26.7.2022

Ohlédnutí za beachvolejbalovým ME U20 - dívčí kategorie

Mistrovství Evropy U20 se konalo v tureckém Izmiru. V dívkách české barvy hájily Anna a Kateřina Pavelkovy, byť ještě věkem patří do kategorie U18.

Hodnocení ME U20 bych rozdělil na dvě části. V první polovině se nám vstup do turnaje velmi podařil. Soupeřkám z Izraele a Anglie jsme nedali šanci proti nám hrát jejich hru, kterou měly, jak se ukázalo v jejich dalších zápasech, dobře zvládnutou. Není také divu, dle slov jejich trenérů se připravují na kempech s kvalitními evropskými týmy přímo u moře. Ve skupině nás trápily pouze hráčky z Rakouska, ale soustředěnou hrou se nám opět povedlo zvítězit.

Nastala druha fáze, kterou pracovně nazývám začátek turnaje, kdy se začíná hrát o umístění. Vzhledem k velmi kvalitní práci všech trenérů celé české výpravy jsme měli k dispozici videa ze všech utkání a mohli jsme nastudovat podrobně všechny soupeřky.

Proti neuvěřitelně bojovným Maďarkám, které zápas v předkole vyhrály, jsme nastoupili s jasným taktickým plánem a cílem vyhrát, dostat se tím do nejlepší osmičky a bojovat dále. Jediné, čeho jsem se jako trenér obával, byla urputnost a hlad soupeřek po každém míči. Což se nám stalo osudné v koncovce prohraného setu, a nakonec i v tiebreaku 13:15. Musím říct, že nám soupeřky daly lekci z vůle po vítězství. Nemá smysl se vymlouvat na bolavá záda Kačky, na silný vítr, na rozpálený písek atd. Tyto věci se poté samozřejmě řeší, aby se neopakovaly.

Čekal nás zápas o konečné umístění a nasazení pro MS U21 v příštím roce. Nastoupili jsme opět odhodlaně do zápasu proti hráčkám z Francie, které výborně podávaly proti větru rotovaným podáním, modifikovaly údery a jednoduše nás začaly nestandardní hrou tlačit. Bohužel prohrané koncovky obou setů nás odsunuly až na konečné 13. místo. Záměrně říkám až. Naše představa před turnajem byla sice postup ze skupiny do předkola a dál uvidíme, jak bude vypadat hra hráček vyšší kategorie, než naše děvčata jsou, ale vývoj a hra na turnaji nás objektivně řadí určitě na vyšší příčky.

Jsem přesvědčen, že s dvojčaty jdeme správným směrem. Jsou technicky na vysoké úrovni, mají zajímavý somatotyp, jsou pozitivně naladěné pro sport, mají pokoru a vynikající přístup v tréninku. Jediné, co nám trošku chybí, je agresivnější vůle po vítězství a v určitých momentech utkání více zariskovat. To je právě můj poznatek nejen z ME U20, ale ze všech mezinárodních turnajů, které jsem s děvčaty tento rok zatím absolvoval. Vyhrává větší hlad po vítězství, větší vůle dokázat být lepší, soustředěně a nebojácně jít vpřed. Vyzkoušeli jsme si i trénink s top týmy Evropy, a to je cesta do budoucna, měřit se nejen na turnajích, ale i tréninkových kempech s kvalitními soupeři.

Jako další vrchol čeká všechny děvčata v kategorii U18 Mistrovství ČR, které je zároveň nominační na ME v této kategorii.

 

Autoři: Nečesaný, Vinkler – RKM dívky

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018