23.8.2023

Úspešné beachvolejbalové ME U20 s bronzovou tečkou dvojčat Pavelkových

Minulý týden proběhlo v lotyššské Rize mistrovství Evropy kategorie U20, na kterém měl český beachvolejbal svá dvě želízka v ohni. Sestry Pavelkovy vybojovaly bronzové medaile a Oliva s Westphalem nakonec v obrovské konkurenci uválčili krásné páté místo. Hodnocení turnaje očima trenéra je vždy to nejpřesnější, a tak vám přinášíme shrnutí ME U20 v Rize od těch nejpovolanějších.

Kateřina Pavelková / Anna Pavelková – hodnocení Aleše Nečesaného

Zdravíme vás po návratu z lotyšské Rigy, kde jsme se minulý týden účastnili turnaje ME U20, kde se nám povedlo získat bronzové medaile. Vzhledem k tomu, jak byl turnaj obsazený, to bereme jako obrovský úspěch. Když se na to zpětně z trenérského pohledu podívám, tak tam bylo minimálně 12 kvalitních týmů, z kterých mohl vyhrát každý. To bylo vidět jak ve finálových kolech, tak v utkáních o umístění. Všechna utkání do 12. místa byla naprosto vyrovnaná a bylo jedno, kdo s kým hrál. Všechny tyto páry jsou totiž jednotlivými federacemi zapojovány do seniorských kategorií i v rámci světové série s výhledem na další olympijský cyklus.

Když se na to podívám z hlediska, kam řadíme úspěch na tomto turnaji, tak vzhledem k tomu, že Anička a Kačka jsou prvoroční v této kategorii, tak ten úspěch je opravdu obrovský. To jakou dvojčata předvedla cestu turnajem, kdy vyhrála všechna utkání až na to semifinálové, kde si vybrala trochu slabší chvilku proti neuvěřitelně připraveným Švýcarkám. Ty projevily velkou chuť po vítězství a naší dvojici se nepovedlo zachytit začátek a pak prohrála několik smolných míčů. Toto utkání mělo ale přesto vysokou úroveň, nicméně nám se nepovedlo to zlomit a poslat utkání do tie breaku a tam se pokusit urvat vítězství a dostat se do finále.

Chtěli jsme si zahrát proti Polkám, které porazily Rakušanky a oplatit jim porážku 18:16 v tie breaku v boji o čtvrtfinále z varšavského Futures. To jen svědčí o vyrovnanosti, která v této kategorii momentálně je. Bronz z letošního ME je pro nás potvrzením toho, že ta práce a cesta, po které společně jdeme, vede tím správným směrem. Po zlatých medailích z loňského ME U18 v Řecku je to další úspěch s tím, že pro mě je cennější v tom, že potvrzujeme kvalitu, a že jsme se znovu dokázali připravit na vrcholnou akci.

Dál máme před sebou další turnaje. Jedeme na Futures do Badenu, kde se holky dostaly do hlavní soutěže, pak nás čeká MČR žen, kde chceme minimálně potvrdit loňské páté místo a velice stojíme o to reprezentovat český beachvolejbal na MS U21, které se v listopadu odehraje v Thajsku. Nakonec chceme poděkovat fanouškům, rodičům, tréninkovým partnerů a zkrátka všem, kteří se na tomto úspěchu podíleli. Moc si toho vážíme.

  • Pavelková A. / Pavelková K. – Schäkel / Dreßen (GER) 2:0 (21:19, 21:19)
  • Pavelková A. / Pavelková K. – Struka / Struka (LAT) 2:0 (21:9, 21:14)
  • Angeloni / Cicola (ITA) – Pavelková A. / Pavelková K. 0:2 (9:21, 10:21)
  • Pavelková A. / Pavelková K. – Lyø / Krogh (DEN) 2:0 (21:15, 21:14)
  • čtvrtfinále: Konink / Sonneville (NED) – Pavelková A. / Pavelková K. 0:2 (10:21, 15:21)
  • semifinále: Pavelková a. / Pavelková K. – Bossart / Kernen (SUI) 0:2 (16:21, 21:23)
  • o 3. místo: Berger / Hohenauer L. (AUT) – Pavelková A. / Pavelková K. 0:2 (11:21, 17:21)

Oliva / Westphal – hodnocení Jana Chalupy

Na šampionát jsme dorazili v pondělí dopoledne. Odpolední trénink měl lehčí charakter. Seznamovali jsme se s kurty a prostředím. Počasí v Rize bylo velmi podobné tomu u nás. Často jsme si připadali jako v Praze. Kurty byly postaveny asi 15 minut autobusem od hotelu uprostřed města. Úterý a středu jsme měli vždy dopolední krátký trénink na srovnání úderů a odpoledne jsme hráli dohrávky s týmy z Turecka a Belgie. Zbytek času jsme věnovali kvalitnímu jídlu, odpočinku a regeneraci ve studených vodách Daugavy nebo v Baltském moři.

