ve skupině jsme následující den vyřazujících zápasů mohli využít dopoledního volna k nastudování našich prvních soupeřek ve vyřazovací fázi.

V našem prvním utkání play off jsme narazili na Němky Beutel/Schürholz. Toto utkání bylo z mého pohledu rozhodující v celém turnaji. Jednak to bylo utkání o 9. místo, které bylo pro obě naše hráčky „zakleté" a holkám to hodně leželo v hlavách, zároveň s jednou z Němek holky prohrály na své první světovce ve Spiezu před dvěma měsíci. Podle toho také tento zápas vypadal. Podařilo se nám dobře připravit taktiku a namotivovat se do začátku zápasu, a po prvním setu 21:11 jsem myslel, že už je vyhráno. Bohužel po pár nevydařených bodech v začátku druhého setu se vývoj utkání úplně otočil a Němky nás přejely jasně 10:21, a došlo tak na rozhodující třetí set. Tam se nám naštěstí podařilo hned na začátku znovu nastartovat nejen tělo, ale hlavně hlavu, a holky si tiebreak pohlídaly jasně 15:8.

Tím se nám podařilo zlomit prokletí devátých míst a pro holky to byla obrovská motivace a hlavně uklidnění, že by to mohlo vyjít. Ve čtvrtfinále jsme na centrkurtu na náměstí vyzvali druhý španělský pár Fernández da Silva/Serrano. Tam už se naše holky nenechaly ničím zaskočit a po vyrovnaném boji v prvním setu (22:20) se v setu druhém už Španělky nezmohly na žádný odpor (21:13). Tento zápas ukázal, že výkonnost našich holek s každým zápasem stoupá a zároveň s ní také chuť po vítězství.

Do posledního hracího dne jsme nastoupili soubojem s Lotyškami Namike/Ēbere. Zápas byl okořeněný tím, že holky se mezi sebou znají ze svých studií z Ameriky. I díky tomu jsme se mohli velice dobře na zápas nachystat a vstoupili jsme do něj s jasně danou taktikou, jak na soupeřky vyzrát. První set byl velice vyrovnaný a skóre se střídalo na obě strany. V koncovce prvního setu se nám však podařilo zužitkovat znalost soupeřek a díky dobré změně taktiky jsme dokázali stav 17:18 otočit a zvítězit 21:19. Druhý set už byl mnohem více v naší režii a celou dobu jsme si drželi vedení až do konce 21:18.

Zbýval poslední zápas, ale také ten nejdůležitější. Proti nám stála litevská dvojice Kvedaraite/Rudkovskaja. Litevky během turnaje předváděly dost nevyrovnané výkony, a tak jsme úplně nevěděli, co od finále můžeme čekat. Toto se potom ukázalo i na hřišti, když se celý první set skóre točilo z jedné strany na druhou. Bylo vidět, že jsou oba týmy nervózní a čekaly s čím soupeř přijde. Nám se podařilo vstoupit do koncovky setu v nadějném vedení 20:18, nicméně po zkaženém servisu a výborné obraně soupeřek, byl stav srovnaný 20:20. Od té doby se skóre střídalo a obě družstva měly několik setbolů. Po nervy drásající koncovce a pár nepřesnostech na naší straně se bohužel skóre zastavilo na stavu 25:27 pro litevský tým. Holky to ale nevzdaly, v druhém setu od začátku jasně dominovaly a soupeřkám povolily uhrát pouhých 12 bodů. Přišel poslední set turnaje, který ale pro nás bohužel začínal velice špatně. První bod se nám podařilo dát až za stavu 1:5 a celý třetí set jsme se tak snažili dotáhnout bodovou ztrátu. To se nám podařilo až za stavu 11:12, kdy jsme se dostali na kontakt jediného bodu. Jenže v ten moment jako by se někdo za Litevky pomodlil a štěstí se otočilo na jejich stranu. Nám se podařilo točit ještě za stavu 12:13, ovšem pak přišel velice smolný míč, který zapadl těsně za síť rovnou po přihrávce soupeřek, a tak jsme čelili dvěma mečbolům za stavu 12:14. První se nám ještě podařilo odvrátit, druhý už ovšem spadl na naší straně, a nám tak zbyly stříbrné medaile po nejtěsnějším možném výsledku 13:15.

Naším cílem na začátku bylo páté místo, nakonec z toho byla krásná stříbrná medaile a ke zlatu nám chyběl opravdu kousek. To považuji za obrovský úspěch jak děvčat, tak českého beachvolejbalu. Holky si dokázaly, že jejich tvrdá práce v minulých letech se vyplatila a odměna je obrovská. Doufám, že to pro ně bude motivace do dalšího působení v beachvolejbalu, a že dostanou možnost se ukázat na mezinárodním poli také v dospělé kategorii.

ME U22 2023 - kategorie muži - hodnocení Martina Tichého

České barvy na ME U22 v Rumunsku hájila dvojice Jakub Šépka a Tomáš Semerád pod vedením Martina Tichého. Odehráli celkem čtyři utkání, první proti dvojici z Moldavska v poměru 2:0, druhé s maďarským párem opět 2:0, třetí zápas s Litevci skončil 2:0 skrečí, tým ze zdravotních důvodu nenastoupil. Tom s Kubou tedy postoupili z prvního místa do KO pavouka. První utkání hráli v druhém kole proti maďarské dvojici a zvítězili opět 2:0 a zajistili si tak účast ve čtvrtfinále.

Utkání o postup mezi čtyři nejlepší sehráli kluci při umělém osvětlení na centrkurtu na náměstí proti dvojici z Lotyšska. Klíčová část se odehrála v koncovce prvního setu, kdy se nám nepodařilo uhrát setbol a soupeře jsme tím tak rozehráli a dali jim dostatek sebevědomí k tomu, aby zvítězili 2:0. Utkání i přes celkovou detailní znalost soupeře (statistiky a video rozbory) jsem z lavičky mohl vést jinak takticky a beru porážku i na svou zodpovědnost. Nicméně si musíme vzít příklad ze zarputilosti soupeřů, kteří nás porazili - vítězů loňského ME U18, kteří si šli za vítězstvím a předvedli téměř bezchybný výkon.

Cíl turnaje byl zisk medaile. Proto musím hodnotit turnaj jako neúspěšný. Za poslední tři roky získal chlapecký beachvolejbal dvě senzační čtvrtá místa a tři pátá místa z ME U20, U22 nebo z MS U19, U21 - krásné výsledky, ale bohužel bez medailí.

Z mého pohledu je nutné mimo kvalitní práci na kurtu a v posilovně pracovat s hráči intenzivněji ve sportovní psychologické přípravě. Nicméně závěry z tohoto šampionátu budou řešeny hlavně na poradě vedení seniorské a juniorské reprezentace.

Kompletní výsledky ME U22 2023 - ženy, muži

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018