28.7.2022

Turnaje MEVZA dívek ve Slovinsku a Rakousku

Další turnaje MEVZA byly odehrány ve Slovinsku a Rakousku. Pojďme se podívat, jak si na nich vedly naše mladé beachvolejbalistky.

MEVZA Slovinsko – U16 a U18 – Portorož a Koper

Turnaje ve slovinské Portoroži se zúčastnily celkem čtyři dívčí dvojice, dvě dvojice v kategorii U16 a dvě dvojice v kategorii U18. Mladší kategorie se zúčastnily Adéla Petříková s Elen Svobodovou z BVŠP a Tina Kališová s Denisou Králíkovou ze Sokola Brno I, kategorie U18 se účastnily dvojice Tereza Novotná / Žaneta Foxová a Adéla Nečesaná / Mariana Tomasová obě z klubu SVBC.

Pro Tinu s Denisou se jednalo o první mezinárodní konfrontaci a v prvním zápase se to také projevilo. Děvčata velmi bojovala s nervozitou a první zápas ve skupině skončil porážkou 0:2. V dalším zápase se však dokázaly z porážky oklepat a po vítězství 2:1 nad Chorvatkami braly druhé místo ve skupině. Áďa s Elen prokázaly více zkušeností a oba své zápasy ve skupině vyhrály.

Druhý hrací den holky čekaly vyřazovací zápasy a oba naše týmy tento den zvládly bravurně, když se bez ztráty setu dostaly do semifinále. Tam na sebe bohužel obě družstva narazila a tak nás čekalo české derby v boji o finále. Tam předvedly perfektní výkon Áďa s Elen a po vítězství 2:0 mohly bojovat o zlato.

Tinu s Denisou tak čekal zápas o bronz proti domácím Slovinkám. Na naše děvčata znovu dopadla nervozita a ve vypjaté atmosféře podlehly soupeřkám 0:2 a braly tak konečné čtvrté místo.

Ve finále potom na Áďu s Elen čekala další domácí dvojice. Děvčata předvedla ve finále nejlepší výkon turnaje a po jasném vítězství 2:0 braly zaslouženě zlato.

Výkon našich družstev musíme hodnotit velice pozitivně, jelikož obě dvojice předváděly velice vyspělý volejbal a u všech hráček je vidět velký příslib do budoucna.

V kategorii do 18 let předvedly obě dvojice střídavě dobré a špatné výkony, které vyústily v druhé místo ve skupině pro obě dvojice. Tereza se Žandou si naneštěstí v prvním kole vyřazovací fáze nedokázaly poradit s domácí slovinskou dvojicí. Dostaly se tak bohužel pouze do boje o deváté místo, kde ale přesvědčivě porazily tým Chorvatska 2:0 na sety.

Adéla s Marianou v prvním kole prošly po vítězství v tiebreaku přes tým Izraele a následně narazily na domácí Slovinky. Tam nešťastně prohrály o dva body v rozhodujícím třetím setu proti družstvu, které nakonec skončilo na turnaji na druhém místě. Čekalo na ně tedy utkání o páté místo s dvojicí, která porazila Terezu se Žandou. Toto vyrovnané utkání nakonec ovládly naše děvčata po boji 2:1 na sety a ukořistily tak konečné páté místo.

Na turnaji jsme si ověřili, že můžeme konkurovat těm nejlepším dvojicím z ostatních států, a že jsme schopní zapojit prvky ženského volejbalu i v mladších kategoriích, což se pozitivně projeví při posunu do starších kategorií.

MEVZA Rakousko – U16, U18, U20 – Hartberg

Do turnaje v rakouském Hartbergu jsme poslali dvě dvojice v každé věkové kategorii. Nasazení do turnaje U18 bylo bohužel ovlivněno odhlášením na poslední chvíli naší reprezentační dvojice Pavelková / Pavelková z důvodu zdravotních komplikací po ME do 20 let v Turecku. Jako rezervní tým byla nasazena dvojice Nečesaná / Tomasová hlavně díky tomu, že už jednu MEVZU letos absolvovaly a měly připravené všechny potřebné dokumenty. V kategorii U16 nás reprezentovaly čerstvé mistryně ČR Lenka Veselá s Lucií Knoblochovou a jako druhá dvojice mladá nadějná děvčata Agáta Dušková a Amálie Ebertová.

Agáta s Amálií se první mezinárodní konfrontace vůbec nezalekly a po dvou přesvědčivých vítězstvích jasně ovládly svoji skupinu. To jim zaručovalo přímý postup do čtvrtfinále. Tam se utkaly netradičně s dvojicí ze Švýcarska. V tomto zápase i přes výborný start bohužel nedokázaly udržet tempo a proti skvěle somatotypově vybavenému švýcarskému páru podlehly po třech setech. Na děvčata tedy čekal boj o páté místo, kde narazily na třetí rakouský pár Eliskases, Leeb. V tomto utkání ukázaly naše děvčata velkou sílu a zvládly utkání otočit po prohraném prvním setu a rozdílem dvou bodů v tiebreaku získaly konečné páté místo.

Naše první nasazená dvojice Lenka s Luckou procházela turnajem bez většího zaváhání celou dobu. Během turnaje neztratila ani jeden set a předvedla výkony o třídu lepší než zbytek startovního pole. Ve vyřazovacích bojích postupně naše děvčata vyřadily dva rakouské páry a ve finále se utkaly se Švýcarkami, které vyřadily náš druhý pár. Finále za umělého osvětlení ve výborné atmosféře rakouského centrkurtu nakonec naše děvčata zvládla s přehledem a zaslouženě získaly první místo.