Pokud bych měl hodnotit výkon kluků jako ve škole, dal bych jim jedničku. Kdo zná prostředí ME, ví, že žádný zápas není zadarmo a na každý zápas se tým musí vždy 100% připravit. Konkurence v chlapecké složce je obrovská. Samotná kvalifikace a poté hlavní soutěž je úspěch. Pro tento šampionát byl cíl soustředit se na každý zápas a vydat ze sebe maximum. Být každý zápas sehranější a předvést o trochu víc. To se nám určitě povedlo. Věděli jsme, že každým zápasem přijde těžší soupeř.  Naše celková bilance pět vítězství a jedna prohra, celkově 5. - 6. místo, je skvělým výsledkem. Medaili jsme nepřivezli, ale plno skvělých týmu (Nizozemsko, Švýcarsko, Itálie, Německo, Belgie, Dánsko, Portugalsko, Lotyše (druhý a třetí tým), kteří minulý rok na MS v Turecku obsadili první a druhé místo) jsme nechali za sebou. Pro srovnání týmy Francie a Rakouska byly i na ME dospělých, což ukazuje jejich obrovskou kvalitu.

Ze šampionátu si tak vezeme dobrý pocit z toho, že kvalita mládežnických týmů roste a beachvolejbalovou juniorskou reprezentaci posouváme správným směrem. Velká gratulace patří holčičímu týmu za skvělé třetí místo a jejich trenérovi.

Všem, kteří nám fandili a drželi palce, moc děkujeme. Moc nám to pomohlo a hnalo nás to vpřed.  

Zhodnocení zápasů Lukášem Dvořákem

Los nám přisoudil do skupiny týmy Nizozemska, Bulharska a Slovenska.

  • Oliva / Westphal – Tsanev / Stanev (BUL) 2:0 (21:15, 21:13)

Jednalo se o náš první zápas na tomto mistrovství, takže začátek zápasu byl doprovázen lehkou nervozitou, kterou naši kluci ale rychle setřásli. Soupeře přehráváme ve všech činnostech a vyhráli zápas 2:0 na sety.

  • Oliva / Westphal – Jančok / Lapoš (SVK) 2:0 (21:12, 21:5)

Druhý zápas ve skupině se odehrával v podobném duchu jako zápas první. Soupeře přehráváme jasně ve všech činnostech a získáváme poměrně rychle jasnou výhru 2:0 na sety.

  • Oliva / Westphal – Groenewold / de Groot (NED) 2:0 (21:13, 21:19)

Poslední zápas ve skupině jsme nastoupili proti soupeři z Nizozemska. Šlo o velmi důležitý zápas, jelikož vítěz z tohoto zápasu se stane zároveň i vítězem celé skupiny, což mu zajišťuje rovnou přímý postup do osmifinále a papírově jednodušší los do něj. Začínáme výborně a od začátku si držíme několikabodový náskok. Nizozemci jsou zaskočeni a dělají spoustu chyb. Vítězíme v prvním setu 21:13. V druhém setu od začátku vedou Nizozemci, chvíli i o pět bodů (9:4). Kluci ale nic nevzdávají a drží se taktiky, která přinesla úspěch v předchozím setu. Začínají se pomalu na soupeře dotahovat. V koncovce soupeře dotahují a po výborné obraně a nevynucené chybě Nizozemců na mečbol vítězí 21:19, celý zápas tím končí naší výhrou 2:0. Toto vítězství nám tedy zajistilo přímý postup do osmifinále.

  • Oliva / Westphal – Burgmann / Acerbi (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 15:13)

Zápas začíná přetahováním o každý bod a je vidět, že oba týmy jsou na sebe takticky skvěle připraveni. Bohužel v koncovce děláme pár nevynucených chyb a Itálie vítězí v prvním setu 21:18. Druhý set jdou Italové od začátku do vedení, které se neustále navyšuje. Nám se nedaří v jednu chvíli nic a skóre nabírá špatných rozměrů a Itálie vede 15:7. V tento moment ale stále nepřestáváme bojovat a po několika bodových sériích se vracíme rychle zpátky do zápasu. Druhý set otáčíme a vyhráváme 21:19. Třetí rozhodující set držíme od začátku malý náskok. Je k vidění spoustu skvělých výměn a zákroků v poli na obou stranách hřiště. Před koncovkou nás soupeř dotahuje a stav je 13:13, naštěstí v tento moment provádíme skvělou „ztrátu“ a zvládneme díky povedenému servisu vyhrát poslední míč. Vyhráváme tedy v třetím rozhodujícím setu 15:13.

  • čtvrtfinále: Oliva / Westphal - Fokerots / Bulgacs O. (LAT) 0:2 (14:21, 16:21)

Jsme ve čtvrtfinále a nastupujeme proti silným domácím Lotyšům. Hrajeme na krásném zaplněném centrkurtu ve skvělé atmosféře. Bohužel soupeř nás přehrává a zaslouženě vítězí a postupuje do semifinále, nás čeká boj o 5. místo.

  • o 5. místo: Oliva / Westphal – Deecke / Friedli (SUI) 2:0 (27:25, 21:15)

Náš poslední zápas na tomto šampionátu, ve kterém jsme chtěli vybojovat 5. místo a rozloučit se s turnajem výhrou. To se nám daří, Švýcary přehráváme a zaslouženě vyhráváme. Díky výhře v tomto zápase končíme na 5. místě mistrovství Evropy do 20 let.

Kluci si zaslouží určitě pochvalu za svoje výkony, výsledky a způsob jakým reprezentovali naši zemi. Páté místo je jednoznačně úspěchem. Na závěr bych chtěl poděkovat hráčům a hlavnímu trenérovi Honzovi Chalupovi za celé mistrovství Evropy, bylo mi opět velkou ctí být součástí reprezentačního týmu na takto významné akci.

Kompletní výsledky ME U20 2023 – ženy,   muži

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018