29.8.2023

Jak viděli trenéři vystoupení svých svěřenců na ME U18

Poslední letošní under age mistrovství Evropy, tentokrát v kategorii U18, hostil španělský Madrid. V úmorném vedru předvedly oba české páry skvělé výkony a po zásluze si Lajkebová s Kleiblovou odváží šesté místo a Pavlusek s Votavou místo deváté.

Dvojici Tereza Lajkebová / Veronika Kleiblová zhodnotil Radomír Vinkler.

Do Španělska jsme s celou reprezentací odcestovali v pondělí po poledni. V kategorii dívek se po náročných nominačních turnajích nominovaly aktuální mistryně ČR do 18 let Tereza Lajkebová a Veronika Kleiblová. Pro obě hráčky to byla první mezinárodní akce takového rozsahu, takže jsme čekali, jak se s touto první zkušeností děvčata poperou. Jako cíl jsme si určili postup do čtvrtfinále, tedy mezi osm nejlepších dvojic. První dva dny jsme strávili aklimatizací na místní podmínky, které byly v Madridu velice těžké. Jednak panovaly velká vedra až ke 40 °C, ale také písek na hracích kurtech byl velmi hluboký, takže se nejenom hůře skákalo, ale také hůře běhalo.

Los ve skupině nám přiřadil postupně týmy Srbska, Finska a Slovinska. První zápas zvládla děvčata bez větších problémů, což bylo vzhledem k jejich první účasti na takovém turnaji důležité pro sebevědomí. Do druhého hracího dne jsme vstoupili velice těžkým zápasem proti finskému týmu. Byl to velice vyrovnaný boj, ve kterém se nám podařilo v koncovce udržet pevné nervy a koncovku zápasu zvládnout bravurně a zvítězit tak 17:15 v tiebreaku. To děvčata nabudilo do posledního zápasu ve skupině, kde jasně porazila slovinskou dvojici a do vyřazovací fáze jsme tak vstupovali z prvního místa ve skupině.

Třetí hrací den se podmínky ještě více ztížily, jelikož začal foukat velice silný vítr. V prvním zápasu play-off se nám podařilo i přesto kvalitním výkonem porazit domácí španělskou dvojici Menegozzo / Van Laer a slavili jsme tak postup do čtvrtfinále. Tam jsme narazili na tým z Francie, kde bohužel přišlo naše první turnajové zaváhání. Po velice dobrém prvním setu naše děvčata znervózněla, a bohužel se už do zápasu nedokázala dostat tak, aby obrátila výsledek na svoji stranu. Náš nedostatek zkušeností s větrem bohužel znamenal, že jsme byli odsunuti do bojů o 5. – 8. místo.

Poslední hrací den se nám podařilo z poslední prohry oklepat a suverénně jsme porazili zkušený pár z Belgie. V posledním zápase na ME jsme vyzvali Švýcarky, kde se nám bohužel po velice vyrovnaném průběhu nepodařilo otočit dvě koncovky na svoji stranu, a tak si z turnaje odvážíme konečné 6. místo.

Naše vystoupení na tomto turnaji bych hodnotil pozitivně. Velká většina našich soupeřek absolvovala takový turnaj už podruhé nebo potřetí, a některé dvojice (velmi úspěšně) absolvovaly již turnaj ME U20 v předchozím týdnu. My jsme i přes naší první účast na turnaji dokázali předvést velice dobré výkony a dokázali jsme, že patříme ke špičce, ale bohužel jsme se nedokázali vyrovnat s těžkými větrnými podmínkami ve čtvrtfinálovém zápase. Turnaj také ukázal, že máme stále na čem pracovat, zejména v mezihře. Pro co nejefektivnější rozvoj do budoucna je také potřeba se stále konfrontovat s těmi nejlepšími zahraničními páry a získávat zkušenosti zejména z mezinárodních turnajů.

Na závěr bych rád poděkoval jak hráčkám, ale tak i všem ostatním, kteří k tomuto úspěchu dopomohli a kdo nám fandil.

Dvojici Vojtěch Pavlusek / Vojtěch Votava zhodnotil Martin Pihera.

Turnaj v horkém Madridu se povedl. Kluci zvládli těžké překážky, utkání ve vysokých teplotách, pak také utkání v nepříjemných povětrnostních podmínkách, a hlavně v neposlední řadě zvládli utkání, kde museli vyhrát. Tam kluci předvedli dobrý výkon a zvítězili 2:0 nad domácími Španěly. Tento výsledek nás katapultoval na šikovné Kypřany, které jsme udolali ve zkrácené hře (2:1).

Touto výhrou jsme se dostali mezi nejlepších 13 týmů na mistroství Evropy a záleželo, jestli naší vítěznou šňůru ještě prodloužíme a půjdeme dál do čtvrtfinále, anebo budeme další den bojovat o 9.místo. Bohužel nastala druhá varianta, jelikož italský tým byl nad naše síly (0:2).

Utkání o deváté místo nám los přidělil izraelskou reprezentaci, kterou jsme porazili (2:1) a skončili jsme turnaj výhrou.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem fanouškům, partnerům a podpoře Českého volejbalového svazu, bez které by to nebylo ono. Také bych rád pogratuloval holkám Tereze Lajkebové a Veronice Kleiblové, trenérovi Ráďovi Vinklerovi a v neposlední řadě klukům Vojtovi Votavovi a Vojtovi Pavluskovi za skvělé výkony!

Kompletní výsledky ME U18 2023 - dívky,    chlapci

 

Autor: Martin Mach, foto Jan Votava

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018