U našeho prvního páru se ukázala velká herní zkušenost a vyzrálost a je vidět, že naše děvčata už více let objíždí kvalitní turnaje české mládežnické tour. Využily perfektně zkušenosti z konfrontace se staršími hráčkami, které se jim u nás dostává více než v cizích zemích. Náš druhý pár získal cenné zkušenosti, které doufejme zúročí i příští rok, jelikož vzhledem k mladšímu ročníku mají ještě jeden rok k dobru.

Po nucené výměně dvojice nás v kategorii do 18 let reprezentovaly Adéla Nečesaná s Marianou Tomasovou z klubu SVBC a Kristýna Koblížková s Terezou Lajkebovou ze Sokola Brno I.

Začátek turnaje obě dvojice nezastihl v dobré formě, a tak obě dvojice ze skupinové fáze odcházely s dvěma porážkami a posledním místem ve skupině. Jak se však říká, turnaj začíná až v bojích o vyřazení a naše děvčata si to vzala k srdci.

V předkole play off Kristýna s Terkou bez větších problémů vyřadily maďarskou dvojici a Áďa s Mari vyprovodily rakouskou dvojici shodně 2:0. Čtvrtfinálové zápasy byly také v režii českých párů, a tak se obě dvojice dostaly do semifinálových bojů. Tam narazily na maďarské páry, se kterými obě dvojice prohrály ve skupině, jenom naopak než první zápas. Bohužel pro nás jsme nepřekonali prokletí ze základních skupin a po vypjatých zápasech oba naše týmy skončily ve vzájemném boji o bronz. Tento poslední zápas zvládla lépe brněnská dvojice, a tak do Česka putuje aspoň bronzová medaile. Hodnocení této kategorie se nedělá lehce. Dle mého názoru naše děvčata technicky ostatní týmy převyšovala, nedokázala se ale úspěšně poprat s trochu atypickou hrou maďarských týmů. Stále ještě nemáme tolik zkušeností a herní jistoty, abychom se dokázali popasovat s houževnatou obranou. Pro naše děvčata jsou to velice cenné zkušenosti, které by měly zúročit v dalších letech a vyšších kategoriích.

V nejstarší kategorii U20 jsme byli zastoupení Alžbětou Tomášovou s Klárou Selicharovou ze Sokola Brno I a Janou Fixovou s Eliškou Kadeřábkovou z SVBC.

Jana s Eliškou absolvovaly první den dva zápasy ve skupině a po výhře 2:1 nad Rakušankami a 2:0 nad Maďarkami obsadily první místo ve skupině. Bety s Klárou měly skupinu pouze o dvou družstvech, takže si zahrály pouze jeden zápas, o to byl ovšem ten zápas lepší. Hrály se tři sety a všechny sety skončily nejmenším bodovým rozdílem dvou bodů. Po velkém boji však naše holky na Rakušanky nestačily a připadlo jim tak druhé místo ve skupině.

To se nakonec bohužel stalo osudným, jelikož po rozlosování vyřazovací části bylo jasné, že na sebe nejspíš naše dvojice narazí ve čtvrtfinále. Aby k tomu ovšem došlo, tak ještě musely Bety s Klárou v ranním zápase porazit slovinské jedničky. To se jim nakonec s přehledem podařilo a došlo tak k národnímu derby.

Naše dvojice se velice dobře znají z tuzemských turnajů a tak zápas nabídl vyrovnanou podívanou, ze které nakonec po třísetové bitvě odcházely šťastnější Bětka s Klárou. Janča s Eliškou si tak musely spravit chuť v utkání o páté místo, kde po velkém boji zvítězily 2:1 a získaly tak konečné páté místo. Bětku s Klárou čekal v semifinále první rakouský pár. Naše děvčata ale využila svoje skvělé tempo z předchozích zápasů a Rakušanky rychle vyprovodila z kurtu po vítězství 2:0.

Finále bylo nakonec reprízou prvního utkání ze skupiny a Bety s Klárou měly co oplácet. Po zlepšené hře si ve dvou setech v klidu dokráčely pro turnajové vítězství a zlatou medaili.

Naše počínání v turnaji bych ohodnotil velice kladně, jelikož ve velké konkurenci zejména rakouských dvojic jsme se dokázali prosadit a ukázat velice kvalitní hru. Velká škoda je losu, jelikož kdyby na sebe naše páry nenarazily už ve čtvrtfinále, tak by bylo velice pravděpodobné, že jsme mohli mít z této kategorie i více než jednu medaili.

 

Autoři: Vinkler, Nečesaný – RKM dívky

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Futures – Castellón de la Plana (ESP) - kvalifikace

Demierre / Schwab (SUI) – Ročková / Příhodová 2:1 (14:21, 25:23, 15:10), Ročková / Příhodová – Vili / Tsenova (BUL) 2:0 (21:15, 26:24)

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z belgického týmu Tectum Achel přichází do Příbrami na post blokaře Němec Yannick Goralik.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Nové jméno, nové angažmá – to platí pro reprezentační smečařku Kláru Dítě, za svobodna Faltínovou. Na první zahraniční štaci zamířila z Prostějova...

 
MS 2025 mužů - rozlosování

Mistrovství světa mužů, které se uskuteční v příštím roce na Filipínách, zná složení základních skupin. skupina A: Filipíny, Írán, Egypt,...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Reprezentační blokař Jakub Klajmon dává sbohem francouzskému Tours a jeho kroky míří do Rakouska, kde oblékne dres AK Aich Dob.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po palubovkách české extraligy se bude opět v dresu Ostravy prohánět slovenská smečařka Andrea Štrbová.

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018