17.5.2021

Beachvolejbalový evropský šampionát hráčů do 22 let je minulostí

První letošní mládežnický vrchol v beachvolejbale je za námi. Právě skončené ME U22 v rakouském Badenu zhodnotil manažer mládežnické reprezentace Přemysl Kubala.

Do Badenu jsme odjížděli se třemi týmy, které prokázaly nejlepší aktuální formu z širšího reprezentačního výběru. Ve skupinách se výborně prezentovaly obě české jedničky. Karin Žolnerčíková se Šarlotou Svobodou prošly skupinou bez ztráty setu, Jiří Sedlák s Patrikem Maňasem si přes zaváhání v prvním setu proti Maďarům zlepšeným výkonem nakonec výhrou nad Maďary rovněž pojistili první místo ve skupině a společně tak mohli vyhlížet osmifinálového soupeře.

Svozilová / Tezzele

Nejtěžší zkouškou ve skupinách zřejmě musela projít Markéta s Eliškou, které opravdu neměly štěstí na los. Ve skupině se postupně utkaly s týmem Bocharova / Voronina z Ruska, které nakonec braly zlaté medaile, dále s „bronzovým“ týmem Khmil / Lazarenko z Ukrajiny a do třetice je čekal druhý ruský tým, který rovněž nepřipustil komplikace ve vzájemném zápase. Byť naše dívky odjížděly z turnaje bez jediného uhraného setu, jistě si s sebou odváží velmi cenné zkušenosti, které budou chtít v budoucnu zúročit. S ohledem na svůj věk se totiž o ME do 22let se mohou pokoušet ještě další dva roky a za svůj výkon se nemusí vůbec stydět.

Žolnečíková / Svobodová

Osmifinálový zápas proti Raupelyte / Rudkovskaya byl pro Karin se Šarlotou jako na houpačce. Litevské hráčky, které mají svoji hru založenou na obranné činnosti, kde vedle 197 cm vysoké blokařky doslova jezdí po kurtu šikovná 167 cm vysoká polařka, celkem lehce vyhrály první set. Naše hráčky se po úvodním nepovedeném setu rychle oklepaly a opět předváděly skvělý beachvolejbal, který je zdobil v průběhu turnaje a druhý set urvaly pro sebe. V rozhodujícím třetím setu se však projevila nervozita, která našim hráčkám doslova svazovala nohy i ruce a přes veškerou snahu se jim nepodařilo zvrátit náskok soupeřek (8:2), které už si vítězství nenechaly vzít. Trošku mi u holek chyběl ten „tah na bránu“, kterým se prezentovaly ve skupině, kdy hrály velmi odvážně, a velmi jistým útokem a také smečovaným servisem vytvářely drtivý tlak na soupeře. Bohužel se opět ukázalo, jak je psychika hráčů důležitá a naplno se projeví ve vypjatých zápasech a v důležitých momentech, kdy je téměř nutnost hrát s chladnou hlavou. Tady si myslím, že mají holky největší rezervy a pevně věřím, že to přijde časem a množstvím odehraných takto těžkých zápasů a šampionátů. Celkově však hodnotím vystoupení tohoto týmu velmi pozitivně, rozhodně dokážou hrát na velmi vysoké úrovni a jsem přesvědčený, že si můžou poradit i s mnohem silnějšími soupeřkami než byly Litevky.

Sedlák / Maňas

Jirka s Patrikem patří mezi ostřílené borce, vždyť vrcholný mládežnický turnaj hrají již několik let po sobě, a i oni odjížděli na evropský šampionát s nemalými ambicemi. V zápasech ve skupině byl vidět jejich progres, který udělali oproti loňskému roku, a to zejména společným trénováním s našimi olympijskými nadějemi Perušičem a Schweinerem. Zápasy play off jsou však nevyzpytatelné a přes celkem dobře rozehraný začátek s holandskou dvojicí Luini / Immers se klukům nepodařilo zápas dotáhnout do vítězného konce. Z mého pohledu mi tam chyběl větší tlak na servisu a především agresivita v útoku. Zvláště pak v momentech, kdy nás soupeř zatlačit velmi ostrým plachtícím servisem, byla situace na sideout velmi obtížná a chtělo to zřejmě větší důraz. Každopádně Jirka s Patrikem prokázali, že jsou konkurence schopní i na té nejvyšší mezinárodní úrovni a teď už bude záležet pouze na nich, jak se popasují s definitivním přechodem do dospělé kategorie.

Všeobecně se dá říct, že evropská špička kategorie do 22 let už patří na okruh světové série dospělých, což už nyní tyto týmy prokazují. Vítězné týmy v obou kategoriích již pravidelně objíždějí turnaje World Tour a získané zkušenosti perfektně zúročily na tomto šampionátu. Týmy už jsou technicky velmi vyspělé, dělají minimum nevynucených chyb, mají velmi dobře zvládnutý útok po přihrávce a hlavně obranná činnost finálové čtyřky je přece jen o něco propracovanější než u zbytku startovního pole. Ziskem dvou devátých míst jsme se však ve startovním poli rozhodně neztratili a já bych chtěl všem týmům poděkovat za skvěle odvedenou práci a příkladnou reprezentaci českého beachvolejbalu na tomto vrcholném mládežnickém šampionátu a všem přeji hodně sportovních úspěchů i v budoucnu.

Kompletní výsledky ME U22 ZDE

 

Autor: Přemysl Kubala, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018