12.2.2024

Brno Beach Pro na Sokolském koupališti opět na konci srpna

Evropská volejbalová konfederace CEV dnes odpoledne v Lucemburku odtajnila kalendář letošní beachvolejbalové Beach Pro Tour Futures. V sérii nechybí ani turnaj Brno Beach Pro, který se na Sokolském koupališti u Brněnské přehrady uskuteční od 22. do 25. srpna 2024. V loňském roce se turnaj těšil velké divácké přízni, díky které se českým párům podařilo vybojovat zlato v ženské kategorii a stříbro v turnaji mužů. Na konci prázdnin se turnaj Brno Beach Pro opět odehraje v systému double-gender, tedy v kategoriích mužů i žen.

Sokolské koupaliště je centrem českého a moravského plážového volejbalu už od 90. let minulého století. A v loňském roce se na jeho kurty vrátil beachvolejbal světové úrovně. „Reakce hráčů byly po loňském turnaji tak pozitivní a motivující, že jsme vůbec neváhali s kandidaturou i pro letošní ročník Beach Pro Tour Futures. Vedle elitního turnaje světové série, který už má hluboké kořeny v Ostravě, se tak Brno stává další tuzemskou zastávkou beachvolejbalu nejvyšší evropské kvality. Úroveň Futures je přitom určena mladým perspektivním párům a velký prostor dává domácím nadějím našeho sportu, které se vloni medailově odměnily věrným fanouškům,“ řekl místopředseda Českého volejbalového svazu Martin Gerža.

Vloni se až na nejvyšší stupínek prosadily Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou, pro které může být bodový zisk z brněnského turnaje zásadním přínosem v probíhající kvalifikaci na olympijské hry v Paříži. „Turnaj jsme si moc užily a chtěla bych říct, že se dá zařadit do kategorie nezapomenutelných zážitků,“ řekla Marie-Sára Štochlová v srpnu se zlatou medailí na krku. „Hned první den mě překvapil centrální kurt, který se rovná i některým elitním centrkurtům v nejvyšší kategorii turnajů. Navíc ve finálovém zápase byli fanoušci schopní zaplnit celou hlavní tribunu, což se také na každém turnaji neděje,“ smekla před organizátory a diváky Barbora Hermanová.

Plné ochozy Sokolského koupaliště hnaly k úspěchu i české mužské páry. Václav Berčík s Matyášem Džavoronokem podlehli až ve finále norské dvojici Markus Mol a Jo Gladsøy Sunde. Jan Dumek s Jiřím Sedlákem v utkání o bronz nestačili na Němce. „Tady na Sokoláku je to vždycky hezké a organizátorům se tady povedlo něco, co tu v tomto rozsahu nebylo možná desítky let. Jsme strašně šťastní, že jsme si mohli turnaj zahrát, protože Sokol Brno je náš domovský klub. Především pro Matyáše to bylo hodně speciální, protože přímo v tomto areálu vyrostl,“ neskrýval nadšení Václav Berčík. „Tenhle turnaj byl, co se týče organizace, naprosto famózní. Nejen já, ale všichni hráči, si tady připadali jako na turnajích vyšší kategorie Challenge nebo Elite 16. Takovéto Futures nejsou nikde v Evropě, takže jsme opravdu rádi, že jsme vybojovali medaili na domácí půdě,“ doplnil Matyáš Džavoronok.

Turnaj Brno Beach Pro si v základní části zahraje v obou kategoriích 12 přímo nasazených párů, další 4 týmy postoupí ze čtvrteční kvalifikace. O vítězkách a vítězích bude rozhodnuto v odpoledních hodinách v neděli 25. srpna.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Pavel Netolička

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018